Kütahya Evleri
Kütahya Evleri





'KÜTAHYA EVLERİ' PROJESİ HAKKINDA

Kütahya Evleri, 2023 yılında Abdullah Reha Nazlı tarafından başlatılmış gönüllü bir kültür projesidir. 1955 yılında Lami Eser tarfından 'Kütahya Evleri' başlığı ile çalışılan doktora çalışmasının verdiği ilham ile evelerin görselleştirilmesi, hakkında bilinen detayların ve görsellerin derlenmesi ve bir web sitesinde yayınlanması amacı taşımaktadır.

Öncelikle 1955'de üzerinde dikkatle durulan evlerin bugünkü durumları tespit edilmiştir. Artık olmayan Ali Paşa Evi, üzerine en fazla araştırma yapılan ve zor bulunan ev olmuştur. Restore edilmiş halde bulunan yalnızca iki Kütahya Evi tespit edilmiştir; Bay Halit (Macar Evi) ve Defterdar Konağı. Restorasyon yapılması gereken ancak perişan halde var olmaya devam eden Banzımzade Konağı da modellenmiştir. Lami Eser'in dikkat çektiği ancak günümüzde ulamamış İsmail Hacı Çakır evi ve Hacı Efendi evi projeye modellenerek eklenmiştir. Lami Eser'de sadece isimleri geçen evler modellenememiştir.

Burada 'Kütahya Evleri' ve 'Kütahya Konakları'nın iki ayrı mimari yapı oldukları tespit etilmiştir. Konaklar 19. yüzyılda yaygınlaşmış, ikiden fazla katlabilirler ve tüm Balkan coğrafyasında varlardır. Kütahya Evleri 16. yüzyıla kadar geri gidebildiğimiz, iki katlı ve Kütahya'ya özgü mimaridir. Proje sırasında Yakupoğlu'nun Kütahya Evleri'ne özellikle önem verdiği ve hepsini çizdiği görülür. Yakupoğlu'nun çizdiği ancak Lami Eser'de yer almayan evler projeye eklenmiştir. Ayrıca eski fotoğraflarda yer alan ancak üzerinde hiçbir bilgi bulunmayan Kütahya evleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Kütahya Evleri üzerine Lami Eser'in dikkat çektiği felsefi yorumlar üzerine de çalışmalar devam etmektedir.

Abdullah Reha Nazlı

1987’de Kütahya’da doğdu. Mühendislik okurken tasarım çalışmalarına başladı. Yıllar içinde ajanslar kurdu ve danışmanlık yaptı. Türkiye’deki ilk kitap-kahve ve bir okuma sistemi kurdu. 2020’de bir yayınevi ve oyun şirketi kurdu. Psikoloji, eğitim sistemi, mühendislik üzerine 6 kitabı bulunmaktadır.

web, facebook

Ensar Bekir Nazlı

1989 senesinde Kütahya’da doğdu. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi aldı. Kütahya Müze Müdürlüğü bünyesinde Seyitömer Höyük kazılarında arkeolog olarak görev yaptı. "Kütahya 1413" kitabının yazarıdır.

İsmail Germiyanoğlu

1998, Kütahya. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tarih Bölümü ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümlerinde okumuştur. 2020-2021 Kütahya Kalesi kurtarma kazısında görev almıştır.

'KÜTAHYA EVLERİ' PROJESİNİN KAYNAKLARI

* Kütahya Evleri, Lami Eser, 1955

* Rengarenk Kütahya, Ahmet Yakupoğlu

* Kütahya ve Uşak Şehirlerinin Eski Evleri, Mahmut Akok

* Türk Evi Plan Tipleri

* Geleneksel Kütahya Evlerinin Korunması ve Yeniden Kullanımı Bağlamında Değerlendirilmesi, Berk Minez, 2006

Kütahya Evleri

Kütahya Evleri

Abdullah Reha Nazlı tarafından 2023 yılında başlatılmış gönüllü bir projedir.