Kakaç Çeşmesi

Kütahya Çeşmeleri
2 min readFeb 20, 2024

“Kakaç Çeşmesi”, “Musalla Yolu Çeşmesi”, “Şehit Ömer Çeşmesi”, Hacı Ali Paşa Çeşme ve Hazire

Adil Bayram Uçar, 2024

“Meydan Mahallesinden Musallaya giden yol üzerinde bulunan Hacı Ali Paşa’nın kabrinin bulunduğu küçük mezarlıktan sağa doğru giden ve Yıldırım Bayezıt İlköğretim Okulunun önünden geçen yolun devamındaki mahalleye eskiden hemşehrilerimiz “Kakaç” diye isimlendirmişlerdi. Bu meydanın sonunda daralan yolun başına yakın yerde “Şehit Ömer Mescidi” diye bilinen ahşap küçük mescit yıkılarak önündeki arsa alınmak suretiyle arsası genişletildi ve yerine “Şehit Ömer Camisi” yapıldı. Bu caminin giriş mahallinde bulunan bir çeşme ve çamaşırlık eskiden beri mahalle halkına hizmet etmektedir. Şimdi cami meşrutasındaki sebiller ve tuvaletler de sonradan yapılmış ilave yapılarak hizmet daha da genişletilmiştir.” -Mustafa Kalyon

Adil Bayram Uçar, 2024
Adil Bayram Uçar, 2024
Adil Bayram Uçar, 2024
Adil Bayram Uçar, 2024

Meydan Mahallesi, Kakaç Haziresi önünde sağ köşede bulunan bir çeşmedir. Adını arkasında bulunan hazirede yatan Seyit Hacı Ali Paşa’dan almıştır. Hacı Ali Paşa Kütahyalı’dır. Babası Hacı Mirzade Hacı Mustafa Ağa’dır. Abdurrahman Nureddin Paşa’nın babası, Münir Nureddin Selçuk’un dedesidir. Kapıcıbacı Türbesi’yle mütesellimlik ederek yetiştikten sonra 1843'te mirimiran olarak Bozok, daha sonra Kütahya Mutasarrıfı oldu. Vezirliğe kadar yükselen pek çok şehirde valilik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. 1875'te Konya Valisi iken emekli oldu.

Son yıllarını Kütahya’da geçiren Hacı Ali Paşa 1879'un Ağustos ayında vefat etti. İçinde altı yüz yıllık meşe ağacının da bulunduğu bu küçük mezarlıkta Hacı Ali Paşa, Mazhar Paşa’nın kabirlerinden başka birkaç kabir daha vardır. Mezar taşları Mühürdarzade Hacı Nuri Bey tarafından yapılmıştır. Kastamonu’da bulunan taş köprüyü yaptırmıştır.” Halveti Tarikatı ricalinden olup Kütahyalı Şeyh Salih Efendi’ye mensuptur. Kakaç Haziresi’nde Meydan Mahallesi Kakaç yatmaktadır. Bu hazirenin etrafı Tataroğlu… isminde hayırsever bir komşu tarafından duvarla çevrilmiş ve köşesine de bir çeşme konmuştur.”

Betonarme bir yapı olan çeşmenin kemerli nişi göze çarpmaktadır. Üzerinde düz beton sundurması vardır. Çeşmenin her tarafı Kütahya çinileriyle bezenmiş, pirinç lülesinden devamlı akan gür suyu bulunmaktadır. Çeşme halen akmakta ve kullanılmaktadır. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.