Afgelopen maand zijn wij op vakantie geweest. Ik ben iemand van het plannen en hou er van om te weten waar we naar toe gaan.
Zodat ik mij daar ruimschoots op kan verheugen en de nodige hotspots e.d. kan Googlen. Mark daarentegen is van de last minute.
Dan kun je wel raden hoe dat hier thuis te werk gaat, of beter gezegd: niet te werk gaat ;)

Ik kreeg de kriebels omdat de vakantie datum steeds dichter en dichterbij kwam. We hadden al aardig wat site’s afgestruind maar nog niet echt iets gevonden met de ‘’wow’’ factor. Het weer in Frankrijk zou hetzelfde gaan worden als in NL, en met een kleine die niet van auto rijden houdt is het weleens lastig(er). Een vliegreis is helemaal zo’n gedoe, alleen al de aantal uren dat je voor het inchecken zelf al aanwezig moet zijn op het vliegveld. En als we gaan vliegen dan willen we het ook goed gaan doen;) Echt ver weg.
Tientallen tips van andere ouders rijker qua reizen, hebben we besloten dat het Drenthe werd. Niet vanwege de tips maar gewoonweg doordat het ‘’vlakbij’’ is en wij van natuur houden. En nee thuis blijven met veel groen om de hoek is geen optie;).

Zodoende besloten we bij Landal in Orveltermarke te verblijven.
In Orvelte, een monumentendorpje. Vanwege de vele historische bezienswaardigheden in en rond het dorp. Naast de “normale” dagelijkse bedrijvigheid en woonfunctie van het dorp zijn een groot aantal boerderijen en andere gebouwen ingericht voor het publiek. Denk aan een bakker, kledingwinkeltje van toen, ouderwets snoepgoed etc. Onwijs leuk!
Zo was er ook een braderie in het weekend en maakte men popcorn met een stoommachine, en werden er veel ambachtelijke producten verkocht. Bij restaurant ‘’De Schapendrift’’ heerlijk uit eten geweest. Ook zeker voor kinderen een aanrader! (Behalve voor het meisje dat vast zat op het toilet;))
Binnen is er een speelplek en buiten een speeltuintje.
In Westerbork was ook een braderie. Vervelen doe je je dus niet! We zijn niet naar het nationaal monument Westerbork geweest overigens.
In Orvelte is ‘’Zoo Bizar’’, echt een aanrader! Een uit de hand gelopen hobby van een dierenverzamelaar. Zoals de naam al zegt zijn het aparte (bizarre) dieren. Zoals een kogelgordeldier, een Fuleco en een Tamiop om maar wat te noemen. Er was een erg enthousiaste verzorger die al te graag vertelde over de dieren. Het kogelgordeldier konden kids aaien na zijn verhaal en zo kwam ook het stinkdier aan de orde. Gelukkig stonk hij niet, want dat zou zo funest zijn dat de hele zaak een aantal dagen dicht zou moeten, zo sterk is de stank. Ben ik dus niets bij ;)
Mijn zoontje draaide bijna het sleuteltje om van het deurtje van een glazen huisje waarin een vogelspin zat (en nog zit…)! Ik heb nog 40x gecheckt of het deurtje weer goed dicht zat. Pfff…
We zijn nog wezen wandelen bij Mantinger zand, eerst een stuk door de zandduinen met de buggy en daarna gelukkig een verhard pad.

Rondje langs alle dorpjes gefietst, uiteraard nog gezwommen in het zwembad van Landal en bij een keer regenachtig weer in het ballenbad beland. Was fijn zo’n halve monkey town ala Ballorig daar binnen. Ook was er op het Landal park een natuurspeeltuin, helemaal top!
Bollo, de Landal beer, was uiteraard ook aanwezig, en zijn huisje waar kinderen niet weg te slaan zijn.
Niet te vergeten zijn we naar de dierentuin Wildlands geweest, erg mooi gemaakt! En naar de hunnebedden in Havelte geweest. Jaja de grootste van NL staat daar. Ook liggen er allerlei keien uit verschillende landen en hoe die door de ijstijd daar zijn beland. Tsja voor mij is een kei een kei… Zie daar, op de grote na, geen verschil in.
Al met al was het een geslaagde vakantie!

Image for post
Image for post
Hei
Image for post
Image for post
Een kei is een kei?!

Written by

colours, mama/mom, loves to travel, joyful

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store