Sign in

Javier Zarracina/Vox

Τα ηλεκτρικά πατίνια έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, πριν κάποιους μήνες, όταν και πολιόρκησαν μέσα σε μία νύχτα τις πόλεις μας. Η παρουσία τους, στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν ποικιλόμορφες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να είναι στιγματισμένα αρνητικά σε μια μεγάλη μερίδα κοινού. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Η σχεδίαση τους, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά την καθημερινή ανάγκη μετακίνησης μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συγκεντρώνουν και άλλα πολλά χαρίσματα, γεγονός που δικαιολογεί τη μεγάλη μερίδα φανατικών οπαδών τους.

Το ηλεκτρικό πατίνι είναι εξαιρετική λύση όταν το ζητούμενο είναι η μετακίνηση μέσα στην…


Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, αλλά πόσο καλά τα γνωρίζουμε πραγματικά;

Η αλήθεια είναι πως δεν διαφέρουν, στα γενικά τους χαρακτηριστικά, σε σχέση με ένα αντίστοιχο κλασσικό ποδήλατο. Η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη διαφορά τους εντοπίζεται στην παρουσία του ηλεκτρικού κινητήρα και φυσικά στην μπαταρία.

Ο ηλεκτροκινητήρας ή ηλεκτρικό μοτέρ, είναι ο μηχανισμός που αναλαμβάνει την υποβοήθηση του ποδηλάτου κατά την κίνηση του, όποτε χρειαστεί ή όποτε το θελήσει ο αναβάτης του. Με απλά λόγια, είναι ένας μηχανισμός που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε κίνηση.

Από που όμως προέρχεται αυτή η ηλεκτρική ενέργεια; Η μπαταρία…


Όσο τα ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) γίνονται όλο και πιο ισχυρά και οικονομικά, τόσο γίνονται και πρακτικές εναλλακτικές των παραδοσιακών μεθόδων μεταφοράς, ειδικά για τους κατοίκους πολυσύχναστων πόλεων.

Τώρα που ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις και εσύ μια τέτοια λύση, ίσως αναρωτιέσαι ποιο ηλεκτροκίνητο δίκυκλο είναι το κατάλληλο για εσένα.

Για αρκετούς, η επιλογή θα είναι απλή. Μπορεί να θες κάτι που να χωράει στο αυτοκίνητο σου, ώστε να καλύπτεις αποτελεσματικά τα τελευταία χιλιόμετρα χωρίς να ψάχνεις να παρκάρεις και να μπαίνεις στην κίνηση. Άρα πατίνι. Μπορεί από την άλλη να θες κάτι που να πλαισιώνει την άσκηση σου…


Η επιλογή μεταξύ αγοράς και συνδρομής είναι συχνά δύσκολη. Από τη μία πλευρά, η αγορά συνεπάγεται υψηλότερο αρχικό κόστος, αλλά πλέον έχεις κάτι που σου ανήκει. Από την άλλη, μια συνδρομή έχει χαμηλότερο αρχικό και μηνιαίο κόστος, αλλά προσθέτεις άλλο ένα σταθερό έξοδο να βγαίνει από το μισθό σου κάθε μήνα.

Στη δικιά μας περίπτωση, αυτή των ΕΠΗΟ (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων), τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αν έχεις εμπειρία από αυτά, και το αντέχει η τσέπη σου, η αγορά στην εποχή του Κινούμαι Ηλεκτρικά, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή. …


Ας υποθέσουμε για λίγο ότι δε σε ενδιαφέρει καθόλου το περιβάλλον. Επίσης, δε σε ενδιαφέρει καθόλου ούτε η κοινωνία στην οποία ζεις, η οποία πληρώνει το κόστος του αυτοκινήτου σου επί 9, την ίδια στιγμή που αν χρησιμοποιείς ένα ΕΠΗΟ της δίνεις ένα καθαρό όφελος.

Σε ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός σου, δηλαδή η άνεση σου, η τσέπη σου και η διασκέδαση σου.

Χρόνος

Αν πέφτεις στην παραπάνω κατηγορία, και οι βασικές σου μετακινήσεις είναι σε απόσταση άνω των 8 χλμ., μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις κάπου εδώ. Όχι ότι δεν υπάρχουν λύσεις για εσένα, απλά αφού αναφερθήκαμε στην άνεση θέλουμε να…

Kınéo

Πάρε πίσω την πόλη σου. 🚲🛴

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store