Hvorfor man IKKE skal slå højre-klik fra


https://twitter.com/steffenmartindk/status/514341684403261440

Kære Politiken,

Ligesom Steffen M. Kjærulff og mange andre kan jeg konstatere at i har slået muligheden for at højre-klikke på udvalgte billeder, fra.

Det er en utrolig dårlig idé, og i skader både jeres image og ophavsret ved at gøre det. I kan læse en fin artikel om hvorfor, på dette site: http://www.sitepoint.com/dont-disable-right-click/.

Pointerne er:

 • Det er irriterende
 • Det er meningsløst
 • Det er hæmmende
 • Det er fornærmende

Det er irriterende

Mange brugere, mig selv inkl., benytter ofte følgende interaktion når jeg kigger jeres forside igennem:

 1. Scroll ned gennem sitet
 2. Udvælg interessante artikler
 3. Højreklik på hver af dem, og vælg “Open in new tab”

Hvorfor? fordi jeg kun ønsker at kigge forsiden igennem én gang og ikke vil forstyrres i det flow. Når jeg idag prøver at gøre dette, bliver jeg mødt af denne irriterende pop-up besked:

I tvinger mig til at ændre min adfærd på jeres website, og en af de første ting jeg lærte i min korte karriere som avissælger var, at avislæsere hader at skulle ændre sine læsevaner.

Det er hæmmende

Jeg benytter ofte Pinterest til at arkivere, i dette tilfælde, en god artikel. Det gør jeg altid ved at:

 1. Højreklikke på billedet
 2. Trykke på ‘Pin It’.

Altså en meget hurtig interaktion. Nu skal jeg istedet:

 1. Gå ind på www.pinterest.com
 2. Trykke på + knappen nede i hjørnet.
 3. Trykke ‘Add from a website’
 4. Copy-paste eller indtaste ‘politiken.dk’
 5. Trykke Enter/Next
 6. Scrolle ned og finde billedet på listen (og kan ikke engang finde billedet, så det har i måske forhindret?)
 7. Trykke ‘Pin It’.

En meget, meget langsommere interaktion.

Hvorfor er det et problem?

Som potentiel ‘foto-tyv’ er mit incitament til interaktion stor: Jeg vil gøre meget for at få fat i billedet. Som læser er mit incitament til deling lille: Jeg vil gerne dele noget, men ikke hvis det er for besværligt.

Tyven skal nok få det han eller hun er kommet efter, men læseren får måske ikke delt artiklen, fordi det kræver for meget. Jeg gider ihvertfald ikke…

Det tror jeg ikke er klogt set i lyset af at jeres største medier måler deres succes på nettet på hvor mange sidevisninger og delinger deres artikler får. Jeg er klar over at Pinterest måske ikke er jeres største kilde til delinger i forhold til Facebook eller Twitter, men forstår jeg tendensen i dansk presse, har i ikke råd til at skære bestemte sociale medier fra.

Det er meningsløst

Jeg forstår godt problematikken. I vil gerne undgå at billeder, som i har betalt for og har ophavsret til, spredes uden at i får passende kompensation. Men det problem løses ikke ved at fjerne muligheden for højreklik. Jeg vil vove den påstand, at de fleste mennesker, der har interesse i at ‘stjæle’ jeres billeder, også er kompetente nok til at gøre en af følgende ting for at få fat i jeres billede:

 1. Tage et screenshot
 2. Åbne browserens konsol (Cmd+Alt+C på Mac), klikke på billedet, og aflæse billed-stien

Hvis ‘tyven’ vælger screenshot-metoden står i endda med et endnu større problem: Nu er eventuelle meta-data omkring ophavsret, som kunne være gemt i billedet, væk.

Det er fornærmende

Dette træk er efter min mening blot det seneste eksempel på hvad jeg vil kalde jeres, og mange andre dagblades, manglende forståelse for det medie, som er jeres fremtid. Jeg ved godt at det nok ikke vil blive erkendt eller indrømmet i Presselogen, men Paywalls, insisterende reklamer og højrekliks-blokeringer, er ikke måden i får succes på. Faktisk tror jeg det modarbejder jeres image, for de ‘bisse-metoder’ viser forbrugerne hvad i tænker om dem. I behandler os med tvang og irritation. Spørg DR hvordan det virker, mht. indkrævning af licens, hvor man opererer med samme metoder.

Hvis i kunne tænke jer at høre lidt om hvad jeg tror man istedet kunne gøre, så kommer jeg gerne forbi til en kop kaffe og snakker om det. Jeg tror faktisk jeg har en løsning…

Mvh Kevin

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Kevin N. Andersen’s story.