Pünkösdi királyok: CMO vs CEO

Tegnap egy érdekes statisztikába futottam, szerintem nagyon jól szemlélteti, milyen hatása van a digitalizációnak menedzseri-, illetve munkavállalói oldalról.

Több forrásból is láttam már, a lényeg az, hogy amerikai (=US, precízen) top vállalatok vezetőit vizsgálták, hány évesek és hány évet töltenek az adott vezetői szerepben. Az átlagos CEO eszerint 58 éves és 8 évig vezeti a céget — míg az átlagos marketingvezető 52 éves és 4.1 évig van pozícióban. “A CMO csak feleannyi ideig tud vezetni, mint a CEO.” Nem sokkal jobb a helyzet a CIO pozícióban sem.

C-szintű menedzsment átlagos életkora és hivatalban töltött ideje

Miért? Talán belemagyarázok: az elmúlt évtizedben (talán az elmúlt két évtizedben) valami elképesztő sebességű lett a digitalizáció okozta változás — célcsoportok váltottak teljesen más típusú médiára, a gyártási-előállítási folyamatok egyszerűen kicserélődtek az informatika megjelenésével, vállalatok váltak ténylegesen globálissá… Nem biztos, hogy ezt a sebességű változást egyáltalán le lehet követni megfelelő professzionalitással egyénként, a saját tanulási ütemünk korlátai miatt. A vállalat versenyképességéhez pedig az iparági legjobb kell… Ha valamiben szakértő vagyok, használhatom a konkrét tudást néhány évig — aztán előbújik egy technológia vagy egy új fogyasztói szokás, valójában nem a semmiből, hanem mögötte több éves (évtizedes) tanulással, ami hatékonyabb/olcsóbb, mint az általam jól ismert és használt gyakorlat. Nagyon más. A cégek transzformációjának beindulásával a változás várhatóan gyorsul is: indul a pünkösdi királyok bulija, be prepared… :)