Güdük Minare Çeşmesi

Kütahya Çeşmeleri
3 min readFeb 9, 2024

Bu sayfadaki yazılar, eski ve yeni fotoğraflar ve diğer detaylar İsmail Germiyanoğlu, Abdullah Reha Nazlı, Adil Bayram Uçar’ın emekleriyle 2024 yılında derlenmiştir.

Kobak Caddesi’nde bugün olmayan Güdük Minare Cami’ne ait çeşmenin yerine yapılmıştır. “Güdük Minare Çeşmesi” olarak anılır. “Güdük Minare” ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşılabilir.

Abdullah Reha Nazlı, 2023

“Kobak Caddesi, Cemalettin Mahallesinde (Hacı İbrahim Mahallesi) yol kavşağında Yahya Koçak’ın evinin bulunduğu köşede olduğu biliniyor. Tek kubbeli taştan yapılan bu mescit 1927 yılında çıkan bir yangında tamamen yandığı için şu anda mevcut değildir. Hangi tarihte kimin tarafından yaptırıldığı bilinmiyor.” -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Abdullah Reha Nazlı, 2023

“Sene 1931. İlk defa Kütahyadayım. Enisi ruhum Kamikar Uluğ ile şehri dolaşıyorum.Bir cami harabesi gördüm. Resmini aldım işte. Vakıfları içinden yok eden vakıfçılar bunu kadro harici çıkarmış. Tabi satılmış. Birisi almış,yıkmış yerine kötü bir apartman yapmış.Senmisin yıkan,öylemi. Bu binaları yıkanlara vakfın bedduası yerini bulmuş. Senelerce yatakta ahu enin içinde hasta ve mefluç. İşte bundan başka kimsede samimi olmamış. Kötüler ceza görür ama bu eser yok!” -Süheyl Ünver

Süheyl Ünver objektifinden Güdük Minare

“Kobak Caddesi, Cemalettin Mahallesinde eskiden Güdük Minare Mescidi’nin bulunduğu yerdedir. Bu yüzden Güdük Minare Çeşmesi diye anılır. Ben ilkokula giderken Fazilet Kitabevi’nin önündeydi. Önce gür akan büyük bir çeşme ve dikdörtgen uzayan büyük bir havuzu vardı. Havuzun üzerinde sebilleri vardı. Pirinç ya da bakırdan olduğunu tahmin ediyorum; büyük bir lülesi, mermer bir kurnası vardı. Saman Pazarına yakın bir konumda olduğundan ne zaman oradan geçsem mutlaka bir at arabası ve su içen atlar hatırlıyorum. Şimdiki hali; pirinç lülesiyle, mermer kurnasıyla, devamlı akan gür akan gür suyuyla, kemeriyle, kemer bölümüne kırmızı tuğla dediğimiz tuğlalarla kemer yapılmış alt kısmı mermer üst kısmı kesme taş olan ve tuğla süslemesi olan zincire tutturulmuş tasıyla, sağ tarafa uzayan mermer sekisiyle eski halinden uzak ama hala varlığını sürdürmektedir. Çeşme halen akmakta ve kullanılmaktadır.” -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

KÜTOPYA’da Güdük Minare

Büyük yangında yanan Güdük Minare Camisinin yanında olması sebebiyle bu isimle anılan çeşme; çok gür, temiz suyu ve iş merkezi olan Saman Pazarına yakınlığı ile çok gözde bir çeşmedir. Evvelce daha büyük olan çeşme ve havuzu, yanındaki işyerlerinin vitrin ve kapılarına mani olmaması için küçültülmüş ve karo mermerle yeniden yapılmıştır. -Mustafa Kalyon, 2010.

-Mustafa Kalyon, 2010.

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.