Hào mener: Derfor er Trump IKKE egnet som president

Jeg skulle likt å sett at det var bedre kandidater med i valgkampen enn nå, men det er én ting jeg absolutt vil fraråde stemmeberettigede fra å gjøre: å stemme på Donald J. Trump.

Donald Trump. Foto: Spencer Platt/Getty Images

Han er uberegnelig. Han har tatt så mange forskjellige og motstridende posisjoner på viktige samfunnssaker, at det å vurdere hans politiske ståsted er like vanskelig som å skyte blink på en bevegende blinkskive.

Han er dårlig forberedt til å være øverstkommanderende. Trumps utspill om utenrikspolitikk viser at han enten har et fravær av kunnskap, eller at han ikke er konsekvent.

Han har utvist alvorlige fordommer. Siden begynnelsen har Trump høstet oppmerksomhet for sine xenofobiske, sneversynte utspill. Både hans klumsete frieri til svarte. Anklagen mot en latinamerikansk dommer var et kroneksempel på en rasistisk uttalelse. For ikke å snakke om ledelsen av “birther”-teorien — at USAs første president ikke var amerikansk, men fra Kenya.

SE OGSÅ: Her ser du presidentdebattene

Han nekter å publisere selvangivelsen. Er han virkelig på lag med folk flest? Ingen vet, og vil mest sannsynlig aldri vite, før Trump legger frem sin selvangivelse. Man vet heller ikke om han har betalt sin rettferdige andel skatt.

Han har gjort offentlig debatt personlig. Ville du noen gang tenkt deg at en presidentkandidat skulle ta opp størrelsen på tissen hans? Ikke jeg heller. Ville du noen gang tenkt deg at en presidentkandidat, som forresten aldri har vært i militæret, ville kritisere foreldre som hadde mistet sønnen sin i Irak? Ikke jeg heller. Ville du noen gang tenkt deg at en presidentkandidat ville håne en funksjonhemmet journalist? Ikke jeg heller.

Han lyver, gang på gang. Selv om det på meningsmålingene virker som om Hillary Clinton er mer uærlig enn Donald Trump, er det i virkeligheten ingen tvil om hvem som er den store synderen. Trump er på sitt eget nivå når det gjelder å komme med falske utsagn. Trump var for eksempel for Irak-krigen før den startet, noe som han, gang på gang, benekter tross beviset som er der ute. Hans teknikk er å lyve så mange ganger at folk til slutt vil tro ham.

Hillary Clinton. Foto: AP

Med alt dette i bakhodet, er det helt naturlig at man velger frem alternativene i. Jeg mener det beste alternativet er Hillary Clinton — en politiker med høy kompetanse både innenriks og utenriks. Det er ikke å komme bort ifra at hun har en omfattende plan klar. Det kan man knapt si om de andre alternativene, som i beste fall har fremstått uklare i hva de vil oppnå.

For all del, stem på valgdagen. Men bare ikke på en farlig demagog av en president.