Tijd en aandacht; de toekomstige waardes

Tijdens het Kennismakingsevenement van Misfits Uden verzorgde ik een presentatie namens mijn regionale actualiteitenplatform Nectar. Mijn verhaal om de relevantie van Nectar uit te leggen omvatte twee belangrijke kernbegrippen: Tijd en aandacht.

In 1450 werd in Duitsland ontdekt dat je met een drukpers het verspreiden van informatie een nieuwe dimensie kan geven. Boeken delen werd minder kostbaar en tijdrovend. Tegelijkertijd werd een standaard gezet waar we nu, 565 jaar later nog aan vasthouden.

Lees jij een handleiding of zoek je een YouTube-turtorial?

Ik ga op zoek naar de turtorial en daarbij maakt het vrij weinig uit met wat voor soort productie gefilmd is. Aan de hand van de beste tumbnail kies ik een video en als het niets is, dan ben ik ook weer binnen enkele seconden weg.

We kunnen allemaal filmen, zolang het niet met een ‘potato’ gebeurt

Mediamakers, zelfs de uitsluitend schrijvende pers, hebben allemaal wel een apparaat waarmee zij gemakkelijk een video kunnen opnemen. Het vergroot het gemak van je gebruikers.

Wereldwijd worden YouTube en Facebook gezien als de plek waar gebruikers het meeste nieuws tot zich krijgen. Ook Facebook zet steeds verder in op video en maakt jouw bericht zichtbaarder, zodra jij de videomogelijkheden van het platform laat zien.

Aandacht en tijd als belangrijkste waardes

Als de drukpers en daaruitvoortkomende sector niet zou hebben bestaan, dan zou hij in de 21e eeuw opgericht worden; een mediabedrijf past perfect in deze tijdsgeest. Sterker nog: ieder bedrijf wil op een of andere manier een mediabedrijf zijn. Waarom? Aandacht.

In de krant lezen we alles over de evenementen waar we geen tijd voor hadden en over zaken die we zelf niet kunnen uitzoeken. Op zondag zitten we met een bord op schoot te kijken naar alle voetbalwedstrijden waar we geen tijd voor hebben gehad. Nieuwsbedrijven zijn er omdat wij de wereld die alsmaar door draait niet enkel met onze eigen ogen en oren kunnen behappen.

Facebook staat in veel lijstjes bovenaan als meest waardevolle bedrijf. Waarom? Ze houden de aandacht vast en verkopen diezelfde aandacht; met een kwartaal omzet van in de miljarden.

Tijd en aandacht: Wie tijd kan besparen en de aandacht kan vasthouden is waardevol in de tijd van nu. Een nieuwsbedrijf heeft alles in zich om in deze twee waarden te excelleren, maar bij aandacht blijven er steken liggen.

Mediabedrijven zijn imposante stoomschepen. Gevuld met waardevolle vracht, excellent personeel en een ton aan historie. Loch en pas met veel stuwkracht vooruit te krijgen.

Om de aandacht vast te houden hebben we speedboten nodig; kleine, wendbare watertuigen die iedere golf kunnen uitproberen. Van Snapchat met een haakse bocht naar Periscope, om Twitter onder te spetteren en regelrecht de Facebookhaven binnen te varen. Wendbaar zoeken naar de aandacht, zoals de krantenjongens dat voorheen op de hoek van de straat deden.

Aandacht verdwijnt, als marketing verschijnt

Advertenties is volgens onderzoek van Reuters een van de belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen om een nieuwsvideo niet te bekijken. Een advertentie van twaalf seconden is al teveel voor veel gebruikers. Twaalf seconden aan tijd en aandacht, die de gebruiker niet zelf heeft uitgekozen.

Je begint met het afbreken van de voor jou belangrijke waarden, om daarna in drie minuten je best te doen om die verloren tijd in te halen. Maar die twaalf seconden haal je niet terug.

Ga even bij jezelf na: Wat was de reclame bij het laatste stukje of filmpje wat je bekeken hebt? Ik kan het mijzelf niet herinneren en dat terwijl een advertentie niets meer of minder is dan verkochte aandacht.

De moeite waard

Zodra jij de tijd van je gebruikers zo goed mogelijk benut, dan houdt je de aandacht vast. En wie de aandacht vasthoudt creëert waarde. Hoe je die waarde omzet in geld, zonder afbreuk te doen aan tijd of aandacht; dat is aan jou.

Stuur je speedboot erop uit, op zoek naar de aandacht

Waarom dit stuk op Medium?

Hier is de aandacht voor persoonlijke ideeën toch? Ik zit op de speedboot en als dit niet werkt, ben ik ook zo weer weg. Experimenteer en verdoe vooral niet de tijd van je publiek. Doe een truukje in de vaarwateren waar ze kijken en stuur weg van de stille wateren.

Dit artikel komt voort uit de presentaties die ik geef over mijn kijk op media en hoe ik daarin te werk ga met mijn platform Nectar. Klik hier voor het volgende artikel in de serie. Daarin roep ik iedereen in media op om voorbij de drukpers te kijken en jezelf op te stellen als online troubadour.