Kunskapsbehållning genom brädspel

Kompassen_Affärsverken
3 min readAug 3, 2018

--

Vad är en royal straight flush när det kommer till framtidens stadsbyggande?

Föreläsningen du sitter på är både underhållande och intressant. Sättet den presenteras på gör det väldigt tydligt och du drabbas av egna insikter, frågeställningar och en känsla av att det finns ett alternativt sätt att ta sig an en frågeställning. När det är klart och du lämnar lokalerna känner du starkt att detta är något du vill sprida vidare. Det gav dig något och du vill dela med dig av denna känsla till bekanta och till kollegor. De flesta av oss har haft den känslan och likaså har vi pratat med vännen eller kollegan som varit den person som åkt iväg på kurs och nu vill dela med sig av sin nyfunna kunskap och förståelse.

Vi har också varit med om hur svårt det är att föra informationen vidare. Det var så tydligt när du satt där och lyssnade men nu när du skall återberätta det så blir det inte som du hade tänkt dig. Poängen som då kändes så tydlig uteblir och det landar inte hos mottagaren så som det landade hos dig.

Hur gör vi då för att skapa de bästa förutsättningarna för att mottagare av information kan föra berättelsen vidare på ett sätt som är lika medryckande och engagerande som när de själva fick den till sig? Det begrepp vi använder för att beskriva den förmågan är “kunskapsbehållning”.

Kunskapsbehållning; att minnas informationen du tagit till dig såväl som förmågan att återberätta den på ett sätt som skapar kunskapsbehållning även hos nästa led av informationsmottagare. — Egen definition

Brädspel skapar ett bekant gränssnitt till något som för många annars kan kännas främmande

PowerPoint i all ära men det blir svårt för mottagare av en sådan presentation att bli en kapabel berättare även om de får tillgång till materialet. Vi på Affärsverken tror det finns andra, mer spännande, sätt att skapa kunskapsbehållning. Ett av dessa sätt är genom att spela spel, vanliga hederliga brädspel.

Nu finns det tyvärr inget brädspel som är fokuserat på framtidens energimarknad, Affärsverkens affärsområden och de specifika förutsättningar som råder i Karlskrona. Därför måste vi göra vårt alldeles egna spel. (Vilket, om vi skall vara helt ärliga, vi inte alls tycker är en dålig sak.)

Följande är de positiva effekter vi söker genom att använda oss av brädspel för att kommunicera komplex information till personer som inte nödvändigtvis besitter relevant bakgrundsinformation och förståelse.

  • Genom att skapa en gemensam visuell bild vill vi öka chanserna för att skapa samförstånd.
  • Genom att bjuda in till aktivt deltagande vill vi skapa bättre förutsättningar för att minnas informationen.
  • Genom att placera berättelsen om framtidens energimarknad i en berättelse möjliggör vi för deltagare att återberätta historien för personer de möter och på så sätt nå fler människor med vår berättelse.

I veckan som gick genomfördes det tredje experimentet av hur ett sådant brädspel bör och kan se ut. Under första testet ansamlade vi viktiga insikter rörande komplexitet kring spelkort och experiment nummer två gav bra input vad det gäller design av själva spelplanen. Det tredje experimentet visade oss hur vi kan bygga en bättre berättelse bakom spelet för att skapa en tydligare bild om varför vi spelar.

Vi vill inte bedöma idéer utifrån om de är “bra” eller “dåliga”. Istället utgår vi ifrån “nytt”, “oväntat” och “värdefullt”.

Målet är att i slutet av augusti ha en fungerande version av detta brädspel för att användas internt såväl som externt för att berätta om den innovationsansats som Affärsverken gör samt för att utföra etnografiska studier med målet att förstå behoven hos framtidens energikund.

Det är komplexa tider och den som har förmåga att agera inför det okända är den som tar ledarskap och visar vägen. Kompassen och Affärsverken agerar och bjuder med dig att ta del av vår resa.

Affärsverken, Innovation- & Utvecklingsenheten,

genom Fredrik Andrén från 10X Labs

Karlskrona, 27:e juli 2018

--

--

Kompassen_Affärsverken

Innovations- & Utvecklingsavdelningen på Affärsverken i Karlskrona