Jag trodde sådant kallades rollspel: berättelsen om förändringledning genom kartor, spel och spelledare

Kompassen_Affärsverken
5 min readOct 23, 2018

--

Om du tappat din tärning på vägen, ta ett visitkort och gör din egen!

Fem nya speltillfällen

Veckan som gått har inneburit fem nya speltillfällen inne på Affärsverken där medarbetare från olika områden gemensamt tagit sig an utmaningen med förändringar i energibranschen.

Som nämnt i tidigare artiklar är spelet Affärsverken, ihop med sin partner 10X Labs, utvecklat ett verktyg menat att sänka tröskeln för engagemang i metodiker, processer och tankemönster för etablering av systematisk innovation. Likaså är det en första introduktion till 10X Labs produkt “How to Map the Future” vilket är, i sin enklaste form; kartbaserad förändringsledning. En organisation vars marknad står inför stor teknologidriven förändring gynnas av att medarbetarna inte bara förstår att det sker, utan också förstår hur organisationen ämnar ta sig an förändringen och hur de själva kan bidra.

De fem speltillfällen som genomförts under veckan har stärk oss i tron att verktyget har en viktig funktion. Det engagerar, entusiasmerar och skapar en nyfikenhet till att vilja veta mer. Det har också skapat en förståelse kring rollen som spelledaren besitter och hur viktig den är för resultatet. Designen av spelet innebär nämligen att det vid bordet alltid finns en person som har rollen som spelledare. Det är denna individs uppgift att se till att spelet fungerar på bästa sätt, vilket innebär ett antal olika saker i praktiken.

Bistå med bakgrundsinformation

Designen av spelet är sådant att spelarna introduceras till ett antal teknologier och verktyg, vissa välkända och etablerade, andra mer nya. Beroende på gruppens sammansättning av deltagare kan det vara mer eller mindre känt vad dessa verktyg är. Det är här spelledarens uppgift att bistå med bakgrundsinformation i en så relevant kontext som möjligt för att skapa förståelse för hur detta verktyg kan vara användbart. I praktiken är detta ett förklätt utbildningsmoment. Deltagarna får till sig information, en munsbit i taget, om ny teknologi där de själva också behöver reflektera över verktygens nytta och därmed också skapa en mer befäst förståelse för dess värde. Vi upplever oss se hur detta skapar en mer bestående lärdom i jämförelse med att höra det beskrivas i en presentation från en scen.

Introducera metoder och processer

Baserat på metodiken Design Thinking så utgör spelet en iteration av en första utforskande fas, som sedan sluter sig för att nå ett resultat. Likaså finns, i spelet, inslag av metoder och processer så som: Cynefin Framework, Serious Play, Immunsystem i organisationer och The 6D’s of exponential technology. Det är av yttersta vikt att spelledaren besitter en förståelse kring dessa och kan leda spelarna genom den praktiska erfarenhet av dessa verktyg utan att det blir uppenbart. Spelet fungerar här som ett verktyg, en praktisk och fysisk instans som möjliggör en mer effektiv resa genom flera av dessa metoder, men det kräver att någon står vid rodret. Det är att se som en introduktion till dessa teorier vilket är menat att skapa nyfikenheten för deltagare att senare luta sig in och lita på processerna. Spelledarens roll är därmed avgörande för att skapa en hälsosam och skituationsanspassad mix av dessa teorier för att göra det intressant men ändå utmanande.

Vårt spel är inte komplicerat, men det illustrerar den komplexitet som råder när du försöker ta en idé från tanke till handling

Formulera en engagerande beskrivning

När spelarna är klara och lämnar bordet önskar vi att de återvänder till organisationen med en berättelse som engagerar och entusiasmerar. En berättelse om hur de själva, på tämligen kort tid och under utmanande förutsättningar, faktiskt identifierade en kvalitativ idé som stod pall för en första granskning. Att de kan förmedla vad de lärt sig om nya teknologier och med en känsla av att innovation måhända inte är så komplicerat som det först kunde upplevas. Spelledarens roll här är att bistå spelarna med en berättelse. En förståelse för hur den idé spelarna tagit fram kan formuleras för att det skall låta såväl spännande som relevant. På så sätt förbättras förutsättningen för att deltagarna kan återberätta den vid ett senare tillfälle och därmed så frön av nyfikenhet och intresse ute i organisationen.

Det blir lätt mycket att hålla reda på, och där är spelledarens uppgift att hjälpa dig att skilja på vad som är mer och mindre viktigt

Spel vs Processledning

Spelledaren utgör den funktion som ger möjligheten att skapa en mer flexibel avvägning mellan spel och processledning.

Om spelet var “bara ett spel” skulle det kunna spelas av vem som helst, lite när som helst, men värdet ur ett innovationsperspektiv hade varit obefintligt. Om spelet, istället, var en avancerad processbeskrivning skulle det vara kapabelt att hantera de flesta behoven för stöd inom processutbildning men det skulle kräva att de som deltog redan hade ett etablerat intresse för teorierna.

Att tillföra en spelledare är vad som möjliggör ett verktyg som kan vara båda sakerna på ett flexibelt sätt. Spelledaren är den individ som läser av rummet och personerna och anpassar situationen efter densamma. På så sätt blir verktyget möjligt att använda i hela organisationen och det blir en delad, förhoppningsvis positiv, upplevelse som medarbetare kan samlas kring. Det är förändringsledning genom nyttjande av kartor och spelmekanik för att säkerställa en bred förankring. För utan en bred förankring blir det väldigt svårt att driva förändring.

Speltestning ute hos våra kollegor på Renhållning

Spelledarens mål

Det är på spelledarens ansvar att skapa en upplevelse som motiverar och engagerar deltagarna. Att använda sina egna erfarenheter och kunskaper för att addera till det som spelet erbjuder. Deltagarna är oftast helt oförberedda på vad som skall ske och det är upp till spelledaren att vägleda dem genom verktyget. Att hjälpa dem när det är svårt, och att utmana dem när det behövs. Det finns en vinnare i spelet, men oavsett vem som lämnar med högst poäng, så är målet att alla skall lämna med känslan av nyfikenhet och en önskan om att få spela igen. Hittills har just den reaktionen varit det normala, vilket är väldigt glädjande.

Nästa iteration av spelet skall vara klart i början av november och arbetet med att låta alla medarbetare på Affärsverken spela fortsätter. Tillgängliga spelledare blir en flaskhals och det är därför viktigt att vi utbildar fler spelledare. Ty när vi är klara med de interna sessionerna kommer vi också vända blicken utåt och erbjuda även dem utanför organisationen att vara en del av framtiden. En spelsession i taget, skapar vi berättelsen om hur Affärsverken, genom Kompassen, tar sig an de möjligheter en energimarknad under stor förändring erbjuder.

Affärsverken, genom Fredrik Andrén från 10X Labs

Karlskrona, 22:e oktober 2018

--

--

Kompassen_Affärsverken

Innovations- & Utvecklingsavdelningen på Affärsverken i Karlskrona