2016.07.03 Trakų Triatlonas (OD)

Justas Bagdonavičius
6 min readJul 5, 2016

--

Triatlonų karalius — Trakų Triatlonas. Didžiausias, gražiausias, geriausiai organizuotas ir be abejo labiausiai lauktas triatlonas šiais metais. Kiek leido galimybės ruošiausi šiam startui visus metus. Užsiregistravau jam pačiomis pirmomis minutėmis, kai tik atidarė registraciją, todėl startavau su garbingu 0002 numeriu:

Įrangos check-list išvakarėse

Dviračių rungtis šiemet buvo non-draft, tai jau buvo aišku, kad suskris visas (wannabe)elitas su savo Cervelo lėktuvais ir kartoniniais diskais. Nenorėdamas nusileisti pasiskolinau iš brolio carbon ratus, o iš Vitalio aero bar’us. Prieš varžybas išbandžiau juos tik 2 kartus, bet jaučiau, kad laiko jie man tikrai padės sutaupyti.

Prieš varžybas turėjau du planus — tilpti į 2:35 (t.y. -14 minučių nuo pernai), ir aplenkti savo principinius varžovus Rimą ir Mindaugą.

Varžybų startas 8:00, taigi keltis ir vėl tenka anksčiau nei darbo dienomis. Tai kada žmogui išsimiegot, jei varžybos kiekvieną savaitgalį? Išsivartom iš lovos pusvalandžiu vėliau nei planuota, paskubom suvalgau grikių košę, Simonai skrandis dar nepabudo, tai ji nevalgo nieko. Spaudžiam į Trakus, virš kurių kabo juodi debesys.

Iš vakaro orų prognozės žadėjo lietų jau po mūsų finišo, bet tiek važiuojant, tiek jau vietoje lietus pliaupia nejuokingai. Gerai bent jau kad šilta, tai tas lietus nelabai ir jaudina. Plaukiant jo vistiek nejaustume, dviračių trasa visiškai tiesi, be jokių posūkių, tai paslysti irgi nėra kur, o bėgant lietus visai smagiai gaivina. Atvykus į vietą iš organizatorių pasiimu plaukimo kepurėlę ir judu ruoštis savo tranzito zonos. Iki tol dar net nebuvau apsisprendęs ar plaukti su hidrokostiumu, ar be jo. Vis tik vanduo tikrai šiltas. Bet pamatęs, kad visi lyderiai planuoja plaukti su hidriakais, traukiu iš maišo ir savąjį. Susidėjęs inventorių į dėžę viską uždengiu maišeliu, kad batai nuo lietaus nebūtų pilni vandens. Atsarginių kedų nepasiėmiau, taigi apšilt nėra su kuo.. Bandau pabėgioti kažkiek basomis, bet asfaltu tą daryti tikrai nėra patogu.. Spjauni į šitą reikalą ir bandau įlysti į hidriaką. O tas velnias ant šlapio kūno maunasi tikrai sunkiai. Sugaištu beveik 10 minučių. Iki starto lieka ~15min, taigi išgeriu geliuką ir šoku į vandenį apšilinėti.

Swim: atsistoju kuo arčiau kairio krašto, kad bent jau teorinis atstumas iki pirmo bujaus būtų mažiausias. Nuaidėjus starto šūviui neriu į priekį. Keletas plaukikų priekyje iškart pradeda tolti, taigi didelės grūsties ir grumtynių beveik nėra. Tiesa kažkas sugeba sugriebti man už rankos ir timpteli atgal. Gera technika, noriu ir aš tokios išmokt :) Pirmus 100–150 metrų laikau didelį tempą (~1:30). Plaukiasi labai lengvai. Šiek tiek priekyje dešiniau plaukia kitas dalyvis, taigi pavyksta kažkiek padraftinti. Po to minimaliai atsilieku, plaukiu jam ties kojomis. Kadangi kvėpuoju į dešinę pusę, tai įkvėpdamas gaunu bangas jam iš po kojų. Greit peršoku į kitą pusę — reikalai iškart daug geresni. Taip paskui jį praplaukiau beveik pusę trasos. Bujai žymintys trasą maži, vos matomi, taigi orientavimasi patikiu kolegai ir tiesiog seku paskui jį. Apsisukinėjant aplink Trakų pilį jį paleidžiu, ir likusius ~400m. plaukiu vienas.

