En copywriters tio.

Tre nervösa copystudenter sitter i ett konferensrum på en reklambyrå i centrala Göteborg. Nervositeten speglas i de lätt ansträngda minerna. Julia sitter redo med block och penna, något hon inte ens kommer röra under den närmsta timman. Det är skarpt läge nu.

Det är en mulen aprildag och Göteborg rusar förbi utanför Nordstans fönster. De tre studenterna vet inte riktigt vad som väntar. Det är lite läskigt. Men när intervjuobjektet kommer in i konferensrummet och samtalet börjar, känner de ett lugn skölja över dem. Den här copywritern har mycket att säga om branschen.

Det här är Catja Björklund. Hon har alltid älskat att måla, skriva och fotografera. Hennes bana mot copywriteryrket började i Dalslands skogar, där hon pluggade konst. Efteråt läste hon till kulturprojektledare i Göteborg, gjorde en fotoutställning med tillhörande bok som examensarbete, och började därefter på fotoskolan på dåvarande KY, nuvarande Yrgo. Catja tyckte dock att fotoutbildningen var lite för teknisk, så hon bytte till Media och kommunikation. Där var det skrivandet som var grejen. Det var även Catjas grej, och det var så hon blev copywriter.

Nu jobbar Catja på byrån Welcom i Göteborg. Hon har fina kollegor, hon kan stå för det de gör, och hon känner att hon har hittat helt rätt. Därför har hon givit oss copystudenter några tips så vi kan göra detsamma. En liten överlevnadsguide för blivande copywriters.

1. Säg hej

Presentera dig för folk i branschen. Det är mycket lättare att få jobb eller praktikplats om folk vet vem du är, och det räcker oftast med ett hej.

2. Be true

Säg aldrig på en intervju att du ställer upp på allt, att du är den mest stresståliga människan i världen, eller att du kan jobba dygnet runt. Det kommer ”hoppa upp och bita dig i röven”.

3. Var vettig

Catja vill inte jobba med porr, vapen eller tvivelaktiga snabbmatskedjor. För att undvika sådant ska man helt enkelt att välja byråer som inte jobbar med det man själv inte skulle vilja jobba med. Catja säger att ingen kommer tycka att du är en ‘jobbig jävel’ bara för att du står för någonting. Självklart uppstår gråzoner. Då gäller det att hålla sig professionell, men tyvärr blir det ju då inte riktigt samma känsla bakom.

4. Tänk stort

Välj en större byrå framför en mindre. På en liten byrå får man göra allt. Leka AD, fota, styla, skriva, filma. Men om du blir sjuk får du jobba ändå, även om du har 40 graders feber. Även om större byråer kan kännas opersonliga så finns det alltid backup.

5. Säg nej

I början av sin karriär som copywriter hade Catja mycket kontakt med kunderna under hela projekten. Det säger hon är helt ohållbart. När man jobbar och skriver så funkar det inte att bli störd stup i kvarten. Så var tydlig mot kunden med att den måste boka in en tid om den vill ses eller höras.

6. Gör något annat

Som copywriter måste man sätta sig in i en massa olika saker. Lakritskola, ölbryggerier, och schampotillverkning. Catja tipsar om att göra något annat ett tag. Ta en kurs i något konstigt, bredda dina horisonter och lär dig nya grejer.

7. Walk and talk

När du kör fast — gå ut och köp en kaffe med AD:n. Gå ett varv och snacka, för det dyker upp saker som du sparar längst bak i huvudet, och senare kan förvandla till bra idéer. Sen om du tar en bulle till kaffet så blir det ett ännu godare tips.

8. Byt miljö

På Yrgo har många av våra lärare och föreläsare bytt byrå ganska ofta. Catja tycker att det är bra. Hon säger att om du står och stampar så är det bättre att du hoppar på något nytt. Ständig utveckling är verkligen något bra.

9. Vi

Catjas näst sista tips till oss är vi. Ta till vara på klassen och alla andra du träffar under studietiden. Vi skapar världens bästa nätverk här, och det är just ditt nätverk som kommer leda till att du får jobb i framtiden. Vi kommer ha fötter in och öppna dörrar överallt.

10. Magkänsla

Det tipset från Catja som vi tog åt oss mest av handlade om moraliska dilemman. Att man ska göra reklam som känns bra i magen. Som sagt finns det kunder hon absolut inte kan tänka sig att göra reklam för, och så finns det gråzoner. En sån gråzon som Catja stötte på var när företaget Bic skulle lansera en ny rakhyvel för kvinnor. Hon tänkte “nej nej nej, jag vill inte göra en reklam där tjejer ligger med nyrakade ben på poolkanten och åmar sig”, en annars ganska cementerad bild av rakhyvlar för kvinnor. Så hon vände på steken. Hon skapade någonting som fortfarande hade nyrakade ben i fokus, men som inte alls handlade om att behaga män. Kampanjen hette ’Still chic’, och visade upp kvinnor i olika ofördelaktiga situationer. Med toalettpapper under skon, med en hund som kissar på hennes ben,eller med en klack som gått av. Men eftersom de använder Bic så är de still chic. Så man kan ju ta sig an det som kanske inte känns helt rätt i magen, och sätta sin prägel på det så att det ändå blir något man kan stå för.

Ut från Welcoms kontor kliver tre glada, mycket klokare copystudenter. De pratar upprymt om allt de lärt sig från Catja, springer över Brunnsparkens kullerstenar, låtsas som att det inte regnar. De ler över hur redo de känner sig för att ta sig an branschen. Och världen.

Av: Emelie Westman, Ida Gundersen och Julia Gillgren.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.