Deve Yatağı Çeşmesi

Kütahya Çeşmeleri
2 min readFeb 6, 2024

Deveyatağı Camii Çeşmesi

Deveyatağı Camisi civarındaki bu çeşme burada oturan ev sahiplerine ve Sazak istikametine gidenlere hizmet vermektedir. -Mustafa Kalyon, 2010.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Hamidiye Mahallesi, Beşikkaya Caddesi üzerindedir. Kiremit kaplı beton bir sundurmanın altındadır. Çeşme musluğunun olduğu kısım mermer, aynası kemerli turuncu, bej fayanslı, ayna etrafı Kütahya çinileriyle süslüdür. Kurması ve üzerinde bulunduğu seki betonarmedir. Çeşmenin sağ yan tarafında Kuran Kursu duvarında mermerden sütun kabartması bulunan bir blok görünür. Sol yan kısmında mermer yarım sütun göze çarpmaktadır. Kitabesiz bir çeşmedir. Çeşmenin arka duvarında bulunan Kuran Kursu’nun bahçesindeki sebil ve tuvaletler çeşmenin sürekli akan bir çeşme olduğunu, musluğun sonradan takıldığını ve aynı yerden gelen suyun burada da değerlendirildiğini düşündürüyor.

Çeşmenin hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Çeşme aynası üzerinde Besmele yazılı çini bir pano mevcuttur. Çeşme halen akmakta ve kullanılmaktadır. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Deveyatağı Çamaşırlık: Hamidiye Mahallesi, Beşikkaya Caddesi sağ köşede cadde üzerindedir. Çamaşırlık dışındaki çeşmenin su akmayan demir lülesi ve fayans döşenmiş aynası ve havuzu görülmektedir. Demir lülenin yan tarafına bir musluk takılmış, su ihtiyacı buradan karşılanmaktadır. Çamaşırlığa kuzeye bakan demir kapıdan girilir. Ocakbaşı ve çamaşır durulanan havuz görünmekte, çamaşırlığın içi fayansla kaplıdır. Yeniden yapıldığı bellidir. Akan suyu ve çamaşırlığın yeri dışında eski haliyle bir alakası yoktur. Suyu halen akmakta ve çevredekiler tarafından kullanılmaktadır. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024
Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024
Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.