Pisagor Kimdir?, Pisagor’un Hayatı ve Buluşları

Konu Anlatımı
3 min readAug 6, 2020

--

Bu yazıda, Pisagor’un kim olduğu, Pisagor’un eserleri ve icatları hakkında bilgi verdik.

Pisagor Kimdir?, Pisagor’un Hayatı ve Buluşları

Pisagor Kimdir? Pisagor’un Hayatı

Yunan filozof ve matematikçi. En iyi bilinen teoremi; adıyla anılan Pisagor teoremidir. “Sayıların babası” olarak bilinir.

Doğum yeri olan Sisam adasından M.Ö. 529'da Güney İtalya’ya, Crotona’ya göç etti. Crotona bu yörenin zengin liman kentlerinden biriydi. Pisagor burada biraz kişisel çekiciliği, kendinde varolduğunu iddia ettiği kehanet gücü, biraz da etrafında yarattığı gizemci havasıyla zengin ve soylu delikanlılardan üçyüz kadarını bir çatı altında topladı ve okul kurdu. Pisagor öğrencilerini iki bölüme ayırıyordu : Dinleyiciler ve matematikçiler. Okula dinleyicilik ile başlanıyor başarılı olunursa matematikçiliğe geçiliyordu.

Klasik Mısır ve Babil kahinlerinden aldığı eğitimi 34 yıl süren Pisagor yeniden İtalya’ya döndüğünde elinde belirli kademelere bağlı şekilde oluşturduğu Örfeik öğretilerin yeniden canlanmasına yardımcı olacak bir gizemciliği taşıyordu. Mısır’da Osiris dinine bağlı aldığı eğitim ve daha sonra Mısır’ın Babil tarafından işgali ile gittiği matematik ülkesi Byblonya’da aldığı eğitimle matematiğin kutsallığına inanan Pisagor düşüncesindeki sayıların önemi de buradan gelir. Eski Mısır’daki kahinlerin ve Babil rahiplerinin ayinlerini müzikle gerçekleşmesi ve müzik formatının matematiksel işlemlerle döküman edilmesi ile müzik Pisagor felsefesinde önemli bir yer edindi. Notalara paralel olarak sayıların da belirli bir düzene bağlı olduğunu savunan Pisagor 1'i tanrısal olarak yorumlarken 10 sayısının tanrısal olanla hiçliğin mükemmel birliği ifade ettiğini savunmuştur. Pisagor öğretisi evrende her şeyin bir sayı ile (özellikle tam sayı) özleştiğini öne sürer. 5 rengin, 6 soğuğun, 7 sağlığın, 8 aşkın nedenidir. Düzgün geometrik şekiller de pisagorculukta önemlidir. Pisagor müzik ile de uğraştı. Telin kısalmasıyla, çıkardığı sesin inceldiğini keşfetti. İki telden birinin uzunluğu diğerinin iki katıysa, kısa telin çıkardığı ses uzun telin çıkardığı sesin bir oktav üstünde olduğunu gördü. Eğer tellerin uzunluklarının oranı 3'ün 2'ye oranı gibiyse, iki telin çıkardığı sesler beşli aralıklı idi. Bu nedenle örneğin bağlamada parmağımızı tellerden birinin ortasına bastığımız zaman, teli titreştirirsek çıkacak olan ses, tel boş titreşirken çıkacak sesin bir oktav üstünde olacaktır. Benzer şekilde eğer parmağımız teli uzunluk 2/3 oranında bölen noktadaysa, telin boş durumuna oranla bir beşli aralık yukarda ses çıkacaktır.

