1. Bejegyzés

Már lassan két hete Svédországban vagyok. Beköltöztem Dalbyba, ami Lundtól 10 km-re van. A busz az ajtóban áll meg, de sajnos nem jár túl gyakran. Hétköznap kényelmes, de hétvégente csak óránként jár, így elhatároztam, hogy nagyon sportos leszek és biciklivel fogok járni, amíg az idő engedi. Vettem is magamnak egy menő, váltós, kék (a lányok kedvéért) biciklit és bedzsaltam vele a városba meg vissza már háromszor. Mit ne mondjak, jól elfáradtam, de 30–35 perc alatt bent lehet lenni, ami nem rossz.

University of Lund

A család akiknél lakom nagyon kedves, bár még igazán nem ismerem őket. Az apuka az egyetemen tanít, az édesanya súlyos betegség miatt nem dolgozik. A három fiú iskolába jár. Ők valamelyeset elkülönülten élnek a ház másik felében.

A család hét szobát ad ki minden évben. Négy svéd, egy kínai és egy iráni lakótársam van. Az egyik svéd lánnyal még nem találkoztam, de a többiekkel eddig elég jól kijövünk. Mindenki valami mást tanul, mindenki máshonnan jön, szóval csupa izgalom egymást hallgatni.

My home in Sweden

A programot vezető tanár ismertette mi vár ránk ebben az évben és kellemes meglepődésemre jobb lesz, mint előzőleg gondoltam. Rengeteg vállalatértékelést fogok tanulni, ökonometriát, vállalati pénzügyeket és valamennyi managementet is. Sok csoportos feladatot adnak majd, önállóan óráról órára kell készülni, mert nincs túl sok órám, viszont mindegyikre el kell olvasni a feladott olvasmányt, vagy megcsinálni a beadandó feladatot. Külön érdekesség számomra, hogy Svédországban a diplomamunkát párban írják. Ennek különösen örültem, hiszen már a TDK írásnál is nagy segítség volt, hogy megoszthattam gondolataimat valaki mással és egy szerencsés párválasztással jól ki lehet egészíteni egymás hiányosságait.

A diáktársaim főleg németek és svédek, de azért meglehetősen nemzetközi a program. Vannak indonéziából, szingapúrból, a maldív szigetekről és kanadából is, sok egyéb európai mellett (olasz, bolgár, holland). Egyelőre nem nagyon ismerem őket, de az eddigi beszélgetések és bemutatkozások alapján, szinte mindenki élt már külföldön korábban is. Sokan pénzügyet tanultak és már dolgoztak is. A magam közel 24 évével egyáltalán nem számítok öregnek, inkább átlagosnak mondanám magam.

Az egyetem kosárcsapatának meccse volt, amire minden diákot meghívtak, így én is ott lehettem a fantasztikus Lund — Helsingborg ragadón, amit végül szoros küzdelemben Lund nyert ☺. A meccs után pedig mi is játszottunk egy kicsit, ami tök jó volt.

Basketball match between Lund and Helsingborg
Show your support

Clapping shows how much you appreciated Bence Sandor Kerekes’s story.