İki Kuyular Çeşmesi -akmıyor-

Kütahya Çeşmeleri
2 min readFeb 6, 2024

İki Kuyular Mevkiindeki Çeşmeler

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Taş Köprü’nün olduğu yerde iki tane kuyu vardı. Hacı Okka Caddesi (bayırı)’nden aşağıya inerken Behdi Sokak’ta ve karşı tarafında Hamidiye Mahallesi, Menekşe Aralığı Sokak’ta karşılıklı iki kuyu bulunurdu. Behdi Çayı’nın Abdurrahman Karaa tarafından Kapan Çayı gibi üzerinin kapatılmasına kadar bu kuyular ve devamında yer alan değirmen, çeşme ve çamaşırlık kullanılır, hemen hemen her evin bahçesi olduğundan kurulan arklarla buralar sulanırdı.

Mahallenin sakinlerinden biri olan ve bu çay üzerindeki köprülerden birini yaptırmış olan, Bülbül Hoca’nın torunlarından Hacer Terlemez, köprüye Terlemez Köprüsü adının verildiğini söyledi. O günler için çok güzel günlerdi derken yanında bulunan komşuları da “eskiden saygı vardı, biz yıllardır burada yaşıyoruz birbirimizi arar sorarız”, diyerek eski komşulukları devam ettirdiklerini de söylemeyi ihmal etmediler.

İki kuyular çayın kapanmasıyla işlevselliğini yitirmiş, şu an kullanılmamaktadır. Zaten çayın altında kalmış, buradaki değirmen ve çamaşırlıkta yıkılmıştır. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Taş Köprünün olduğu yerde iki adet kuyu vardı. Mecidiye Mahallesine bağlı olan bu kuyuların arkasında bulunan çeşmenin ve çamaşırlığın suyu Aksu tarafından geliyordu. Şimdi suyu kesildi. Sonra şebeke suyu bağlandı. Esas suyu Deveyatağı Çeşmesi ve çay çeşme suları ile beraber gelirdi. Gökçimen Parkının olduğu yer mezarlık idi. Sonradan park yapıldı. Bu bilgi Kadir Duygu’dan alınmıştır. -Mustafa Kalyon, 2010.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024
Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.