Ulu Cami Çeşmesi

Kütahya Çeşmeleri
2 min readJan 25, 2024

Ulu Cami Payandasındaki Çeşme

Tarihi: Kütahya Ulu Cami ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinememektedir; ancak Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yıldırım Bayezıd Dönemi’nde yapımına başlandığını, ilk yapımının ahşap direkli olduğunu, daha sonra Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Mimar Sinan tarafından onarım geçirdiğini belirtmektedir. Bu bilgiden hareketle camiyi XVI. yüzyılın sonuna tarihlendirmek doğru olacaktır. 19. yüzyılın sonunda Abdülhamit Dönemi’nde 1889–1893 yılları arasında cami büyük bir onarım geçirmiştir. Bu onarım sırasında duvarların üst kısımları yenilenmiş, doğu ve batı cephede üçer tane olmak üzere destek payandaları konulmuştur. Batıda yer alan ilk payandanın kaidesinde bulunan çeşme de yüksek olasılıkla 19. yüzyıldaki onarımda payanda ile birlikte camiye eklenmiştir.
-Yasemin Verim, 2019.

Fotoğraf: Yasemin Verim

Kitabe: Çeşmenin üzerinde herhangi bir kitabe yoktur.
-Yasemin Verim, 2019.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Mimari Özellikleri: Ulu Caminin batı cephesinde yer alan üç payandadan, ilk sırada yer alan ve giriş kapısının hemen sağında bulunan çeşme payandanın kaidesi üzerinde yer alır. Oldukça küçük ölçülerde olan 60x60 cm ölçülerinde kare formludur. Çeşmenin önünde yer alan ve çeşmeden ebatça büyük ve daha geniş tutulan kurnası 90 cm genişliğindedir. Kare formlu çeşmenin merkezine açılan musluk vasıtasıyla suyun akışı sağlanmıştır. -Yasemin Verim, 2019.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Süsleme Özellikleri: Kare formlu çeşmenin ortasında yer alan ve merkezden doğarak dışa doğru genişleyen güneş kursu süsleme, dışta iki sıra silme ile çevrelenmiştir. İçte ise kenarları yumuşatılmış daha ince tutulmuş bir silme ile üstte vazo biçimini andıran ve daralan bir forma dönüştürülmüştür. -Yasemin Verim, 2019.

Fotoğraf: Adil Bayram Uçar, 2024

Malzeme ve Teknik: Çeşme ve kurnası mermer malzemeden inşa edilmiştir. -Yasemin Verim, 2019.

-Yasemin Verim, 2019.
-Yasemin Verim, 2019.

--

--

Kütahya Çeşmeleri

2024 yılında Abdullah Reha Nazlı, İsmail Germiyanoğlu, Adil Bayram Uçar ve Ensar Bekir Nazlı tarafından gerçekleştirilmiş bir projedir.