Hamidiye Çeşmesi -suyu akmıyor-

Kütahya Çeşmeleri
3 min readJan 25, 2024

Minire Hanım Çeşmesi (Hatuniye Çeşmesi)

Özbek-Müderris yokuşunda, bugünkü Müderris Caddesi’nde bulunmaktadır. Mutasarrıf Ahmet Fuat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Suyu 115 yıl aktıktan sonra 2023 yılında belediye tarafından suyu kesilmiştir.

Hamidiye Mahallesi, Müderris Caddesi’nde Müftü İbrahim Efendi’nin kızı Minire Hanım Çeşmesi bulunur. 1920–29 yıllarında yapıldığı söylenmektedir. Kitabeli bir çeşmedir. Kırmızı mozaik kemerli cephenin içine mermer kitabe konmuştur. Kitabe lale ve yaprak motifli kabartmaların altında Osmanlıca yazılmıştır.

Mozaik sundurması bulunan demir lülesinin ucuna monte edilmiş musluktan akan suyu vardır. Sağda yüksek, solda alçak iki sekisi bulunmaktadır. Halen kullanılmaktadır. Kitabesi tam olarak okunamamış, Osmanlı döneminden kalma bir çeşmedir. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

KÜTOPYA’da Hamidiye Çeşmesi

Kitabesi: Ayna taşı üzerinde, sülüs hatlı Osmanlı Türkçesiyle hakkedilmiş, altı satırlık inşa kitabesi bulunmaktadır.
Metin: -١ منره ش سنه ١۳۲٦ -۲ ماشاءلۤلا -۳ لمرضات هللا تعالى -٤ صاحبال حيرات والحسنات -٥ کٯتاهيه اشرافندن مفؾ -٦ ذاده ابراهيم بك حفيدهسى

Okunuşu: 1- Münire Şaban sene 1326 2- Mâşâallah 3- Li-merzatillahi teala 4- Sâhibü’l-hayrat ve’l-hasenât 5- Kütahya eşrafından Müftü 6- Zâde İbrahim Bey hafidesi -Ali Tekin, 2021.

Ahmet Yakupoğlu

Malzeme ve Teknik: Çeşmenin bugünkü haliyle özgün tek ögesi mermer ayna taşıdır. Ayna taşını saran bölüm ve saçak, kum-çakıl karışımı (agrega) betonarme harç malzemeyle yapılmıştır. -Ali Tekin, 2021.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Mimari: Bugünkü haliyle eğimli bir arazi üzerinde, dikdörtgen bir çerçeve içine yerleştirilmiş ayna taşıyla, dışa taşıntılı beton bir saçak bölümünden oluşmaktadır. Çeşmenin dinlenme sekisi yoktur. Ahmet Yakupoğlu, 1970 yılında yaptığı yağlı boya tablosunda351 çeşmeyi resmetmiştir. Buna göre çeşme bağımlı, tek cepheli ve dikey dikdörtgen formludur. Önünde dikdörtgen formlu bir yalak söz konusudur. Çeşme nişini örten yarım daire kemer, blok taşın oyulmasıyla meydana getirilmiş olup, yanlarda başlıksız yekpare ayaklara oturmaktadır. Çeşmenin üstü kırma çatıyla son bulmaktadır. Ayna taşı, 0.99x0.39 m ölçülerinde olup üzerinde tek musluk bulunmaktadır. Yalak ise yol kodunun altında kalmıştır. Özgün halinde yarım daire bir tepelikle sonlanan ayna taşı, beton kaplamadan dolayı sivri kemerli olarak algılanmaktadır. -Ali Tekin, 2021.

Süsleme: Çeşmedeki tek süsleme unsuru, ayna taşı üzerindeki uçları volütle sonlanan S ve C biçimli rokoko kıvrımlardır. -Ali Tekin, 2021.

Tarihlendirme: Çeşme, kitabesine göre Şaban 1326/Ağustos-Eylül 1908’de Müftüzâde İbrahim Bey’in torunu Münire tarafından yaptırılmıştır. Müftüzâde İbrahim Bey’in, Molla Bey adıyla tanındığı ve Molla Bey Camisi’ni yaptırdığı bilinmektedir352 . Kaynaklarda Rabia Hanım Çeşmesi353 adıyla da anılan çeşmenin neden bu isimle anıldığı bilinmemektedir. -Ali Tekin, 2021.

Mevcut Durum: Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 17.07.1987 tarih ve 3552 sayılı kararla tescillenen çeşme kullanılmaktadır. -Ali Tekin, 2021.

-Ali Tekin, 2021.

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.