Finišuoju per 21:24. Vidutinis tempas 1:45/100m. Ir tai yra greičiausias mano open water plaukimas. Net trumpesnėje sprinto distancijoje dar neesu plaukęs tokiu greičiu. Beveik kartu išlipa ir Vaičiulis. Nesuskaičiuoju kiek jau varžybų mes atplaukiame praktiškai vienodu tempu. Gal reiktų mums swim-run sudalyvauti? :)

T1: Tranzite iš hidriako išsineriu turbūt rekordiniu greičiu. Aišku ir vėl daugiausiai laiko sugaištu kol apsiaunu kojines. Užsidėjus akinius beveik nieko nematau, nes jie nuo drėgmės stipriai aprasoję, bet pradėjus važiuoti vaizdas iškart pasitaiso. T1 tilpau į 2 minutes.

Bike: Greit užšoku ant dviračio ir šiek tiek įsibėgėjęs iškart guluosi ant aero barų. Čia pirmą kart žvilgteliu į laikrodį. Susivaidena, kad jis rodo 28 minutes, taigi galvoju kad viskas daug maž pagal planą (planavau plaukti ~27 minutes). Bet dingus pranešimui ekrane pamatau, kad nuo starto praėjo tik 23 minutės. Net pasimečiau, nes tokiu greičiu tikrai negalėjau plaukti. Pagalvoju, kad buvo trumpesnė plaukimo trasa. Bet jau už ~300m. pasiveju ir aplenkiu savo plaukimo trenerį Kęstutį. Jis tai tikrai 1,5km. plaukia per ~22 minutes. Taip ir nesupratęs kame čia reikalai numinu toliau. O pasirodo plaukimo trasa tikrai buvo trumpesnė (~ 1250m., o Kęstutis ilgai užsikuitė tranzite).

Į pirmą kalniuką minu ramiai, aukštu kadensu, o užkilus iškart guluosi ant ragų ir pradedu dirbti. Jau pirmoje nuokalnėje greitis 50km/h. Minasi gerai, pulsas stabilizuojasi ties ~175. Antroje įkalnėje aplenkia Barštys. Žiūriu, kad jis ir į kalniuką mina atsigulęs ant aero barų — pabandau ir aš. Visai neblogai gaunasi, oro netrūksta, taigi beveik visą trasą paskui ir pravažiavau TT pozicijoje. Nepatogu tik pavaras perjunginėti, tai užkilęs ant kalno jungiu iškart aukštą pavarą ir lėtai bandau išsukti. Bet tada nuokalnėje jau lekiant nemažu greičiu nebereikia keltis ir dar junginėti pavarų. Pirmame apsisukime visai netoli priekyje pamatau Vaičiulį. Trasoje jis manęs neaplenkė, taigi reiškias per 10km. aš nuo jo neatsilikau arba net šiek tiek prisivijau. Viskas einasi tiesiog puikiai. Planavau po apsisukimo išgerti geliuką, bet skrandis kažkaip nedirbo, tai nusprendžiau neskubėti. Net ir vandens per visą dviračių rungtį išgėriau tik puse gertuvės. Artėjant prie pirmo rato pabaigos ir kaip tik baiginėjant geliuką pamatau šalikelėje Vitalį su Loreta, kurie no doubt pelno geriausių sirgalių titulą :) Norėdamas parodyt, kad aero barus ne be reikalo skolino padidinu tempą ir pralekiu pro šalį maksimaliu greičiu :) Ties apsisukimu pristabdau beveik iki sustojimo. Nesinori rizikuoti ant šlapio asfalto. Antrame rate dalyvių jau daugiau, bet non-drafting taisyklė nesukelia didesnių nepatogumų. Jei kažką ir prisiveju, tai greičių skirtumai būna nemaži, ir apsilenkt pavyksta greit. Nors trasoje keletą kartų pastebėjau įtartinus draftinimo atvejus. Antrame rate natūraliai šiek tiek sumažėja greitis ir pulsas. Gal ir gerai, liko daugiau jėgų bėgime. Dviračių rungtį baigiau per 1:13, t.y. 5 minutėmis greičiau nei pernai.

