Kurşunlu Çeşmesi -yıkıldı-

Kütahya Çeşmeleri
1 min readFeb 15, 2024

Paşam Sultan Türbesi’nin bulunduğu köşeden dönünce Kurşunlu Camisi ve minaresi görülür. Caminin küçük avlusuna girince sağda bir tuvalet, lavabo bu bölümü geçince de yine sağda sebiller bulunur. Bu sebillerin bulunduğu duvar, sebillerden abdest alırken suyun üstünüze sıçramaması için 40–50 cm. yüksekliğindeki karo seramiklerle kaplanmıştır. Sebillerin bittiği yerin üstünde Kurşunlu Camisi’ne ait üç satır girift sülüsle yazılı olan kitabede:
1-Ammer-e haze-1 mescid el-mübarek bere
Ket-ül İslam ve-l müslümin mefhar-i ehl
2-El fütüvvet-i ve-l mürüvvet eş-şeyh
Mehmed ibn şeyh Aleaddin ibn şeyh 3-Nurettin fi şuhuri seneti tis’a ve seb’iyn ve seb’amiye. Ta nefha-i sur ma’mur bad. 779 Hicri 1377 Miladi yazılıdır. -Mustafa Kalyon, 2010.

Bu kitabeden caminin Germiyan zamanında yapıldığı ve elbette abdest almak ve diğer ihtiyaçları giderebilmek için çeşme ve sebillerde akan suyun da o tarihlere kadar gittiği zaruridir. Zira camii ve mescitler susuz olmaz. Esasen bir mahalle Türk-İslam kültür ve geleneğine göre bir camii ve mescidin etrafında teşekkül eder. Mahalle isimlerinin nasıl konduğuna dikkat ettiğinizde de bunu tespit etmeniz mümkündür. Mahalle isimleri ya cami ve mescitleri yaptıranların isimlerinden veya o mevkide medfun bulunan bir alim ve fazıl kişinin ya da tasavvuf yolunda irşad makamında olan kişilerin isimlerinden veya lakap ve şöhretlerinden alınmıştır. -Mustafa Kalyon, 2010.

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.