Egészségességért: eszmélési szimulátor

November-december, influenza és a szokásos mindenféle anti-immun szezon… No, de nemcsak ez: észrevettem, hogy az életkorral együtt csak nő és nő az egészség-, akarom mondani betegségtudat, minél idősebb valaki, annál többet tud a betegségekről ismeretileg, meg beszélni róluk, ráadásul még akar is. Beszélj egy kicsit az egészségedről, és megmondom hány éves vagy!

Johanka néni, nyugdíjas szomszédunk volt régen, egy ártatlan gyermeki Csókolom, hogy van ma? kérdésre 10 perces monológot könnyedén vezetett elő, és nem jutottunk el a bal kézfej bajaitól és annak lehetséges okaitól még a könyökéig sem... Szerény 42 évnyi tapasztalattal itt még nem járok. Ismétlem: még.

Szóval, a napokban számolgattam, hogy 40 átélt év az barátok között is 100–150 közvetlenül megtapasztalt betegség, családi közösségeket is figyelembe véve — főleg a gyerekeket — jó lesz az egy kumulált 200–250-nek is. Egy kisebb rendelő néhány havi tudása itt van a fejemben, igaz, a rosszabbik oldalról! (Zárójel: javarészt téves következtetésekkel persze, hogy másképp, ezért máig hiszem és teszem, hogy szakemberhez kell fordulni a panaszokkal.)

De amiről mesélek ma, az az ájulás, avagy eszméletvesztés. Shutdown és reboot. Belülről persze. Hogy milyen. Megélni is kellemetlen, de kívülről nézve egészen biztosan még rosszabb, full respect a feleségemnek, szóval ne próbáld ki. Nem kedvcsinálónak írom — de egyfajta morbid módon érdekes, akár még elgondolkodtató is lehet, ahogy a tudatról a testre helyeződik a figyelem. A fiziológiai és kiváltó okokat most nem firtatnám, jellemzően egészségesen alacsony a vérnyomásom, többnyire áldásos hatásokkal — a hátrány viszont az, hogy több tényező szerencsétlen együttállása esetén lemegy a függöny. Kimerültség + kiszáradás + váratlan és extra stressz a minimum recept. Eddig 4 alkalommal ájultam el, ami elég sok ahhoz, hogy elkezdjem strukturálni a tapasztalataimat, de egyben elég ritka is, csak 4–5 évente egyszer-egyszer fordul elő.

Szóval. Három fázisra könnyen szétbontható a folyamat: eszméletvesztés előtti érzetek, maga az eszméletvesztés (és ájult állapot), majd a felébredés, eszmélés folyamata.

Eszméletvesztés előtt néhány másodperccel már tudom, hogy baj lesz, jönnek a jelek: szédülés, fejfájás, hideg izzadság, indul a függöny lefelé (azaz a látás kezd ködösödni). Szerencsés esetben ekkor még meg is akadályozható a teljes shutdown, ha néhány másodperc alatt fel tudom tornászni a vérnyomást a fejemben(földre, le!)+ meg tudom magam nyugtatni (mély levegő), nyertem. De itt már nincs tuti recept.

Magát az eszméletvesztést nagyon egyszerűen le tudom írni:

…azért is eszméletvesztés a neve, mert semmire nem emlékszem belőle. Nem olyan, mint egy álom, vagy egy szokásos felébredés, vagy egy beszűkült tudatállapot — az elvesztés pillanatáról, egészen az első tudatos funkciók visszatérésének pillanatáig semmilyen emlék vagy érzet nincs. Az az idő kiesett, az aztán tényleg Vegasban maradt. Megvan az a pillanat, amikor egy elbambulásból magadhoz térsz, és vissza tudod idézni a figyelmed koncentrálása előtti néhány másodpercet is? Azaz az agyad felfogta az információkat, de csak a figyelmed esetén kezdte el feldolgozni utólag, és egyből képben vagy? Nos, hát, ez nincs eszméletvesztés esetén. De erről mindjárt bővebben, hogy van helyette.