Run: T2 apsisuku per 40sec. ir pasileidžiu į trasą. Vaičiulį vis dar matau priekyje. Skirtumas max 2 minutės, bet žinau, kad čia jis mane tikrai paliks ant ledų. Pirmas kilometras kaip visada bėgasi kaip ant sparnų (4:40). Keista, bet ir sekantys kilometrai bėgasi visai smagiai. Po vandens punkto trasos viduryje vos nenugrybavau į šoną. Labai jau įdomus ten trasos žymėjimas buvo.. Kiek girdėjau kažkas toje vietoje ir prisuko papildomą kilometrą. Suplanuotą geliuką ir vėl teko gerti per prievartą. Į antrą ratą vis dar išbėgau besijausdamas gerai, bet ties 7km. prasidėjo kančios. Tam įtakos manau turėjo ir tai, kad supratau ne tik laisvai tilpsintis į savo planą 2:35, bet tikriausiai ir iš 2:30 išlipsiantis. Dar buvo kilusi mintis nežiūrėti į laikrodį ir bėgti maksimaliai pagal savijautą. Tuo metu mane aplenkė nemažai dalyvių, bet psichologiškai jau nebesugebėjau prisiversti paspausti. 9-as km. buvo pats lėčiausias — 5:20. Vis tik finiše Vitalis sugebėjo mane užvesti, ir finišavau pagarbiai 3:15 tempu (labai patiko finišas nuo kalniuko =] )

O ką aš jums sakiau apie Vitalį! Nerealus sirgalius :)

Finišas — 2:27:14. Savo geriausią Olimpinės distancijos laiką pasigerinau beveik 14min, o praėjusių metų Trakų triatlono laiką 22 minutėmis (teisybės dėlei reiktų pridėti ~4 minutes dėl trumpesnės plaukimo trasos). Puikios ir vėl visus lūkesčius viršijusios varžybos! Rimą aplenkiau 2 minutėmis (įspūdingai pravažiavo dviračiu), o Mindaugą beveik 10min. Sekančioms varžyboms reiks nusitaikyti į Vaičiulį (dream big kaip sakoma) :)

Skaičiai:

Swim — 1250m., 21:24, pace 1:45 (~15 vieta)

Bike — 40km., 1:13:03, speed 32,9 km/h (21 vieta)

Run — 10km., 50:12, pace 5:01 (71 vieta)

Total time — 2:27:14, 22 vieta

Net nežinau kam turiu dėkoti, bet jau kelintą kartą varžybos susiklosto beveik idealiai. T.y. nei tranzituose, nei vienoje iš rungčių nepadarau jokių esminių klaidų, kurios galėtų įtakoti rezultatą. Atvirkščiai, jau ne pirmą kartą finišuoju geriau, nei kad optimistiškiausias planas. Nekoks vistik iš manęs planuotojas..

Atskiros padėkos nusipelno Trakų Triatlono organizatoriai. Buvo žinoma keletas smulkių nesklandumų, bet bendrai renginys labai aukšto lygio. Buvo net live transliacija su komentatoriumi! Visas varžybas galima peržiūrėti čia: https://www.facebook.com/TrakaiTriathlon/videos

Su tokia trasa ir tokiu organizavimu man net keista, kaip jame dalyvauja tik tiek mažai užsieniečių. Tikiuosi, kad kitais metais jų sulauksime daug daugiau, ir pagaliau turėsime rimtas tarptautines varžybas.

Na ir žinoma didelis ačiū visiems, kurie atvyko palaikyti. Sakoma krepšinyje sirgaliai yra šeštas žaidėjas. Tai man sirgaliai yra kaip lastai plaukime, 21-a pavara and dviračio ir 2% nuokalnė bėgime :) Tikrai vienas iš savęs neišspausčiau tiek, kiek tai padarau varžybų metu su sirgalių palaikymu.

--

--