校欺凌

「欺凌」

係每個地方都會有校園欺凌嘅問題,而欺凌都有好多層面。當然最嚴重嘅就係傷害到其他人嘅身體!不過相比起身體嘅傷害,心靈嘅傷害其實可以更加嚴重。心靈嘅傷害其實係可以好長遠,而且因為無傷痕,所以非常難察覺得到。如果小朋友唔講其實真係唔會有人知,所以父母真係需要花的時間去建立一個好嘅溝通橋樑。唔知大家曾經有無遇到過欺凌嘅問題,如果你曾經試過你會點?

「影響」

好多人覺得校園欺凌係一件好平常嘅事,但係事實上對小朋友嘅影響係好深。當然好多嘢作為家長同老師都未必可以百分百避免,只不過如果我哋可以用多啲時間去了解小朋友嘅話,其實係可以及早預防!但係如果學校自己本身都唔去處理係學校入面發生嘅欺凌事件,咁就有問題。小朋友成長嘅時候,大部份嘅時間都係學校,而如果學校都唔處理欺凌嘅問題,老實講佢哋仲可以話自己係辦學嗎?

「問題」

香港嘅欺凌問題其實都幾嚴重,問題其實在於香港嘅教育好多時都側重於學術方面,而且老師都好忙碌基本上無時間去同啲學生溝通。小朋友嘅發展應該係全面而唔係只係偏向某一方面,如果只係太過以學術嘅能力去作比較嘅話,好多時都會忽略咗其他方面嘅發展。所以香港嘅校園欺凌問題其實亦都係因為香港嘅教育體制。要改變唔係一件易事,某程度上亦都因為中國人覺得學術係最緊要。


Originally published at Kenneth Kwok (郭嘉俊).

Like what you read? Give Kenneth Kwok a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.