MSA(Measurement System Analysis)

Burak Koç
3 min readJun 1, 2020

Herkesin yaptığı gibi bizde ilk olarak bu 3 harfli ingilizce kısaltmayı açalım. MSA:Measurement System Analysis olan türkçeye Ölçüm Sistemleri Analizi olarak çevirilen analiz sistemidir MSA. Peki ne demek ölçüm sistemi analizi. Gelin biraz detaylara inelim.

MSA’ın açılımını öğrendik tamam ölçüm sistemi analizidir ama nedir ölçüm sistemi ve bunun analizi nasıl yapılır? Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki MSA gerçekten çok uğraş gerektiren, fabrikalarda bu analizi yapmakla görevli olan mühendislerin bile düzgün bir şekilde anlamayıp sırf PPAP dosyasında bulunsun ve denetim sırasında uygunsuzluk yememek için bin bir yolla doldurduğu(sabunla köpürttükleri) üzerilerinde biraz durulsa hepsinin ne kadar fason olduğu anlaşabilecek fakat MSA’ın zorluğunun herkes tarafından bilinmesi sebebiyle kimsenin böyle bir şey yapmadığı bir analiz türüdür. Şimdi MSA’yı bu kadar gömüp zorluğu ile gözünüzü korkuttuktan sonra yazıyı okumayı bırakanlar olduğunu düşünüyorum ama yapmayın. Söylediklerimin halen arkasındayım gerçekten zor bir şey olduğunu düşünüyorum ama bu yazıda sizlere birkaç küçük bilgi vererek en azından bir iş görüşmesinde ya da MSA konusunun açıldığı bir ortamda fikriniz olmasına yardımca olmaya çalışacağım. İlk olarak MSA nasıl bir formatdır sizlere onu göstermek isterim ki bazı şeyler aklınıza daha iyi otursun.

Şimdi bu tabloya bakınca ne oluyor demeden önce sizden ricam bir incelemeniz çünkü doldurmanız gereken MSA tablosu böyle bir şey olacak. Gördüğünüz üzere alt alta 3 isim ve sağ tarafa doğru 10 tane değer yazılması gereken sütun var. Yani bu ne demek oluyor. Elimizde 3 kişi var bu 3 kişinin elinde 10 tane farklı parça var . Şimdi de sizden isimlerin altında yazan deneme 1,2,3 yazan kısma odaklanmanızı istiyorum. Buradan da anladığımız bu 10 tane farklı parça 3 kez ölçülüyor ama önemli nokta hepsinin ölçüm aleti aynı olmak zorunda ki bir hata var ise sebebi bulunabilsin bu hata ölçüm aleti ile de alakalı olabilir. İşte MSA’ın başlangıcı budur.

3 tane kalifiye kalite operatörü farklı lotlardan alınan 10 tane örnek parçayı sırayla 3er kez ölçerek MSA’ın ölçüm kısmını tamamlarlar.

Deneme kısımlarının altında yazan toplam, ortalama ve fark değerlerine geçelim şimdide. MSA de ki en kritik yer aslında burasıdır diyebiliriz. En altta gördüğümüz “Range” yani fark kısmında ulaşmamız gereken 0 olmalıdır. Peki bu 0 bize neyi gösterir? Total yani toplam değeri yapılan 3 tane ölçümün toplamıdır. Average yani ortalama değeri ise 3 tane değerin ortalamasıdır. Range değeri ise bu bulunan en büyük değerden en küçük değerin çıkarılması ile bulunur. Range değerinde ki en ufak bir kayma bile sistemin bu parçaya hata vermesine sebep olur. En ufak bir kayma derken abartmıyorum gerçekten en ufak bir kayma mesela bin birlik bir kayma bile sistemin hata vermesine ve parçanın uygunsuz damgasını yemesine sebep olur. İşte MSA zor bir sistem derken bunu ifade etmek istemiştim umarım şuan bana hak vermişsinizdir.

Eğer bir fabrika da sizden bunu doldurmanız isteniyor ise zaten Excel de hazırlanan bu analize gerekli formüller girilmiştir. Sizin yapmanız gereken tek şey kalite operatörlerinin söylediği değerleri tabloya girmektir.Gerisini MSA kendisi halleder.

Sona geldiğimizde MSA bu kadar mı? diyebilirsiniz ama üzgünüm bu kadar değil. Çok uzun olmasını istemediğim için iki parçaya bölerek atmanın daha doğru olduğunu düşündüm. Yani daha yarısındayız desek yeridir. Ama pes etmek yok.

--

--

Burak Koç

Biraz mühendislik, biraz PetrolHead ama her zaman otomotiv. Seni de uzun uzun yazı okumak sıkıyorsa bana katıl.