Kale-i Bala Çeşmeleri

Kütahya Çeşmeleri
1 min readApr 23, 2024

Kala’i Bâlâ Camii’nin kuzeybatı kısmında eskiden yalnızca çeşme ve sebiller varken, şimdi yan tarafına tuvaletlerinde eklenmesiyle burada camide ibadete gelenlere, piknik için gelenlerin içme suyu ve temizlik ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Eskiden bir büyük, dört küçük sebil şeklinde olan çeşme zamana göre yenilenmiş halen akmakta ve kullanılmaktadır. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Orta Hisar Çeşme I: Hisar altı parkından yukarı kale kapısına doğru çıkarken sol tarafta bir çeşme bulunur. Demir oluğundan az ama sürekli akan suyu eski, kırık dökük mermer bir kurnaya akar. Çeşme çalılarla ve yapraklarla kaplı olduğu halde halen gelip geçenler tarafından kullanılmaktadır.

Orta Hisar Çeşme II: Bizanslılardan kalma, kemerli taşlarla örülü kale kapısını geçince sağda bulunan küçük bir çeşmedir. Demir oluğu, mermer lülesi, devamlı akan cılız suyuyla Hisar’ı ziyaret edenlerin su ihtiyacını karşılar. Ramazan’da top atılan bu yerde, piknik yapan insanlar olur genelde. Etrafı uçurum olan yine de burada bulunan düz çimenlik; Kütahya’ya kuş bakışı bakılacak, kaleye çıkarken oturup dinlenilecek en güzel yerdir. Çeşme halen akmakta ve kullanılmaktadır. Her iki çeşmenin de Bizans devrinden kalma olduğu düşünülmektedir. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Hisar Camisi Çeşme, Sebiller ve Tuvalet: Şehir suyu Hisar deposundan Döner Gazinoya basılan sudan buraya da su verilerek buraya sahraya (yani pikniğe) gelenlerin su ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak üzere 1970'li yıllarda yapılmıştır. -Mustafa Kalyon, 2010.

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.