Προφορικά

συμβουλές για τις προφορικές εξετάσεις

Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας. Η πιστοποίηση, τα ατελείωτα χρόνια στα φροντιστήρια, τα χρήματα, η κούραση, όλες οι εξετάσεις κλπ. δεν έχουν καμία μα καμία αξία αν στο τέλος δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τη γλώσσα που μάθαμε. Τις εξετάσεις θα τις περάσουμε, τα πτυχία θα τα πάρουμε κακά τα ψέματα, αλλά! Θα έχουμε πραγματικά την ικανότητα να επικοινωνήσουμε;

Αυτό είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν μπορεί να διδαχθεί σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξασκούμε κάθε μέρα και σε κάθε πιθανό «περιβάλλον».

Εδώ υπάρχουν μερικές συμβουλές οι οποίες είναι βοηθητικές για τις προφορικές εξετάσεις κάθε πτυχίου αλλά επίσης αποτελούν εξαιρετικό οδηγό για την καθημερινή βελτίωση της προφορικής μας επικοινωνίας στην ξένη γλώσσα.

1. Μίλα στον εαυτό σου. Καθώς περπατάς στο δρόμο, μίλα γι’ αυτά που βλέπεις. Περίγραψε τα κτίρια, τους ανθρώπους ή τον καιρό. Μίλα γι’ αυτά που κάνουν οι γύρω σου. Μίλα γι’ αυτά που κάνεις εσύ.

Μπορείς να μιλάς στον εαυτό σου σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Π.χ. Βλέπεις έναν τοίχο. Μπορείς να πεις “There is a wall” ή μπορείς να πεις “There is a wall. It is made of plaster. It is painted white. There are pictures on the wall.” Όσο περισσότερο επιμένεις και βρίσκεις παραπάνω πληροφορίες τόσο το καλύτερο. Στόχος σου είναι να φτάσεις, στο παράδειγμά μας, στο: “In this room, there is a plaster wall painted white. It needs to be repaired since there are many cracks on the wall. There are two pictures on the wall. Both are fake oil paintings. One is a landscape. The other is a portrait. Both are ugly.” Κάνε το προσωπικό. Διάλεξε κάτι που βλέπεις και πες αν σ’ αρέσει ή όχι και γιατί. Τι βλέπεις που θα το πρότεινες και σε άλλους;

2. “Φτιάξε” ιστορίες. Χρησιμοποίησε την φαντασία σου. Κοίτα γύρω σου στο λεωφορείο. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Τι έκαναν πριν; Τι κάνουν τώρα; Τι θα κάνουν μετά; Τι κρατάνε; Τι θα κάνουν με αυτά που κρατάνε; Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου για τα πάντα. Πώς έφτασε αυτό εδώ; Γιατί είναι εδώ; Τι θα συμβεί μετά; Και πάντα να το κάνεις προσωπικό. Αν τους ήξερες όλους αυτούς τι θα τους έλεγες; Τι θα έκανες εσύ διαφορετικά αν ήσουν στη θέση τους;

3. Περίγραψε τη γειτονιά σου. Πόσο μεγάλη είναι; Τι άνθρωποι είναι οι γείτονές σου; Τι μαγαζιά υπάρχουν; Τι είδους σπίτια υπάρχουν; Μεταφορικά μέσα; Διασκέδαση; Μετά την πόλη, μετά τη χώρα.

4. Κάνε αλλαγές. Δες το ημερολόγιό σου. Έγιναν όλα όσα είχες προγραμματίσει ή υπήρχαν αλλαγές; Μίλα για την εβδομάδα σου. Τι θα έλεγες και τι θα έκανες αν σου άλλαζαν κάποιο ραντεβού. Προσποιήσου ότι παίρνεις τηλέφωνο κάποιον για να τον ενημερώσεις για την αλλαγή. Πάρε ένα πρόγραμμα κινηματογράφου. Σε προσωπικό επίπεδο. Κάνε αλλαγές και εξήγησε γιατί σε βολεύουν.

5. Κινηματογράφος. Τι ταινίες παίζει; Ποιο ηθοποιοί συμμετέχουν; Τι υπόθεση έχουν; Έχεις δει παρόμοιες ταινίες στο παρελθόν; Ποιες; Και πάλι σε προσωπικό επίπεδο. Μίλα για το ποια ταινία θα ήθελες να δεις και γιατί. Πρότεινέ τη και στους φίλους και πες τους γιατί θα τους αρέσει.

Αυτές είναι μερικές “ασκήσεις” οι οποίες αποσκοπούν σε ένα πράγμα. Στο πως θα αρχίσεις να αποκτάς ευφράδεια στη χρήση της γλώσσας στην καθημερινή ζωή. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να έχεις ακόμα έναν για να κάνετε διαλόγους. Προσπάθησε να πείσεις τους φίλους ή τον/την σύντροφό σου να μιλάτε στα αγγλικά, ανεξάρτητα από το επίπεδό τους. Είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει και τους ίδιους.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.