Takvacılar (Takkacılar) Sebilleri

Kütahya Çeşmeleri
2 min readApr 22, 2024

Takvacılar Camii, Çeşme ve Sebilleri

…1913 yılına kadar faal olan medrese bu tarihten sonra bakımsızlık yüzünden yıkılmış yerine şimdi gördüğümüz sakahane yapılmıştır. Arasta-Kavaflar içinde bulunan kapısının etrafı mermer sütunlarla çevrili olup demir kapıdan 5–6 basamakla dış avluya ulaşılır. Hemen sağda bir kurnalı çeşme vardır. Bunun yanında demir parmaklıklı kapıdan sakahaneye girilir. Bu sakahanenin arastaya çıkan kapısı ahşaptır. Doğu ve güney duvarında iki çeşme, bakır dökme lülesinden mermer kurnalara devamlı akan gür suyuyla çeşmeler vardır. 20 sebil bulunur. Önceden devamlı akan lülelere pirinç musluklar yapılmış hoş bir görüntü elde edilmiştir. Kuzey ve batı yönlerinde tuvaletler vardır. Sebiller sundurma altında avlunun üstü açıktır. Sebillerin bulunduğu duvarlar, avlu, kurnalar mermer kaplamadır. Çini kaplamalar Altın Çini tarafından yapılmıştır.

Takvacılar suları 03.08.1999 Salı günü Vakıf İşhanı arkasındaki eski Dericiler Hanı kazılmış şekilde güzergahtan geldiği tahmin edilerek suyu aranmıştır. Bu noktada üç adet eski künk çıkmıştır. Bunların birinde 1⁄2 su görülmüş suyun bulunduğu noktadan 1000 mm’lik büz 4 m kadar yükseltilip bırakılmıştır. Metruk sularımızın en büyüğü olan Hezar Dinar suyu ile Takvacılar Suyu sebilleri ve Saadettin Camii Sebilleri 1944'de toplanmıştır. Takkacılar Suyu, Ulu Camii ile Dönenler Camii arasında işaretli maslaktan gider. Takkacılar Camii’nde üç değişik su var. Terkosla beraber dört çeşit, soldaki şadırvanın suyu kayıptır. Takkacılardaki suyun biri Cebeci Suyu’dur. Kaynağı Ahi Mustafa Mahallesi Poyraz Köprüsü’nde Asım Efendi’nin evidir. Takkacılar Camii tuvaletleri ve sebilleri 2006–2007 yıllarında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiş bugünkü halini almıştır. -Ayşe Doğan Elarslan, 2022.

1940'lı yıllarda Merhum Kemal PANİKOĞLU’nun cami ile birlikte arastadan girişte, batı tarafındaki şimdi de merdivenli bölümde tuvaletler, sebiller yapılmıştı. Bu tamirden önce, caminin ana giriş kapısının solunda bir çeşme vardı. ve orta kapı girişinde de cenaze namazının rahat kılınması için avlu yeni Sağda biraz yüksekçe toprak zeminin bulunduğu yerde kerpiç duvarlı ahşap tuvaletler vardı. Benim çocukluk devremde hatırladığım avlu ortasında da bir şadırvan olduğudur. Elli yılı aşkın bir zaman hizmet veren çeşme 1940 tamirleri ile 1995 yılına kadar sürdükten sonra bu son tamiratla da daha faydalı hizmet vermeye başlamış ve gerek tuvaletler gerekse sebiller adet olarak kaldığı gibi nitelik ve temizlik olarak da daha güzel ve kullanışlı hale gelmiştir.

Orijinal desenleri ve kalitesiyle Altın Çini, avlu ve sebilleri çiniyle süslerken merhum Ali ÖZBÜLBÜL, Merhum Ömer BAYRAK, Alaaddin ÖZEKMEKÇİ ve Bacacıların da hizmet ve himmetlerini takdirle anarken isim vermeden yardım yapanlara da şükranlarımı arz ediyorum. Ahirete göçenleri rahmetle, kalanları da minnetle anmayı bir kadirşinaslık vazifesi olarak kabul ediyorum.

Belediye Su İşleri Eski Müdürü Basri KÖSELER’in kesilen Takkacılar Suyu’nun tekrar akıtılması için yaptığı çalışmaları da kendi kaleminden aktarıyorum. Kısa vazife dönemindeki yapıcı hizmetleri için de hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum. Takkacılar Camii tuvaletleri ve sebilleri 2006–2007 yıllarında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiş ve bugünkü haline getirilmiştir. -Mustafa Kalyon, 2010.

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.