Varför Affärsverken i Karlskrona har skapat en egen innovations- och utvecklingsavdelning

Kompassen_Affärsverken
5 min readJul 27, 2018

--

Vår innovations- och utvecklingsavdelning ser sig som en kompass till och en satellit runt moderskeppet Affärsverken

Vi lever numera i komplexa tider. Med detta menar vi att globalisering och digitalisering har skapat en omvärld som är mindre förutsägbar än vad den brukade vara. Det går inte längre att förlita sig enbart på befintliga svar och lång erfarenhet för att fatta nya beslut.

Dock, upplever vi, är de flesta organisationer, och i allra högsta grad vår egen, sprungna ur en tid som var komplicerad snarare än komplex. Det vill säga att expertis inom ett område krävde diger teoretisk såväl som praktisk kunskap, men när du som individ och som organisation tillskansat dig den så var du relevant på marknaden under lång tid framöver. Komplicerade tider, det vill säga perioden mellan industrialiseringen och början av digitaliseringen runt sekelskiftet, gynnade dem som var bra på att räkna ut svåra men förutsägbara ekvationer. Tiden vi nu lever i gynnar dem som är bra på att testa sig fram, hela tiden och gång på gång.

Detta resonemang lyfts fram i Taylor Pearsons bok “The End of Jobs” från 2015 (läs mer här: https://intrvu.org/career/end-of-jobs/). Det är inte ett perfekt manifest, men det är ett av flera perspektiv som vi på Affärsverkens innovations- och utvecklingsavdelning tar intryck av. Vårt arbete består i att skapa en arbetskultur som gör det möjligt för hela vår organisation att gång på gång lösa nya utmaningar på bästa sätt — och inte bara de sätt vi är bekanta och bekväma med.

Affärsverken är ett bolag som ägs till fullo av Karlskrona kommun. Vi har funnits sen förrförra århundradet och våra ansvarsområden inbegriper elnät, elhandel, värme, renhållning, båttrafik och stadsnät. Ett färskt och hippt startup-bolag är vi inte, och likaledes ej heller en massiv industriell titan. Vi ser till att en smärre stad på Sveriges sydöstra kant fungerar, och har gjort så under lång tid. Och det är just därför vi nu satsar helhjärtat på att internt skaffa oss en egen förståelse av och förmåga till att bygga sådant som ännu inte finns men borde göra det — alltså att innovera.

Det hade varit enkelt att låta konsulter ta hand om detta åt oss, och kanske åka på safari till Silicon Valley. I sig är sådant inte fel, men vi tror inte det är tillräckligt. Ty anledningen till varför vi anställt fyra personer med uppgift att driva innovation inne hos oss är enkel: vi har i över hundra år varit mästare på att få vår stad att flöda och växa, och vi ämnar göra så i minst hundra till. För att lyckas med detta måste vi ta in mycket hjälp utifrån, men det blir bara beständigt om lösningarna kommer inifrån.

Internutbildning genom spelifiering, prototyp 2

Många externa faktorer tvingar oss till detta. Nya teknologier, med allt från radikala genombrott inom energilagring och elproduktion från förnybara källor till Internet of Things, är nya områden för oss som vi måste lära oss att bemästra. Nya kundbehov och beteenden, sprungna ur den snabba digitaliseringen, gör att vi måste springa för att hinna med. Men den allra mest tvingande faktorn till varför vi själva måste ha en innovationsavdelning är intern. Vi har som sagt en lång historia och en rik tradition, vilket vi ser som en styrka men också inser är ett möjligt problem när det kommer till att göra nya saker på nya sätt. Frestelsen att förlita sig på vad vi alltid gjort är stor, och särskilt om uppmaningen därtill kommer utifrån. Därför, framför allt, måste kulturförändringen ske inom och utav Affärsverken på egen hand.

Vi anser alltså att nu är en komplex tid att leva och verka i. Förändringstakten blir alltmer snabb, och detta drivs enligt vår uppfattning av en accelererande teknologiutveckling. Effekterna av alltmer, allt bättre och billigare teknik i våra hem, liv och samhälle är stora och skapar både positiva såväl som negativa påföljder. Tillkommer gör globala utmaningar såsom klimatförändringar, politisk stabilitet, trygghet med mera. Väldigt få av dessa frågor hamnar formellt inom Affärsverkens ansvarsområden, men allt detta påverkar den värld och den stad vi verkar inom. Vi är absolut tvungna att ta hänsyn till och agera på vad dessa förändringskrafter leder till, och i detta kan vi inte enbart förlita oss på tidigare erfarenheter. På grund av detta måste vi lära oss hur vi på ett systematiskt och vetenskapligt sätt i praktiken testar oss fram till sådana lösningar som traditionellt sett kanske ter sig främmande men som visar sig vara rätt för helt nya scenarion.

I nästa artikel ska vi berätta om hur vi ämnar göra detta, och hur långt vi kommit sen vi i början av året började denna resa. Det inbegriper “Design Thinking”, omvärlds- och teknologianalys, spelifiering och etnografi. Mer än något annat handlar det om hur vi kan odla en känsla av nyfikenhet inne i vår anrika organisation, så att fler av våra medarbetare självmant väljer att luta sig in i det obekanta. Mer om detta nästa gång.

Björn och Malin utvärderar ett befintligt brädspel för att se om det kan utgöra grund för våra egna verktyg

Vi har startat denna blogg här på Medium för att berätta om vår förändringsresa, i hopp om att detta gör oss bättre på att artikulera skälen för den. Kanske, hoppas vi också, kan våra erfarenheter vara av intresse om inte också värde för andra organisationer som kämpar med att ta sig an framtiden utan att förlora fotfästet. Vår övertygelse är att det går att skapa en långt bättre morgondag än vad det nu vi befinner oss i, då allt bättre tekniska redskap fortsätter att göra det till synes omöjliga möjligt.

Likaså, när vi blickar bakåt, ser vi att just detta är vad vi människor gör över lång tid. Vi utrotar polio, vi läker ozonlagret, vi blir allt mer värnande om både människor och miljö. En snabb titt på Facebook och nyheterna antyder ofta en motsatt bild, men när vi tittar på den faktiska datan finner vi många skäl att vara hoppfulla. Därmed inte sagt att en bättre framtid är en garanti, bara att den är möjlig. Det är därför vi kan och måste agera. Samt, tror vi, så finns det ett speciellt värde i att göra så i rollen som en gammal och betryggande institution. Vi kan, på ett sätt som nya bolag omöjligen förmår göra, luta oss på vår historia när vi pekar framåt. Om vi gör vårt jobb rätt så kan vi stöpa det nya, det som kan upplevas främmande av många, i en form som känns bekant. Kanske är detta något som vi och andra organisationer likt vår egen har som de andra saknar, i vår strävan att bygga den framtid vi vill ha snarare än den vi annars får.

Dessa är spännande tider. Låt oss bygga vad som byggas bör.

Affärsverken, genom Sebastian Sjöberg från 10X Labs

Karlskrona, 27:e juli 2018

--

--

Kompassen_Affärsverken

Innovations- & Utvecklingsavdelningen på Affärsverken i Karlskrona