Rap Ve Tarihçesi

K.A
4 min readOct 28, 2022

--

Tupac(2pac) ve Biggie gibi isimler sana tanıdık geliyorsa sen de bizdensin dostum. Rap yani ritmik şiiri ve bu şiir tarzının tarihinden bahsetmek istiyorum bugün .Rap 1970’li yılların başında Amerika da New York’un ghettoların da başladı. Ghettoyu bilmeyenler için fakir mahalleleri diyebiliriz.

Aslında isyanın sesi olması için bulundu. O zamanlar ezilen siyahiler bunu içlerindekileri bir dile getiriş biçimi olarak kullandı. Beat markerlar yani şarkıların alt yapılarını hazırlayanlar Jazz,R&B Ve Funk müzikleri karıştırarak yeni bir müzik tarzı yarattılar.Rap aslına bakarsanız sadece rap demek değil. Aslında rapi bir çok kişi hiphop la karıştırıyor fakat rap,hiphopun sadece bir parçası. Hiphop birkaç alt daldan oluşmakta; Graffiti , Freestyle,Breakdance ve Rap. Graffiti bir çok duvarda gördüğünüz sprey boyalarla yapılmış değişik biçimlerdeki yazı veya resim çizme sanatıdır.

Freestyle bir zamanlar benimde çok severek yaptığım bir tarz. Doğaçlama rap diyebiliriz . İki kişi arasında yapılan sözlü atışmadır. Bu yönüyle aşık atışmalarına fazlaca benzerlik gösterir.

Breakdance karşılıklı meydan okuma ve mücadele etme üzerine kurulu çeşitli hiphop a özgü dans hareketlerinin bulunduğu bir koldur. Diğer dans türleriyle bağdaşmayan bu dans türünün kendine özgü biraz sert bir havası var diyebiliriz.

Şimdi asıl konumuz rap e geri dönelim. Aklınızda bir rapçi canlandırın desem bol giyinen,kafasında capini eksik etmeyen birini canlandırıcaksınızdır. Bu gayet normal çünkü bol giyinmek de aslında rapçiler için bir protesto biçimiydi. Ve bir anlamda özgürlüğü temsil etmekteydi. Şuan oldschool(eski rapperlar yani rapçiler) ve newschool (yeni rapçiler) olarak ikiye ayrılıyor olsa da eskiden ayrım biraz daha farklı ve bolca kavgalıydı. East coast ve Weast coast olarak iki grubu vardı. East coast konu olarak daha çok isyan içeren depresif ve eşitsizlik gibi meseleleri ele alırken, Weast coast ise daha çok parayı ve kadını konu alırdı.80’lerden sonra rap müzik ciddi bir patlama yaşamış ve bir çok şehirde ve ülkede yaygınlaşıp dinlenmeye başlamıştır. Rap benim tabirimle her türlü haksızlığa , her türlü yanlış duruma , ve kurulu olan yanlış düzene top yekün karşı çıkmak ve karşısında dimdik durmaktır.

Gelelim Türkiye’de rap müziğin nasıl başladığına. Rap Türkiye’ye Almanya’da yaşayan Türkler ile gelmiştir. Herkesin bir derdi vardır ve herkes bunu dile getirmek ister değil mi ? Herkesin birşeyler söylemeye hakkı var ve söylemekten çekinmemeliler. Rapin Türkiye’de ilk ismi Cartel oldu.Cartel bir grup hırslı, müzik dinlemeyi ve yapmayı seven türkten oluşuyordu başlarda. Sonraları aralarına başka ülkelerden rapperlar da katıldı.

Silahsız Kuvvet(Sagopa kajmer) , Ceza gibi isimlerin doğuşu ise bu zamanlarda başladı .Ve Türkiye’de rapin adı TürkçeRap oldu. TürkçeRap’i ülkemiz sevdi,dinledi ve bugünlere kadar getirdi. İlk başlarda Türkiye de buna dahil rapin dili fazla sivri ve argo doluydu. Rap’in bir çok alt kolu var ve hepsi farklı ritime,sözlere ve tınılara sahip. Ve her Rap koluyla özleşteşdirdiğimiz bir Türk rapper var. Alt kolları ise, Battle,Melankoli,Funky,Protest,Diss,Free Style,Mumble,Flex gibi gibi uzayarak giden bir listeye sahip. Sizin için birazcık bunların ne anlama geldiklerinden bahsedeyim.

Battle rap. Battle rap, eleştiriyi amaçlayan ve bu eleştiriyi yaparken hiç çekinmeden bunları dile getiren bir türdür.

Melankoli rap. Adı üstünde hüznü ve aşkı anlatır. Moraliniz yüksekken bile acı çekebilirsiniz. Ve olmayan bir sevgilinizin gidişine bile hüzünlendirebilir sizi ama bazı şarkılar ise daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Manevi bir dokunuş gibi.

Funky rap. Funky eğlenceli hayatın olağan gidişinden , sıkıntılarından ve derdinden uzak rap biçimi. Komik sözleri ve şakalaşmaları sık sık görmeniz mümkündür.

Protest rap. Benim için rapin özü diyebilirim çünkü rap bu yüzden varoldu. Sistemi ve yanlışları protesto etmek için yapılan müzik türü. Rapten başka hiçbir şarkı türü yağmurun altında çıplak ayakları ve soğuktan titreyen vücuduyla sokakta kalan çocuğu anlatmaz çünkü. Başka hiçbir tür bu kadar net açıklamaz,açıklayamaz hiçbirşeyi.

Diss rap. Diss rapperlar arasında birbirlerine sert eleştiriler yaptığı ve argonun da içinde bolca bulunduğu bir türdür. Bazı rapperları tenzih ediyorum bu argo kullanımından. Dinleyenlere gaza getiren , öfkelendiren ve hırslandıran bir rap türüdür.

Free style rap. Üst kısımlarda da bahsettiğim gibi free style rapperların birbirleriyle atışdığı ve bir kazananın bulunduğu türdür. Kazananı çoğunlukla dinleyen seyirciler belirler. Kazanmak için güzel doğaçlama yapmalı , karşınızdaki adamı sağlam ezmeli ve seyirciyi eğlendirmelesiniz.

Mumble rap. Mumble rap Türkiye’ye yeni yeni gelmiş bir rap türüdür. Hecelemeye dayalı bu rap türü Amerika’da oldukça ünlüdür. Bazı kelimeler de yutarak söylenmektedir.

Flex rap. Flex rap kelimelerin hızlı ve ritmik bir şekilde söylenmesidir. Kimileri bir türlü alışamamış olsa da benim çok severek dinlediğim bir türdür. Sevmemelerinin genel nedeni sözleri anlamıyor olmaları olsa da bir süre dinledikten sonra anlamaya başlıyorsunuz aslında. Bana göre hepsinden daha fazla enerji veren gaza getiren bir tür. Oldukça zor olduğunu da söylemem gerek.

--

--