260 dagen aan boord van een startup.

Aan boord kan je behoorlijk letterlijk nemen. Kijk dit waren we. De eerste 7 werknemers op de boot van Katrien Devos, de voorzitster van onze raad van bestuur. Onze eerste officiële Embracelet teamday.

Ondertussen zijn we 8 maanden verder en is er een hoop veranderd. Een rebranding naar Zembro, 7 nieuwe collega’s en een pak nieuwe dingen geleerd.

Een van de dingen die ik in de voorbije 8 maanden heb geleerd is samenwerken vanop afstand. “Als we ooit deftig willen kunnen samenwerken met collega’s in het buitenland, kunnen we daar nu maar beter een gewoonte van maken” zei Johan, onze CEO, op die eerste teamday. En gelijk heeft hij. De eerste maanden van het Zembro avontuur werkten we allemaal van thuis uit en 1 keer per week kwamen we fysiek samen. Vooral dan om eens gezellig samen te gaan eten. :)

“I can’t hear you. Can you hear me? Are you on mute? Am i on mute?!”

Voor ik bij Zembro werkte deed ik dat niet graag, maar dat Skypen went verbazingwekkend snel. Op dagen dat ik thuis werk, bel ik zo’n 6 keer met collega’s. Of dat nu voor 2 minuten is om snel iets te vragen of een uurtje conf call met heel het team, het voelt vertrouwd aan en geeft je net die dosis menselijk contact die je nodig hebt om niet zot te worden van eenzaamheid. Ondertussen is ons team zelfs zo snel gegroeid dat we vaak lachen met herkenbare situaties als hieronder, maar overall werkt dat dus wel vlot.

“Snel gegroeid”, zeg ik omdat ik nooit in een team heb gewerkt dat op zo’n korte tijd verdubbelde in aantal. Ik werkte nog maar enkele weken bij Zembro toen ik met Dirk in Antwerpen onze toekomstige conversation manager zat te interviewen. Niet veel later volgden een extra ingenieur en een maand later hadden we onze eerst customer care medewerker. Tegen december hadden we onze software engineer en software architect te pakken, hadden we een business creator gevonden in Frankrijk en waren de eerste gesprekken aan de gang met gelijkaardige profielen in Duitsland en de UK.

Vooral die technische profielen zijn moeilijker te vinden dan ik dacht. Ondanks dat ik op twitter wel 400 man lijk te volgen die in aanmerking komt voor onze openstaande vacatures, blijkt het toch moeilijk om mensen te vinden die hun comfort zone willen verlaten om mee in zo’n startup te stappen. Vorige week was er nog een sollicitante die bang was van de work-life balance bij startups. Ze had het beeld van bedrijfjes die maar met 3 medewerkers waren en dag en nacht moesten werken om te slagen, in de hoop dat ze nog enkele maanden overleefden. De realiteit is gelukkig anders. Het zit zelfs in onze visie verweven: “We willen generaties met elkaar verbinden, zodat ze op de beste manier voor elkaar zorg kunnen dragen.” Dat gaat moeilijk als onze eigen medewerkers gedisconnecteerd zijn van hun eigen gezin. :)

Small team, big impact

Na 260 dagen heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. In zo’n kleine organisatie merk je ook pas wat de impact is die je kan hebben op een bedrijf. In grotere bedrijven duurde het soms een paar weken alvorens ik duidelijk wist wat van me verwacht werd of waar ik het verschil kon maken.

Elke keer wanneer bij ons iemand nieuw start, voel je onze startup gewoon een versnelling hoger schakelen. Werk dat bleef liggen omdat niemand die specifieke competentie heeft, er zo veel moet gebeuren dat het er nooit van kwam of het olympisch minimum gedaan werd om te overleven, gebeurt plots toch en het effect is altijd duidelijk voelbaar.

Mocht je zelf zin hebben om mee te bouwen aan ons avontuur, dan kunnen we je talent zeker gebruiken.

Voor onze digitale marketing werk ik nu samen met een aantal freelancers en bureau’s, maar een extra collega in ons core team zou de internationale uitrol kunnen versnellen. Ben jij dus de digitaal marketeer of franstalige conversation manager die zijn handen uit de mouwen wil steken om dat mee waar te maken, dan hoor ik dat graag! Stuur mij een bericht om eens af te spreken, of stuur gerust je CV naar jobs@zembro.com.

Ons technisch team is ook op zoek naar Embedded C developers, een Data Scientist en een Project manager… Als je dus kan programmeren, analyseren of coördineren: jobs@zembro.com.

Op naar de volgende 260 dagen en de volgende 7 nieuwe collega’s!

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Kristof Nizet’s story.