Befektetések, 2017. március

Csupán arendszeresség kedvéért írom a havi beszámolót, ezért extra rövid: már előzetesen számítottam rá és úgy is készültem, hogy márciusban más dolgok kötik le időmet-energiámat (ld. StartUp mentorálás elindítása, feladatkeresés beindítása, családi dolgok) — ezért csak vészhelyzet, vagy hirtelen-de-komoly gondolat esetén változtattam volna a felvett pozíciókon. Ezt is tanulságnak javaslom egyébként: Talán már említettem, hogy minden befektetés előtt számolok valamilyen várható kilépési időponttal (azaz eladással) és veszteséglehetőséggel is, így tudom a kellő döntéseket és átgondolásokat jobban ütemezni. Igyekszem nem csapdába szorítani magam… másrészt óriási könnyebbség, ha adott időszakokban nem kötelező a figyelmemet a játékon tartani. Fontos a menedzselhetőség is, ha lehetőségek kihagyásával jár, még akkor is.

Teljes menedzselt portfolió

Március havi hozam +0,3%, ez éves hozamelvárásom felett van (ami évi +3,2% lenne, kb. 1–1,5 éves átlagos kifutás tartása mellett), egy erősen ingadozó piacú hónapban. A kifutási idő viszont alaposan lecsökkent, ebben a negyedévben felszabadul a befektetések 80%-a — május-júniusban újra kell húzni a portfoliót, megint meg lehet tolni a kifutásokat.

Teljes portfolió értéke, befektetési jegy alapon számítva (Ft-ban)

Új befektetés nem volt 2017. márciusban.

Meglévő befektetések, röviden:

Olaj. Bónusz certifikát (EUR), 2016. október-

(AT0000A1LE13) Olajárnál folyamatosan téma az amerikai készletek és az OPEC kínálatcsökkentés tényleges kivitelezése — ezek alapján megy még mindig a spekuláció és az árfolyamingadozás. A júniusi kifutású certifikát pedig egyre kisebb kilengéssel, de követi ezt(=fogadásom, hogy nem esik a Brent olaj ára 35,43 USD-re június végéig — most ~53 USD). Februárban írtam, hogy megfontolom a korai kiszállást — na, ez volt az egyik elpasszolt lehetőség más tevékenységeim miatt. Március -0,2%-on zárt (a Brent pedig 53 USD-n), szóval most már marad a júniusi végigvárás +2%-ért.

BUX index, főbb részvények (Ft). 2016. október-

(Idézet február végéről, változatlan a véleményem:) Még januárban lefeleztem a kitettséget, ami azt jelentette, hogy felőlem aztán mehet fel is, le is, jó lesz egy kis nyerő a zsebben + elérhető cash. No, hát ment fel is, le is, igazi vételi és eladási lehetőség nélkül. Várom, hogy látszódjon valamilyen trend újra. Update: nem csodálkoznék, ha most néhány hónapig ez a szüttyögés folytatódna, az alulértékeltség eltűnt, viszont osztalékfizetési időszak jön májusban-júniusban…

BUX index alakulása, 2016. október — 2017. március 31.

Concorde Hold Euro befektetési alap, 2016. december-

Februárban részletesebben kiveséztem, nem leszünk hosszú távon barátok — ez a másik leépítendő elem alkalmas időben. Március +0,05% hozam, papucs orrán pamutbojt.

Concorde Hold Euro befektetési alap (HU0000712252)

Raiffeisen Ingatlan Alap D sorozat (EUR), 2016. december-

Márciusban + 0,9% hozam, a decemberi bekerülés óta ez 8–9% közötti éves hozamot jelent. A hónapban már megtérült a vásárlás és várhatóan éven túli eladás kb. 2%-os költsége is — mostantól kezd igazából “nekem fütyölni”, like.

Raiffeisen Ingatlan Alap Euro ( HU0000717954)

Microsoft részvények (USD), 2016. december-

Márciusi hozam +2,7%: a részvény árfolyama is emelkedett, valamint a negyedéves osztalék is megérkezett. Sajnos, a számlámig érkezve nemes egyszerűséggel eltűnt az osztalékérték kb. 30%-a (azzal nem is tudok így számolni), amire még nem kaptam magyarázatot… Mivel nem tudok semmilyen költségről, egyelőre jóhiszeműen a nemzetközi tranzakciók bonyolultságából eredő technikai hibát feltételezek, remélem, hamarosan érkezik válasz a banktól. Vagy inkább cash, az a legjobb válasz.

Microsoft részvényárfolyam

S&P 500 (EUR), 2016. december-

(Gondolatmenet szokásos ismétlés:) Ez egy kettős (kockázatú), hosszabb távú spekuláció: egyrészt feltételezi, hogy az amerikai tulajdonú vállalatok javulnak és hogy az USD erősödik az EUR-ral szemben — illetve ezek eredője pozitív a végén.
Erre csak linkeket tudok adni, nem közvetlen grafikont: az S&P 500 gyakorlatilag változatlan februárhoz képest — a dollár viszont kb. 1,5%-ot gyengült az euróval szemben, így maga a márciusi hozam kb. -1,5%.

Like what you read? Give Laci Kiszely a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.