Διδάσκουμε την αγγλική ή τις εξετάσεις;

…και η επιτακτική αλλαγή που χρειαζόμαστε….

Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά γλωσσομάθειας. Μόνο που τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας είναι μια χώρα γλωσσομαθών προκύπτουν από των αριθμό πιστοποιήσεων που έχουμε στις ξένες γλώσσες. Αν θεωρήσουμε ότι η γλωσσομάθεια ενός λαού εξαρτάται από τα “πτυχία” που έχει τότε θα πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες -αναλογικά με τον πληθυσμό και το μέγεθος της χώρας- είναι από τους πλέον γλωσσομαθείς διεθνώς. Δυστυχώς όμως το στατιστικό αυτό δεν είναι εντελώς πραγματικό.

Είναι γνωστή η αγάπη που έχουμε για τα πτυχία και για τις εξετάσεις κάθε είδους. Θεωρούμε ότι το “χαρτί” είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έτσι λοιπόν από μικρή ηλικία επιδιδόμαστε σ΄ένα κυνήγι πτυχίων και πιστοποιήσεων. Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο τς ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Η απόκτηση του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας έχει γίνει -δυστυχώς- αυτοσκοπός του κάθε μαθητή και της οικογένειά του. Αυτό μας έχει οδηγήσει στην διαστρέβλωση της διδακτικής διαδικασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία του χώρου μας δεν διδάσκει την αγγλική, ή οποιαδήποτε γλώσσα, με σκοπό την πραγματική “κατάκτησή” της αλλά με στόχο τις εξετάσεις και την επιτυχία σ’ αυτές. Έχουμε οδηγηθεί σ’ αυτό που ονομάζεται teaching to the test. Σταματήσαμε να δείχνουμε στους μαθητές τη μαγεία της γλώσσας και τους μαθαίνουμε πως θα πετύχουν στις εξετάσεις τους.

Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο. Είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας. Και η επικοινωνίας είναι ο πιο μαγικός τρόπος για να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας. Η γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι πάνω απ’ όλα ευκαιρίες. Είναι ευκαιρία για μια καλύτερη δουλειά, είναι ευκαιρία για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από άλλους νέους πολιτισμούς, είναι ευκαιρία να γίνουμε πολίτες του κόσμου.

Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε ριζικά την φιλοσοφία πίσω από την ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας. Και η φιλοσοφία μας πρέπει να είναι ότι δεν διδάσκουμε αποκλειστικά και μόνο για τις εξετάσεις και τα πτυχία. Διδάσκουμε για να κάνουμε τους μαθητές μας ικανότερους. Διδάσκουμε για να δώσουμε στους μαθητές μας ευκαιρίες. Διδάσκουμε για να γνωρίσουμε στους μαθητές μας νέους κόσμους. Διδάσκουμε στους μαθητές μας πως θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε σημείο. Το πτυχίο είναι κάτι το οποίο θα έρθει αναπόφευκτα μόλις κατακτήσουμε τη γλώσσα.

Η αλλαγή αυτή -πρώτα απ’ όλα στη νοοτροπία μας- πρέπει να γίνει απ’ όλους μαζί. Πρώτα από τους καθηγητές μας και μετά από τους γονείς. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας. Η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει άμεσα.

-Μοσχόπουλος Κοσμάς