點量度

「量度」

好多人以為做數據分析好容易,大家都好似睇緊同一樣嘅數字,但係每間公司所量度嘅嘢都好唔同。其實原因好簡單,大家嘅策略唔同,營銷手法,網站設計,等等都會有唔同嘅款式方法。雖然有某啲分析方法可以誇行業去使用,只不過有八九成嘅分析都會唔一樣。所以你問我點樣量度嘅話,我都會同你講無一個標準,因為每個案例都好唔同。如果可以個個一式一樣咁我就輕鬆好多。

「分析」

當然每個數據分析師都有自己嘅一套分析嘅方法,就算大家分析同一樣嘅數據,可能大家得出嘅結果都會有唔同。不過如果要認真量度一間公司嘅策略,一般都會同金錢掛鈎!因為所有嘢都係投資同回報,如果真係要認真量度嘅話,其實真係要有一個收集數據嘅策略。不過香港好多公司都好短視,所以係嚟方面嘅投資十分之少。要認真量度公司嘅業務首先要將數據貫通,如果唔係就無可能掌握全面嘅資訊。

「網站」

好多中小企經常遇到嘅問題就係唔知點樣可以運用數據,而最基本嘅一定係自己網站嘅數據。因為如果連一個網站都無,老實講好多嘢都無辦法分析到。只係單靠一啲基本嘅廣告數據其實分析唔到啲乜嘢,因為只係知道市場對廣告嘅反應,分析嘅都只係停留係推廣嘅層面。所以要了解自己嘅客戶,一個好嘅網站係不可缺少。正所謂數據不流別人田,自己網站嘅數據係最緊要,最有用!


Originally published at Kenneth Kwok (郭嘉俊).

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.