Amazaon web services (AWS) nedir?

Kamil Kalkan
2 min readJan 20, 2016

--

Amazon web services yani AWS dünyanın en hızlı büyüyen bulut hizmetlerinin genel adıdır. Google(Cloud Platform), Microsoft(Azure), IBM(SoftLayer, Bluemix) gibi rakipleri olsa da, şu anlık bu alanın büyük abisi AWS.

Tüm Cloud sistemlerde olduğu gibi, AWS içindeki tüm modülleri ayrı ayrı, ama bir araya geldiğin de performaslı çalışacak şekilde tasarlamış. Hepsinin ayrı birer modül olması sistemin ölçeklenebilirlik oranını sağlıyor.

Ölçeklenebilirlik ne kadar önemli olduğunu anlamanız için Onur Dayıbaşı kendi medium bloğunda çok güzel açıklamış.

ÖSYM sınavı sonrasında sınavlar açıklandığında öğrencilerin sonuçlarını öğrenmek için sisteme girdiğinde Genel’de sistem çöker ve cevap veremez veya Üniversite öğrencilerinin ders seçme zamanlarında sistem çöker ve ögrenciler gece boyunca o sistem başında beklerler.
Problem sistemin bir anda bu kadar çok öğrenciyi kaldıramamasıdır. Halbuki yılın diğer zamanlarında bu tip ihtiyaçlara gerek duyulmamaktadır. Bu kadar büyük durumlar için sistemlerin tasarlanması yılda gerçekleşecek 1 haftalık bir durum için tüm sistemin boşta yatması anlamına gelir.
Amazon veya Alışveriş sitesinin yılbaşında, sevgililer gününde çok ziyaretçi alma durumlarına göre otomatik olarak büyümesi daha sonrasında kullanımının az olduğu dönemlerde otomatik olarak küçülmesidir.

Fotograf kamilklkn

Amazon Simple Storage Service (S3)

Amazon S3 (Simple Storage Service) de dosyaları, HTML sayfaları, resimler veya aklınıza gelebilecek dosyaları, nesneleri depolamak için Amazon AWS içinde sunulan bir modül. Amazon S3 üzerinde ister public ister private olarak dosya barındırabilirsiniz.

Amazon Elastic Compute Cloud (EC2)

Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) ile kendi sanal sunucu(cluster)’larınızı oluşturma olanağı sağlayan web servisidir. EC2 Bize sanal sunucu Oluşturma, EBS Yönetimi, sunucu güvenlik grubu yapılandırmalarını kolaylıkla yapacağımız bir arayüz sunmakta. Eğer free olarak kullanacaksanız t2 mikro tam size göre. Sanal makineye ssh ile bağlanıp kullanabiliriz.

RDS

AWS de veri tabanının tutulduğu sanal server(instance) diyebiliriz. Yönetimi en güc olan mödül çünkü otomatik ölçekleme(auto scale) özeliği yok. Tamamen sizin manuel ayarlama yapmanız gerekmekte. Tabiki bunu kullanmak zorunda değilsiniz. Direk EC2 üzerine MySql benzeri kurulumları yapıp, oradanda devam edebilirsiniz fakat böyle bir niyetiniz varsa AWS kullanmak çokta mantıklı olmadığını düşüncesindeyim.

Not: Bu yazı daha önce kamilklkn sitesinde yayınlanmıştır.

--

--