Az ébredéssel az eszmélet fokozatosan tér vissza, mintha csak egy megírt algoritmus működtetné a gépet, szépen sorrendben:

  1. Első a hallás érzékelése. Hallom a hangokat, de távolról, egy alagút messzi és visszhangos túlvégéről, még nem tudom értelmezni. Egyből tudom, ha nekem szól (főleg, ha a nevemet hallom), de nem tudok reagálni, a jelentést sem fogom fel és fogalmam sincs, hol vagyok, időérzékelés is elveszett. Ha zene szól, olyan, mintha hangosítanák! Emlékszem, egyszer az volt az érzetem, hogy Ibizán a tengerparton napozok és hallgatom a zenét, aztán persze az eszméléssel kiderült, hogy egy fogorvosi székben ülök egy vizsgálaton, szól a rádió, ráadásul nem is jártam soha Ibizán. Pech.
  2. Ezután késve jön a hangok értelmezése. Kezdem érteni is a szavakat, mondatokat, kezd összeállni, hogy valamit akarnak is tőlem, tennivalóm van. Reagálni, részben összerakható gondolatok, részben egy használhatatlan nyelv-száj hiányában nem tudok, nem irányítok még semmit a testemen.
  3. Bőr- és egyéb külvilág-érzékelések. Eddig nem, de most már érzem, ha fognak, ütögetnek, érzek valamennyire hideget-meleget, visszatér a szédülés — valami történik velem. A hideg verejték érzete is beérkezik, tetőtől talpig, nagyszerű. Kellemetlen állapotban vagyok, az is világos.
  4. Tudat. Belül már én vagyok! Kezdek gondolkodni, emlékeket, szavakat előkeresni, még mindig teljesen diszorientáltan. Valamennyire értelmet nyernek az előbbi, ébredés kezdetétől halmozódó érzetek is.
  5. Látás érzékelése. Homályosan, ködösen már észlelem a külvilágot. Körülbelül látom, aki beszél hozzám, és nagyobb tárgyak körvonalait is (mozogni még nem tudok, tehát gyakorlati jelentősége ekkor még nincs). Ha mozgatnak, érzékelem a látóterem változását.
  6. Gondolatok, beszéd. Hasznos gondolatok már megfogalmazódnak, egy-két kísérlet után már kimondani is tudom. “Nem vagyok jól”, “Elájultam, aszszszem”, kb. ez a mélység. Nem nagyon szoktam érdemi információval, hírrel szolgálni. Azt tapasztaltam, hogy eszméletvesztés után még órákig, mondjuk 1 napig, nehéz a szókincset megfelelően használni, egyszerűen nem jutnak eszembe a megfelelő szavak. Kivétel: Athénban egy munkahelyi ájulás után kb. 1 órával tudtam angolul fizetésemelést kérni. (megkaptam)
  7. Mozgások. Közben kisebb mozgásban is tudok már segíteni, nagyobb műveletek csak fokozatosan, visszanyerem a kontrollt lassan a testem felett is.
  8. Ez az ébredési folyamat összesen kb. 20–30 másodperc, talán 1 perc, borzasztó lassan telik odabent, de a végére “tudatra kész” állapotba kerülök. Ettől kezdve már nem is igazán érzékelem külön-külön az egyes funkciókat, működgetnek, javul minden, egy egészként. Feküdni még jobb érzés és hasznosabb is természetesen, a tényleges, teljes regenerálódás hosszabb idő, azt mondanám, a tápanyag pótlásokkal együtt 24 óra is kell a hozzávetőleg normális ciklus visszaállításához.

Tanulság? Ha hasonlóak a testi adottságaid, úgyis tudod valószínűleg, érdemes próbálkozni a megelőzéssel és a környezetednek is jelezni, ha várható gond. Nem nagyon szokták idegenek elhinni egyébként. :) Ha melletted ájul el valaki, körülbelül a fentieket érezheti… ne számíts tőle értelmes válaszokra vagy komolyabb interakcióra, sem az ébredés alatt, sem az azt követő órákban. Egyetlen gondja és ösztönös motivációja, hogy jobban érezze magát… Ja, és mindenki kérjen fizetésemelést, egy próbát megér.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.