Pisagor, sabah yıldızı ile akşam yıldızının aynı yıldız olduğunu ilk anlayan Yunanlıdır. Kendisinden sonra bu yıldız uzun süre Afrodit olarak anıldı. Bugün bunun Venüs gezegeni olduğunu biliyoruz.
Pisagor, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü ileri sürdüğü zaman oldukça sert tepkiyle karşılaşmıştır. Bilimler hakkındaki görüşlerinin ne kadarının ona ait olduğu bilinmemektedir.
Pisagor öğretisini sunduğu felsefe okulunun kurucusudur. Bu okul aynı zamanda dini bir topluluk ve o zamanın politikasına oldukça egemendir. Pisagor’un matematik, fizik,felsefe, astronomi ve müzikte getirmek istediği yenilikleri, buluşları hazmedemeyen bir takım siyasetçi ve gruplar, halkı Pisagor’a karşı ayaklandırarak, okulunu ateşe vermişler, Pisagor ve öğrencileri bu alevler arasında ölmüşlerdir.

Pisagor kimdir? Kısa Bilgi

Pisagor MÖ 596 ile 500 yılları arasında yaşayan ünlü bir Yunan filozofu, filozofu ve matematikçisiydi. Dilek Yarımadası’ndaki Samos adasında doğan Pisagor’un babası bir yüzük taşı üreticisidir. Babası bir tüccardı, bu yüzden farklı şehirlere gitti ve şehirleri öğrendi. Pisagorlilerin taşındığı ilk yer İtalya’nın güneyindeki Crotona idi. Burada bir okul açtı.

Pisagor’un Hayatı

Pisagorluların yaşamı 34 yıldır. Mısır ve Babil kâhininde geleneksel öğretilerin geri getirilmesine yardımcı olan bir eğitim aldı. Daha sonra Mısır’da Osiris’i inceleyen Pisagor, Babil’in Mısır’ı fethinden sonra Byblonia’ya (matematik ülkesi) gitti. Burada matematik okudu. Pisagorlular, Mısır’da gerçekleşen ritüellerin müziğinden etkilenmişler ve sayıların notalarla aynı uyuma sahip olduğunu iddia etmişlerdir.

Pisagorcular 10 sayısını ilahi olarak yorumladılar ve bu sayının birlikten doğduğunu iddia ettiler. 10 sayısının birliğinin ilahi olanla hiç arasındaki birleşme olduğunu söyledi. Bunlar 1 ve 0 sayıları olarak belirtilir. Pisagor’a göre renkler 5, soğuk 6, sağlık 7, aşk 8 olarak ifade edildi. Tam sayıların doğa ile ilgili olduğunu iddia eden Pisagor, doğru olduğu bilinen tüm hataları da tanımladı.

Onlara; Örneğin, sabah yıldızı ve akşam yıldızı esasen aynıdır. Şimdi Venüs olarak bilinen bu nesneye Pisagor’dan yıllar sonra Afrodit deniyordu. Ayrıca Pisagor, Dünya’nın Güneş’in etrafında dönen bir gezegen olduğunu belirtti. Bu tespit sonucunda sert bir tepki aldı.

Pisagor; Matematik, fizik, felsefe, astronomi ve müzik alanlarında birçok keşif yaptı ve bir süre sonra tepki aldı. Politikacılar bu durumu sindiremedi ve Pisagor okulunu yakarak öğrencileri ve Pisagorcuları öldürdü.

Pisagor Buluşları

Pisagor Buluşları; Üçgen ilişkisi (Pisagor ilişkisi), Pisagor teoremi ve irrasyonel sayılar, diyatonik ölçek, alanların uyumu, müzik terapisi, özel üçgenler 3–4–5 ve 5–12–13. Çarpım tablosunu ilk kullanan tarih yazılmıştır.

Pisagor’un işi olduğu düşünülmektedir. Birçok bilim adamı, filozof ve düşünür; Pisagor’un öğretilerinin kelimelerle sınırlı olmadığını iddia etti. Pisagor’un ünlü eserleri arasında “Doğa” adlı bir eser vardır.

--

--

Konu Anlatımı

https://erzurumda.name.tr resmi Medium hesabı. Konu anlatımı ve ders notları kesintisiz bir şekilde burada olacaktır.