KRİZ DURUMLARINDA BASIC PH

Kübra Demirci
2 min readOct 22, 2022

Bu yazımda Basaksehir Living Lab & Yönderle Akademi işbirliğinde hazırlanan "Fark Yaratan Öğretmenin Eğitimi" programında öğrenmiş olduğum Basic PH hakkındaki bilgilerimi ve hazırlamış olduğum infografiği sizlerle paylaşıyor olacağım.

İnsanlar zor durumlar karşısında çeşitli kaynaklara başvurarak kriz anıyla baş etmeye çalışırlar. Yaptığı araştırmalar sonucu Psikolog Prof. Mooli Lahad, kriz anlarında kullanılan kaynakları içeren "Basic PH Baş Etme Modeli"ni tanımlamıştır. Basic PH, Belief, Affect, Social İnteraction, Imagination, Cognition ve Physical boyutlarını içeren kriz anlarında kullanılan kaynakların kısaltmasıdır.

Hadi gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım!

Belief, değer boyutunu içerir. Kişi zor olaylara din,ideoloji veya bir hedefe bağlı olma çerçevesinde bir anlam atfeder. Tehlikeli bir anda yapılan dualar, kötü bir olaya anlam yükleme , sosyal değerler çerçevesinde sergilenen davranışlar bu kaynağa örnek verilebilir. Bunlar kişinin zor olaylarla başa çıkmasını kolaylaştırır.

Affect, duygu boyutunu içerir. Kişinin yaşanılan zor olaylar hakkında duygularını ifade etmesi kriz durumuyla baş etmesine yardımcı olur. Biriyle duygularını paylaşması, yazdığı yazı veya yaptığı bir resim ile duygularını dışa vurması örnek verilebilir.

Social interaction, dayanışma boyutunu içerir. Sosyal bir varlık olan insan, diğerleriyle bir arada vakit geçirdiğinde zor durumla baş etmesi daha kolaylaşır. Bir kulübe üye olmak, belli aralıklarla insanlarla bir araya gelmek bu kaynağın örnekleri olarak sayılabilir.

Imagination, düş boyutunu içerir. Hayal gücü ve yaratıcılığı kullanarak dış tehlikelere karşı koruma sağlar. Resim yaparak, yazı yazarak derinlerde kalan duyguların dışa vurulması sağlanır. Böylece kriz anıyla baş etme yolunda esneklik ve motivasyon sağlanmış olur.

Cognition, düşünce boyutunu içerir. İnsanın yaşadığı durumun farkında olması, olumlu bir tutum ile karşılaması ve çözüm odaklı olması bu boyutu kapsar.

Physical, davranış boyutunu içerir. Kişinin bedenine iyi bakması ve onu koruyacak davranışları içerir. Meditasyon, yürüyüş, yoga gibi aktiviteler kriz anıyla başa çıkmakta fayda sağlar.

Her insan bu kaynakları kullanma kabiliyetine sahiptir. Fakat bu kaynakların hepsi kullanılmayabilir. Her farklı kriz anında farklı kaynaklara başvurabilir. Farklı durumlar farklı kaynakları gerektirebilir. Şunu biliyoruz ki kişi kriz anında ne kadar çok kaynağa başvurursa kriz anıyla baş etmesi o kadar kolaylaşacaktır.

Sizlerle kendim için hazırladığım Basic PH temelli tavsiyeleri içeren infografiği paylaşarak yazımı bitiriyorum.

Sağlıcakla kalın.

Kaynaklar:
https://psikolaj.com.tr/stresle-bas-etme-modeli-basic-ph.html
https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/

--

--