Android- Kotlin ile Picasso ve Glide Kütüphane’lerinin Kullanımı

Tuğba KILIÇ
3 min readJul 15, 2020

--

Merhaba arkadaşlar, sizlere bu yazımda Android’de görseller için kullanılan Picasso ve Glide Kütüphane’lerinin kullanımından bahsedeceğim.

Öncelikle şunu belirtmeliğim ki; bu kütüphaneler projeye eklenecek görsellerin boyutunu, görünümlerini ayarlamamıza yarayan, farklı kaynaklara erişimi sağlayan aynı zamanda dinamik kütüphanelerdir.

Picasso Kütüphanesi Kullanımı

Şimdi sizlere Picasso Kütüphanesi’nin kullanımını anlatacağım. İlk önce build.gradle(Module:app) kısmına Picasso kütüphanesi implement edilir ve sağ üstteki “Sync Now” butonuna tıklanır.

Daha sonra manifest dosyası açılarak internet izni verilir; çünkü Picasso için bir URL kullanacağız ve internetten görsellerimizi çekeceğiz. Bunun için internete erişim izni vermeliyiz.

Ardından Layout dosyamıza ImageView ekleyeceğiz. Aldığımız görsel bu ImageView’de gösterilecektir.

Picasso ile eklenecek görselin alanını Layout doyasında belirledikten sonra Activity Class’ımızda görseli çekerek şekillendirebiliriz. MainActiviy dosyasına iki tane farklı Picasso kullanımı eklendi.

İlk kullanım şeklinde sadece görseli çekiyoruz ve Layout dosyamızdaki imageView’in boyutuna sığdırıyoruz.

load(); parametre olarak kaynak yani görsel dosyasını alır. (Bu kaynak, url, Uri, projede bulunan bir kaynak olabilir.)

into() ; parametre olarak load ile alınan görselin içeriğinin nerede gösterileceğinin bilgisini alır.

İkinci kullanım şeklinde ise Layout doyamızdaki imageView’in boyunu wrap_content yaparak Picasso içerisindeki boyuta göre şekillensin diyoruz. resize(50,50) ile genişik:50, yükseklik:50 olsun diyoruz. Şimdi sırayla eklediğim kod bloğu ve sırayla çıktılarını ekleyeceğim.

İlk kullanımın çıktısı
İkinci kullanımın çıktısı

Picasso için son olarak yüklenebilir kaynak örneklerini ekleyeceğim.

Glide Kütüphanesi Kullanımı

Şimdi ise Glide Kütüphanesi’nin kullanımını anlatacağım. Kullanımı Picasso ile oldukça benzerdir. lk önce build.gradle(Module:app) kısmına Glide kütüphanesi implement edilir ve sağ üstteki “Sync Now” butonuna tıklanır.

Daha sonra manifest dosyası açılarak internet izni verilir; çünkü Glide için bir URL kullanacağız ve internetten görsellerimizi çekeceğiz. Bunun için internete erişim izni vermeliyiz.

Şimdi Layout dosyasını düzenleyerek kaynağımızın gösterileceği ImageView ekliyoruz.

Ardından MainActivity dosyasına Picasso Kütüphanesi gibi Glide Kütüphanesi eklenir.

Yukarıdaki kodları da ekledikten sonra uygulamamız çalıştırıldığında aşağıdaki görsel elde edilmektedir.

Glide Kütüphanesi verileri ön belleye alarak, uygulama her çalıştığında ana belleğe erişip veriyi tekrar tekrar yazmayacağı için bellek şişmesini önlemiş olur. Picasso’nun ise böyle bir avantajı olmadığı için Glide Kütüphanesi oldukça kullanışlıdır. Yani Glide Kütüphanesi bellek şişmesini önler ve daha hızlı, performanslı çalışır. Kullanım açısından bakılacak olursa oldukça basit kullanımları mevcuttur.

Bu yazımda sizler basitçe Picasso ve Glide Kütüphane’lerinin kullanımından bahsettim. Bu kullanımları daha da genişletebilir görseller üzerinde farklı değişiklikler yapabilirsiniz.

Yeni şeyler öğrendikçe ve bilgilerimi güncelledikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Keyifli okumalar ve mutlu günler herkese :)

Yararlandığım kaynaklar;

--

--