Думата “интелигенция” (поне в България) е нещо архаично, дори обидно. И има защо да е обидно. Не са прости хората, които смятат, че е обидно. Другаде е проблемът.

Image for post
Image for post

Според остатъчния смисъл, у нас (художествено-творческа) интелигенция са хора, неумеещи да пишат, рисуват и т.н., които са послушна сган и чакат Бай Тошо да им даде пенсия и ключ за творческата почивна станция.

Ако не Бай Тошо, то поне неговия бодигард или неговия двойник, несправедливо набеден, че му е незаконно роден син. (Но наистина поразителна прилика!…)

За щастие мнозинството от хората, които днес са на площада, не са така добре запознати с истинското битие на Бай-Тошовата интелигенция. Нито дори на днешния еквивалент на едновремешната интелигенция, който много иска да прилича на нея. …


Филмите на ужасите са съвременна хиперболизирана форма на древната трагедия и смисълът им е да предизвикат катарзис.

Image for post
Image for post
Cleansing Hour (2019) от Damien LeVeck

Това, че повечето от тях не успяват, а са глупави и дори смешни, се дължи на ниския бюджет и некадърността на авторите им.

Има много повече глупави и ужасни “романтични комедии”, “любовни драми” и дори “коледни филми”, отколкото сред самите филми на ужасите. Те обаче не постигат желания пречистващ ефект на трагедията, а точно обратното — замърсяват душата и служат на Злото, като банализират доброто.

Лошо име на жанра ужаси създават и студентите по кино. Те предпочитат да правят курсовите си работи именно в хорър жанра, понеже са решили, че филмите му могат да бъдат евтини — и като вложени средства, и като послания. …


Проблемът със съдружията е, че винаги единият работи по-малко, а всеки човек от всеки (български?) колектив се равнява именно по този, който работи най-малко, за да не се мине.

От там тръгват всички проблеми. Това е резултат от социализма може би (а и от по-рано), където много се говори за съвест и съзнание, обаче главната движеща сила си остава скатавката. Скатавка до дупка!

Сигурно ще ни трябват още поне 50 години, за да преодолеем скатавката като нация. Скатавка от бизнеса, от работата, от активна гражданска и политическа позиция (протест и др.).
Това е заложено в психологията ни. Знаем, че винаги ще ни прецакат, затова приемаме скатавката като чиста печалба, без фактура, без ДДС. …


Комунизмът в най-лошата си форма е задължителна развръзка за всеки материализъм. Дали ще е българо-съветската или англо-американската му разновидност, по същество той е един и същи резултат от извода, че човек няма душа, а животът му не струва и пукната пара.

Там, където групата е по-важна от индивидуалността, на вратата вече чука комунизмът. Всяка идеология, която смята отделния човек за по-незначителен от “обществото”, е антихуманна. Защото в крайна сметка се оказва, че под “общество” тя по правило разбира някакви изроди, мутри и психопати.

Image for post
Image for post

Ако съдим по посоката на развитие на човечеството, която може да се наблюдава с просто око, ще се убедим, че маймуната е нашият идеал. Тя е символът на съвършенството, към който се стремим.

Image for post
Image for post
Човекът непрекъснато се подобрява и усъвършенства в маймунските неща.

Приели сме, че хората, живели 150–200 и повече години преди нас, са били глупави, защото са вярвали, че може да има нещо по-голямо от човека. Те не са прозирали, че не Бог, а маймуната е нашият истински прародител и най-голям мъдрец, от който произхождаме и от който можем само да се учим.

