定指標

「指標」

每間公司都會定立唔同嘅指標,只不過指標嘅意義係啲乜?係唔係所有嘢都指標化就一定成功?當然定立指標係為咗公司上下有一個統一嘅方法去量度業務嘅情況,等員工有一個清晰嘅目標。有時有指標係一件好事,不過有時如果有太多指標,或者已經違背定立指標嘅原意,甚至乎有機會走火入魔。只不過要適當使用數據,同定立有用嘅指標其實係一件幾難嘅事!

「數據」

如果一講到數據分析,大家都一定會用唔同嘅數據作為指標去量度策略同業務嘅表現。但係邊啲指標先至係幫到你?好多時見到一啲企業所訂立嘅指標其實一啲實際價值都無,幫唔到日常營運之餘,如果用錯指標分分鐘令公司走上不歸路!其實訂立嚟啲指標係話俾我哋聽大環境嘅趨勢,當察覺有異樣就可以迅速搵到問題嘅根源,唔洗浪費時間。與此同時要每幾個月就要睇下啲指標仲符唔符合當其時嘅營運環境。

「負累」

點樣用數據去賺錢同慳錢其實係一門學問。曾經有人討論過無指標嘅好處,但係如果你要管理一個龐大嘅團隊嘅時候,定立指標係為咗有規範咁管理團隊同業務。有無指標唔係係最大嘅問題,問題在於數據係死,人係生!數據唔係萬能,只不過無數據就萬萬不能。只不過有啲人會按指標辦事,唔識得靈活變通,弄巧反拙。就算原本係一件好事都會慢慢變成負累。


Originally published at Kenneth Kwok (郭嘉俊).

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Kenneth Kwok’s story.