3+1 ok, amiért nem adom el a Bitcoin Cash-emet

Az augusztus elsejei hálózati kettéválás (network split) után hozzájuthattál ugyanannyi Bitcoin Cash-hez (BCH), mint amennyi Bitcoinod (BTC) volt augusztus 1. előtt. Nagyon sokan — főleg a Bitcoin Core fejlesztőcsapatot kiszolgáló propagandagépezet hatására — előrerohantak és eladták BCH-jukat, amint arra lehetőség volt. Ha azonban valaki a túlfűtött érzelmek hatása helyett képes a gazdasági racionalitás szemüvegén át megvizsgálni a kérdést, gyorsan rájöhet, hogy több érv szól a BCH megtartása, mint az eladása mellett.

A BTC és a BCH egymás kockázathárító (hedging) eszközei. Ha az egyik bukik, akkor a másik nagy eséllyel szárnyal, és fordítva. Azt, hogy melyik fog szárnyalni 3–6–12 hónap múlva, elég nehéz megjósolni. Ha mindkettőt megtartod, és a piac az egyikből a másikba vándorol, akkor nem kell semmit tenned, sőt még figyelned sem kell a tökéletes időzítésre. Ez esetben jól kiegészítik egymást.

Ha viszont azt hiszed, a Bitcoin Cash soha nem rúghat labdába, akkor olvass tovább.

Több olyan kimenetele is van a dolognak, ahol a Bitcoin Cash jelentősen megerősödhet:

 1. A SegWit2X megállapodásnak a 2X része nem teljesül
  A New York-i Egyezmény (NYA) egy kompromisszumról szólt. Az akkor 50% támogatottsággal rendelkező, nagy blokkokat támogató bányászok összeálltak a 30%-os SegWit támogatókkal. Ennek hatására megállapodtak abban, hogy a nagyblokkosok segítenek aktiválni a SegWitet, cserébe később csinálnak egy csekély blokkméret növelést is 1MB-ról 2MB-ra (ez a SegWit2X-nek a 2X része).
  Ez azt jelenti, hogy a SegWit azért lett most egyedül aktiválva, mert a nagyblokkosok beadták a derekukat egy későbbi nagyobb blokkra váltásért cserébe.
  Most űgy tűnik, hogy a Bitcoin Core mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2X ne teljesüljön, azaz 3 hónap múlva lehet, hogy egy újabb kettéválás jön: lesz egy SegWitCoin és SegWit2XCoin.
  A NYA mögött álló cégek több millió valós mindennapi felhasználót képviselnek (azaz a Bitcoin gazdaság több mint 80%-át) illetve a bányászok többségét (80% fölött, sőt azóta már 92%-nál tartunk). Ennek következtében, ha a SegWit2X-nek a 2X része meghiúsulna egy újabb potenciális kettéválás miatt, akkor ezek a cégek, — amelyek jogosan fogják azt érezni, hogy hátba lettek szúrva — nem fogják az újabb kettéválást megkockáztatni (a több milliós ügyfélbázis miatt), hanem egyszerűen át fognak térni a nagyblokkos láncra, amit ma Bitcoin Cash-ként ismerünk. Így lesz egy lassú, drága Bitcoin Core (SegWit) lánc, és egy olcsó és gyors Bitcoin Cash lánc.
  A felhasználók nagy részét nem érdekli az ideológia, ezért őket a Bitcoin Cash láncon érdemes kiszolgálni, mivel ők is racionális szereplők, és nem kérnek a lassú, drága és megbízhatatlan Bitcoinból.
  Fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin árfolyamát nem az ideológia fűti, hanem a gyakorlati használhatóság és az felhasználók száma. Ha a felhasználók átpártolnak másik kriptoeszközre, az közvetlenül ezen eszköz árfolyamának az emelkedésében fog megnyilvánulni (mivel meg kell venned ahhoz, hogy használni tudd). Ugyanígy az otthagyott kriptoeszköz árfolyama be fog zuhanni, mivel a használhatatlansága miatt eladják azt, és beváltják egy másik, használhatóbb eszközre.
 2. A Bitcoin Cash-t profitábilisabb lesz bányászni, mint a Bitcoin Core-t
  Ebben az esetben előfordulhat az, hogy a bányászok 30–50%-a átmegy BCH-t bányászni, akár egyik napról a másikra.
  Ennek következtében a BTC láncon a konfirmációs idők megsokszorozódnak, a bányász költségek az egekbe szöknek, potenciálisan több hétre/hónapra, főleg ha az átpártolás közvetlenül egy nehézségi szintállítás után történik… Ilyen esetben a BTC árfolyam beeshet, és még több bányász és felhasználó pártolhat el a BTC-től, beindítva ezzel egy halálspirált a BTC láncon. Ez a gondolatkísérlet persze feltételezi, hogy profitábilis marad a BCH-t bányászni, ellenkező esetben beindulhat a csiki-csuki (vagyis, hogy egyik nap egyik fajtát, másik nap a másikat bányásszák), ami egyik láncnak sem tesz jót. Ha viszont mindkét Bitcoint tulajdonlod, teljesen mindegy, hogy melyik áll épp nyerésre.
 3. Újra “eldugul” a Bitcoin Core / SegWit lánc
  Ez a legvalószínűbb forgatókönyv, még ha nem is rövidtávú. Erre a következő 2 évben 95% esély van.
  Ha újra megnő a tranzakciós forgalom annyira, hogy nem bírja el a “régi” (Bitcoin Core / SegWit) lánc, akkor az egekbe szöknek a bányászköltségek és a tranzakciók konfirmálása teljesen megbízhatatlanná válik. Ez már megtörtént egy párszor, legutoljára 2017 tavaszán. A korábbi 20 Ft körüli átlag bányászköltség felugrott 500-1000 Ft körülire, és volt, hogy napokig nem konfirmáltak a tranzakciók még magas beállított költség ellenére sem. Ez pl. lehetetlenné teszi egy Bitcoin ATM használatát (volt is belőle sok gondunk).
  A tavaszi bedugulás hatására a Bitcoin piaci részesedése hónapok leforgása alatt 85%-ról 40%-ra esett, és a napi szinten tranzaktálók altcoinokat kezdtek használni.
  Ez újra meg fog történni, csak most van egy sokkal közelebbi “rokon”, amire sokkal könnyebb átállni: ez a Bitcoin Cash. Minden ugyanúgy működik, a szoftverek is gyakorlatilag ugyanazok, csak itt újra megbízható, gyors és olcsó tranzakciók vannak — ahogyan azt megszokhattuk a Bitcoin első nyolc évében, és aminek köszönhetően ennyi felhasználót összegyűjtött.
  Sokkal könnyebb átállni egy Bitcoin Core-os tárcáról a Bitcoin Cash-es verziójára, mint mondjuk egy DASH vagy Ether tárcára.
  Ez a forgatókönyv gyakorlatilag garantált, ha újra beindul az árfolyamnövekedés miatti forgalom — amit akár az idei ősz el is hozhat egy Mikulás rally keretében.

Mindhárom forgatókönyv abszolút realisztikus, és lehet, hogy van még olyan verzió is, amire én nem gondoltam.

És a ráadás: meglepetés ajándék volt, ráadául ingyen — tehát nem hiányzik sehonnan ez a pénz, és azt már megtanultam az előző évekből, hogy kriptoeszközt csak venni szabad, eladni soha. :)

A fentiek miatt én nem adom el a Bitcoin Cash-emet, hanem szépen kivárom, hogy hogyan alakul a sorsa. Akár évekig.


A jelen oldalon található információk és elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.