След това откритие на “междувидовата” и “междукласовата” борба, направено в Лондон почти едновременно от Дарвин и Маркс, ние вече знаем своята посока. Това е все по-пълната маймунизация на човечеството. …


На вниманието на колегите, които се чудят как се правят таблици в плъгина TablePress, в който се влиза от левия сайдбар на админа на Уърдпрес:

Image for post
Image for post

Най-лесният вариант, който досега съм открил, е да си направя таблицата в Гугъл драйв, по-точно Google Sheets, без всякакво форматиране, после да я изтегля като .csv файл и да я импортна в плъгина.
Например така направената таблица без форматиране я експортвам по този начин:

Image for post
Image for post

А така я импортвам тук: TablePress таба Import:

Image for post
Image for post

После ми дава код от типа [table id=2 /], който поставям в публикацията.
Има начин този код да се извади и от WYSWYG редактора, без да се копипейства:

Image for post
Image for post

Има разни други тънкости по настройките, но в тях можете да се задълбочите в процеса на натрупване на опит. С проба и грешка.


That’s how you can embed a .PDF file into a Medium.com post

First you have to upload your .PDF file to slideshare.net. Click the button SHARE. Copy the link from the third field named LINK. Paste the whole link on a new line or click the PLUS sign and chose the embed sign: <>. Press ENTER (then you may DELETE the extra line under the embed).

See how to embed a video in a Medium article:

After a while you will see the .PDF file embedded. If it doesn’t appear so quickly, click here and there and try again and again. As you see bellow, it’s possible!

Embedded PDF:

Embedded presentation:

You can also put a caption here!

Embedded picture (You better have an image file in your article. It’s good for your search position and for the social share):

Image for post
Image for post

If you have questions, please, ask in the comments!


Професорът по психология Филип Гудман изучава плашещите истории на трима души.

Image for post
Image for post

Те изглежда са се натъкнали на свръхестествени проявления: Нощен охранител, подрастващ и бизнесмен.

Скептично настроеният учен се превръща от наблюдател в активен участник. Убеден е, че всичко загадъчно може да се обясни с формули от рода на “Битието определя съзнанието”, “Светът е произлязъл съвсем случайно от космическия хаос” и “Горд съм със своите родители — маймуните”.

Филмът е сниман във Великобритания. …


“A Prayer Before Dawn” (2017) показва другата страна на Тайланд.

Image for post
Image for post

Шокиращо, грубо и без никакви палми, плажове и т.н. Обичта към бокса се превръща в порив да оцелееш, ако ти е писано.

Струва си да се погледне този Роки на 21 век, наврян в на кучето…

Заснето е невероятно добре, макар самият сюжет да страда от документалността. В някои моменти изобщо не разбираш какво се случва, в други — самите събития не изглеждат съвсем значими. Тоест художественото на филма не е толкова в случките, колкото в стила, в атмосферата. Но пак е добре, защото майсторството е голямо.

Авторите изглежда са държали в никакъв случай да не изкривят реалните исторически факти, вместо да постигнат по-ефектна история и бомбастичен финал. За щастие са успели да го компенсират с талант. Но онези зрители, които очакват типичното за Роки развитие на случките, със сигурност ще се разочароват. Вина за това има донякъде трейлърът, който създава подобни очаквания: “Ето сега ще дойде тайландският Роки и ще ги разбие всичките!”. …


Разкошен. Според мен ключът към разбирането на “Good Time” (2017) е в следната реплика на психиатъра накрая към Ник:

Image for post
Image for post

“This place where we are now, it can be a lot of fun if you let it. You’re gonna have a GOOD TIME.” Този израз от заглавието се използвал, както прочетох, при освобождаването на затворниците за добро поведение.

Има център, има и история, но те не са толкова плътни, колкото сме свикнали. По-скоро акцентът е върху “другия свят”, който съществува между безпътицата, еуфорията и тоталната деменция. В този свят оборотите са по-високи, животът е по-кратък и по-ярък.

Неонът, особено в лунапарка, оставя впечатлението, че героите са попаднали в самия ад на земята. Те обаче се чувстват там като у дома си и май изобщо не подозират, че биха могли и да не бъдат там. Трудно е зрителят да се идентифицира с някой от героите, освен ако не е отраснал в подобни среди. За мен филмът е в топ 10 на излязлото през 2017 г. …

About

Георги Календеров

Материали на Георги Календеров в Medium.Com. Статии и кратки рефлексии на събития от деня, които може да са актуални и утре, а защо не и по-късно. Миниблог.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store