Spor Çeşmesi

Kütahya Çeşmeleri
2 min readFeb 15, 2024

Koca Aralık Başındaki Çeşme

Koca aralık girişinde bulunan bu çeşme köşesindeki çinili cephesi ve bol suyu ile hem gelip geçenlere hem de komşularına hizmet vermektedir. Suyu Özbek’ten geliyor. Önceleri karşı tarafta olan çeşme sonradan şimdiki yerine alındı. 1975'te kadastro geçince 1978'de üstü dikiş-nakış kursu olarak yapıldı. 2006 yılında Muhtarlık hizmeti olarak devam ediyor.

1978 yılında çeşmenin çinileri de Ressam Ahmet YAKUPOĞLU tarafından yaptırıldı. Bu hizmetlerde Muhtar Halit TUTAK’ın gerek bu çeşmede gerek Özbek Çeşmesinde emeği vardır. -Mustafa Kalyon, 2010.

Spor Meydanı ve Koca Aralık

Hamidiye Mahallesi, Spor Caddesi üzerinde Muhtarlık binasının olduğu köşededir. Aralık başında olduğu için Koca Aralık Başı Sokak Çeşmesi de denir. 1975 yılından önce karşı taraftayken, daha sonra şimdiki yerine alındı. 1978 yılında duvarında bulunduğu bina dikiş nakış kursu olarak kullanılırken 2006 yılından itibaren Muhtarlık binası oldu ve halen bu şekilde hizmet vermektedir. 1978 yılında Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından çeşmenin çinileri yaptırılmış bu hizmetlerde Muhtar Halit Tutak’ın hem bu çeşmede hem de Özbek Çeşmesi’nde emeğinin büyük olduğu bilgisi aktarılmaktadır. Çeşmenin Özbek’ten gelmektedir. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Spor Meydanı’ndan Özbek Cami

Çeşmenin Şimdiki Hali: Eskiden iki ayrı bakır lüleden devamlı akan suyu varken şimdi lülelerin yerine musluk takılmış incik suyu akmaktadır. İçme suyu dışında kullanılması yasaklanmıştır. Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun yaptırdığı çiniler sökülmüş yerine Nusret Keskin isimli hayırseverin döşettirdiği çiniler mevcuttur. Çinilerin ortasında Besmele yazan bir pano bulunmaktadır. Bu da çeşmenin yakın zamanda yeniden tamir ettirilip yapıldığını göstermektedir. Çeşme halen kullanılmakta ve çevrede bulunanlara hizmet etmektedir. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

Adil Bayram Uçar, 2024
Adil Bayram Uçar, 2024
Adil Bayram Uçar, 2024
Adil Bayram Uçar, 2024

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.