Silver Gyninen joutui sotaan

Silloin hyökätään, kun se helpointa on

Perjantaina nettikansa antoi idiootin kuulla kunniansa. Ikävä kyllä kyse ei ollut jääkiekkomailalla hevosta lyöneestä mellakoijasta vaan muuan itähelsinkiläisestä nuoresta.

Näin hyökättiin Twitterissä hetki sen jälkeen, kun Silver Gynistä oli haastateltu Ylen itsenäisyysjuhlalähetyksessä. Nimettömillä keskustelupalstoilla hänestä käytettiin vieläkin rumempia luonnehdintoja.

Haastattelun voi katsoa Yle Areenasta, ja on se lisätty YouTubeenkin:

Silver Gynistä haastatellaan suorassa lähetyksessä

Silver Gyninen on parikymppinen skeittaaja, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi syksyllä vieraillessaan nuorten toimintakeskus Luupissa Helsingissä.

Perjantai-iltana Gyninen päätyi kuumottavaan tilanteeseen: suoraan haastatteluun Suomen katsotuimmassa tv-ohjelmassa. Sellainen jännittää kokeneita julkkiksiakin. Gynistä ei silti ollut valmisteltu haastattelua varten — jokainen kysymys tuli hänelle yllätyksenä.

Toimittajakaan ei vaikuttanut erityisen valmistautuneelta. Hänen kysymyksensä eivät olleet haastateltavalle räätälöityjä vaan laveita ja latteita. Aluksi hän esitteli Gynisen vain nimeltä ilman mitään taustatietoja. Ja se nimikin tuli lausutuksi väärin.

Gynisen vastauksissa on helppo kiinnittää huomio lausahduksiin ”niinku”, ”silleen” ja ”niinku silleen”. Jännittävässä tilanteessa suu tuppaa suoltamaan puhemaneereita tavallista enemmän.

Jos tilkkeet jätetään huomiotta, Gyninen suoriutui haastattelusta aivan kunnialla. Käydäänpä kysymykset ja vastaukset läpi.

Mitä sinä ajattelet veteraaneista ja Suomen sodista?

Toimittaja avasi pelin Linnan juhlien vakiokysymyksellä, johon yleensä annetaan vakiovastaus eli veteraanit tekivät hienon työn Suomen puolesta ja enemmän pitäisi arvostaa ja niin edelleen.

Parikymppinen Gyninen toteaa sen sijaan rehellisesti, että hänen elämäänsä sodat ja veteraanit eivät kosketa millään tavoin. Rehellistä puhetta!

En osaa sanoa niistä mitään, koska ne ovat historiaa. Se on niiden aikaa. On helpompi kysyä vanhemmilta ihmisiltä tämmöistä.

Seuraavaksi haastattelija esittää kysymyksen, jollaisia pitäisi välttää.

Mitä itsenäisyys merkitsee nykynuorille?

Toimittaja pyytää siis Gynistä vastaamaan jo itsessään laajaan (ja puhkikysyttyyn) kysymykseen peräti koko ikäluokkansa puolesta.

Olen toimittajan työssä oppinut, että tämäntapaisilla kysymyksillä ei saada muuta kuin haastateltava lukkoon — onhan kieltämättä vaikeaa puhua toisten suulla.

Parempaa olisi kysyä, mitä Gyninen itse ajattelee aiheesta, jolloin hänen mielipiteensä edustaisi nuorten ajatusmaailmaa. Ja juuri tähän suuntaan Gyninen kysymyksen kääntääkin.

Kyllä se varmaan merkitsee paljon aika monelle, mutta riippuu siitä, kenen kannalta sen ottaa. Minulle se merkitsee sitä, että voin ottaa vapaasti tässä maassa.

Jep, hyvä vastaus!

Millaisista asioista sinä unelmoit?

Lopuksi tuli paremmin rajattu kysymys, johon Gyninen vastasikin epäröimättä:

Unelmoin musiikin tekemisestä. Annan kaiken muun tulla sen mukana.

Toivottavasti Gyninen saa tulevaisuudessa musiikkiaan yleisön kuultavaksi. Kovaa palautetta tulee varmuudella, mutta sarjatuleen hän onkin jo tottunut.

--

--

Lead Copywriter @ LeoVegas Group. Born in Finland, living in Malta. Writer, reader, boardgamer, cyclist.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Juuso Vainio

Juuso Vainio

Lead Copywriter @ LeoVegas Group. Born in Finland, living in Malta. Writer, reader, boardgamer, cyclist.