真領袖

「任期」

美國總統奧巴馬嘅任期嚟到尾聲,當然好多人都會唔捨得嚟位美國總統。佢係美國第一位黑人總統,而佢同好多過往嘅總統都好唔同。作為一個國家嘅領袖,當然有人認同佢過去八年嘅政績,亦都有人唔認同。佢係任期入面,的確改變咗好多嘢,不過最令人難忘嘅係佢平易近人嘅風格,真係唔係個個總統做得到。一個好嘅領袖係有一班忠心嘅團隊共患難,而奧巴馬係一個好好嘅例子!

「領袖」

好快特朗普就會接替奧巴馬出任美國總統,或者佢係一個企業家,當然無商不奸,佢係一個好典型嘅例子。係商業世界或者佢係一個成功嘅領袖,但係作為一個真領袖除咗可以帶領團隊創一番事業之外,最緊要嘅其實係要得民心。你會睇得出奧巴馬真係拎個心出嚟去對待每一個人,每一件事。而同佢共事咁多年嘅人對佢嘅評價同態度,你就會知道嚟個係一個真領袖。真係有少少唔捨得佢!

「營運」

自從特朗普開第一次記者招待會嘅時候,你就應該會知道今後只有佢講無人講嘅情況會經常出現。佢係公眾場合所講嘅似一個行政總裁多個一個總統,雖然佢之前都有講過佢會好似營運一間公司咁去營運美國。唔通咁就係一個好嘅領袖?佢每次嘅言論都真係幾得人驚,不過聽過咗就真係只會當成笑話。希望嚟緊個四年美國甚至全球都可以平平安安咁渡過。到時再選過個真領袖出嚟!


Originally published at Kenneth Kwok (郭嘉俊).