Daire-i Askeriye ve Askeri Mahfel
Kütahya’nın kayıp eserlerinden Daire-i Askeriye ve Askeri Mahfel ile ilgili parça parça duran ve çoğu kaybolacak olan yazılar ve resimler Ensar Bekir Nazlı, İsmail Germiyanoğlu ve Abdullah Reha Nazlı emekleriyle 2022 yılında bu sayfada derlenip koruma altına alımıştır. KÜTOPYA projesi kapsamında 2023 yılında Abdullah Reha Nazlı ve Ceren Alaz tarafından bugüne ulaşan resimlere de bakılarak 3 boyutlu olarak modellenerek simülasyona eklenilmiştir.
Kısaca “Askerlik Dairesi” anlamına gelir. Kütahya Kışlasına bir ekleme olarak II. Abdülhamid döneminde Giritli Ahmet Fuat Paşa’nın mutasarrıflığı zamanında inşa edilmiştir. Mimari açıdan zengin ve süslü olan bina Kütahya Kışlasının ortadan kaldırılmasıyla birlikte yıktırılmıştır.
Kaynak: Sercan Keykubatlı, Kütahya’da Tanzimat Sonrası Osmanlı Mimarisi, Yüksek Lisans Seminer Çalışması.
Mahfel kısaca “toplanma yeri” anlamına gelir. Kütahya Kışlasının bir parçası olan yapının Mutasarrıf Giritli Ahmet Fuat Paşa döneminde (1893–1908) yaptırıldığı sanılmaktadır. Askeri hastane olarak da hizmet vermiştir. Kütahya Kışlasının ortadan kaldırılmasıyla bu yapı da yıktırılmıştır.
*Kaynak: Sercan Keykubatlı, Kütahya’da Tanzimat Sonrası Osmanlı Mimarisi, Yüksek Lisans Seminer Çalışması.