Amino Asitlerin Yararları!

kemal kacak
2 min readOct 11, 2018

--

FitDeppo.com’dan amino asit ihtiyacınızı karşılayın.

Amino asit denince akla ilk sporcular gelmektedir ama spor yapan ya da yapmayan herhangi biri de amino asitlerden faydalanabilir. Amino asitlerin vücutta enzimler salgılayarak ruh halini iyileştirmekten, motivasyonu arttırmaya, uyku düzenini iyileştirmekten çeşitli fizyolojik faydalar sağlamaya kadar uzanan farklı faydaları vardır.

Amino Asitlerin Faydaları

1. Karın Yağlarını Eritir
Amino asitler vücudun yağ yakımını destekler. 2007 yılında “Menopause” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 3 ay boyunca kullanılan soya amino asidi içeren besin desteği, menopoz dönemindeki kadınların karın bölgesindeki yağların büyümesine engel olmuştur. Tek başına diyet yapmaktansa, kalorisi azaltılmış bir diyete amino asit desteği ilave ederek beslenerek, yağ yakma ihtimalinizi çoğaltabilirsiniz.

2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Functional Ingredients Research Inc.’den Dr. Ewan Ha’ya göre amino asitlerin çoğu vücut yağlarının seviyesini düzenlediği için bağışıklık sistemi ve vücuttaki antioksidan aktivite üzerinde kontrol sahibidir. Bu da amino asitlerin vücudumuzdaki yağ oranı üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Amino asitler zayıf kalmamıza yardımcı olduğu gibi, antikorların çoğu amino asitlerden oluştuğu için daha güçlü ve hastalıklara karşı dirençli olmamıza da yardımcı olmaktadır.

3. Sinir Sistemini Korur
Amino asitler, sadece kas gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili değildir; merkezi sinir sistemi üzerinde de anahtar bir role sahiptirler. Johns Hopkins Üniversitesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. John W. McDonald’a göre, amino asitler gelişmemizin kısıtlı olduğu dönemlerde sinir hücrelerini besleyerek ve büyüterek, onların hayatta kalmasına yardımcı olmaktadır.

4. Kas Kaybını Önler
Direnç egzersizleriyle birlikte alındığında amino asitlerin ve proteinlerin kas yapmaya yardımcı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ancak araştırmalar amino asitlerin çalıştırılmayan kaslar üzerinde de etkili olabileceğini göstermiştir. São Paulo Üniversite’sinde 2010 yılında yapılan ve “Muscle & Nerve” (Kas ve Sinir) gazetesinde yayımlanan bir araştırmaya göre Lösin amino asidi, farelerin bilerek hareket kabiliyeti kısıtlanmış kaslarındaki kas kaybını önlemeye yardımcı olmuştur. Araştırmacılar bu durumu, lösinin kas kaybına yol açan genetik özelliklerin geçici süreyle baskılamasına bağlamaktadır.

5. Egzersiz Performansını Arttırır
Amino asitler kas geliştirme sürecinde destek olarak, kas yıkımını önler ve böylece kas kütlesinin artmasına yardımcı olur. Spor bilimi araştırmaları, amino asitlerin bu özelliğinin egzersiz performansını da arttırabileceğini söylemektedir. 2009 yılında Saga Nutrasotik Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan ve “Journal of Nutrition Science and Vitaminology” gazetesinde yayımlanan bir araştırmada VO2max’ın (etkin oksijen kullanımı ölçmede kullanılan bir birim) BCAA (dallı zincirli amino asitler) kullanımında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmayı gerçekleştirenler aynı zamanda izolösin, valin ve lösin takviyesinin egzersiz sırasında performansı arttırabileceğini de belirtmiştir.

Amino asit çeşitlerini incelemek ve satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

--

--