Klopke…. :)

LANA U CIRIHU, NA CIRISKOM JEZERU…(U donjem levom uglu: KLOPKA :) )

Gornja fotografija bi bila sasvim prosecna i uobicajena da nije dodat detalj u levom uglu: klasicna klopka…:) Mnogi ce da pomisle da Cirisko jezero i klopka nemaju nikakvu povezanost i da je svako komparativno prikazivanje nesuvislo… Ali nije… Sto bi Ilija Cvorovic u ‘Balkanskom spijunu’ rekao svojoj zeni Dari: ‘Vidi Daro, ovu fotografiju, sta mislis…?’ a ona odgovorila: ‘Pa, obicna fotografija, lepo vreme, ljudi setaju…’, a na to Ilija: ‘E, Daro sto si naivna….’ :)

Kao u prethodnom dijalogu naivno je verovati da je sve obicno i slucajno…U vecini slucajeva jeste, ali u nekim i nije… Recimo krstarite turistickim brodicem po Ciriskom jezeru i sasvim slucajno srecete odredjene ljude koji vas podsecaju na neke poznate ljude i pocinju neku ‘obicnu konverzaciju’… Na kraju price kada ukljucite intuiciju, inteligenciju, uz malu pomoc ‘Andjela cuvara’ shvatite da je i to bila neka vrsta klopke…. Pitate se kakve, e to je istorija….. :)

Tako sam ja povremeno pomisljala, kada se meni sasvim obicnoj i prosecnoj (eeh, to da sam nekada bila djak generacije cemo ovog puta da zaboravimo, ha, ha….), osobi bez nekih velikih funkcija i uticaja, velike pameti, velike lepote, ili velikog novca postavljaju nekakve ‘klopkice’…… kako li je tek uglednim politicarima, filmskim zvezdama, vrhunskim sportistima, naucnicima, bogatim biznismenima, svetskim misicama itd. Na kakve li klopke tek pomenuti nailaze, kako ih izbegavaju i da li ponekad i ‘upadnu’ unutra….Naravno Cerčil je o tome govorio u stilu: ‘Nista me vise ne raduje nego kad me gadjaju, pa promase….’ :)

Sposobnost izbegavanja razlicitih klopki se vezuje za zivotno iskustvo i mudrost, ali i intuiciju…. U knjizi ‘Kreativna vizuelizacija’ daje se poseban i kreativan pristup resavanju pomenute vrste problema uz pomoc tzv. ‘duhovnog vodica’.

Sledeci prikaz ideje pomenute knjige je veoma interesantan:

“ Ono što je opisano u knjizi ‘Kreativna vizuelizacija’ mi je sasvim prihvatljivo. To razumem tako da mi svoju podsvest nekako personalizujemo da bismo lakše dobili odgovore. Naša podsvest je povezana sa Univerzumom, tako da na taj način imamo duhovnog vodiča koji je neograničeno inteligentan i informisan. On preko intuicije poseduje svu mudrost i znanje koje nam je potrebno. Ovakvo objašnjenje mi je potpuno prihvatljivo jer je takav ‘anđeo čuvar’ deo nas, to smo mi sami. Za sada mi još uvek nije prihvatljiva ideja da su to neka druga, posebna, drugačija, bića koja govore kroz nas…. To naša podsvest razgovara sa nama, a pošto je naša podsvest neograničena u svemu, ona može da se predstavlja kako god hoće….’

Tako, kao sto rekoh, uz pomoc ‘duhovnog vodica’ (koristeci i onu narodnu poslovicu: ‘Budalu sudbina gura, a pametnog vodi za ruku….’ :) ) ili uz sopstvenu mudrost (‘Ako hoces da pregazis potok, a da se mnogo ne pokvasis treba da znas gde je najbolje kamenje po kome ces da gazis…..’ ) prelaze se klopke i klopkice….. Naravno nekad nas malo i ‘zakace’, ali ako smo dovoljno mudri brzo se izvucemo i pamtimo za sledeci put da porucimo ‘klopko-podmetačima’, a ima ih od svake sorte….. ha, ha, (da, ne daj Boze, ne kazem nesto uvredljivo na njihov racun, znaju oni dobro i bez mene: ‘Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada…..’ ) , znaci da im se poruci ono Njegosevo: ‘ Spuštavah se ja na vaše uže……. Umalo se uže ne pretrže; Otada smo viši prijatelji……. U glavu mi pamet ućeraste…..’ :)

PS. Kada smo vec kod ‘klopki’ evo jednog filmskog, poucnog primera:

‘OVO SE NIKADA NIJE DESILO ONOM DRUGOM…’ :)-CUVENA FILMSKA REPLIKA Džordža Lezenbija (JEDINOG AUSTRALIJSKOG GLUMCA KOJI JE GLUMIO BONDA….. :)

Mene su mnoge zivotne situacije podsetile na scenu iz pomenutog Bondovog filma…..Desavalo se da volite ljude i pomazete im, a oni podlo, kada ih kao ‘davljenike’ izvucete iz losih situacija sednu u vasa kola i odjure u nepoznato…… :) Evo kako ta scena izgleda u filmu:

‘Film “U tajnoj službi njenog veličanstva” (1969), počinje tako što se Džejms Bond vozika u svom “aston martinu” duž obale, pri zalasku sunca. Onda ugleda ženu koja hoće da se ubije davljenjem i iskače iz kola da je spase, a potom spektakularno ‘izmlati’ par nasilnika posle čega bespomoćno gleda kako dama uskače u njegov auto i nestaje.

Sam na plaži, Bond (u liku Džordža Lezenbija) okreće se ka kameri i izgovara čuvenu repliku: “Ovo se nikada nije desilo onom drugom”….. :)

Lanina napomena: Pomazuci drugima uvek sam se sluzila plemenitim metodama, u tome se ovde razlikujem od Bonda, nikada mi se nije desilo da kao on ‘izmlatim par nasilnika’, ha, ha….ali dug je zivot, nikad se ne zna…. :)

“When you want it the most there’s no easy way out
When you’re ready to go and your heart’s left in doubt
Don’t give up on your faith…….” :)

PS-OPET :) Poceh tekst sa Cirihom i ‘klopkama’, pa da zavrsim u istom stilu, mozda se neko i prepozna, ALI samo da se ‘ne jedi’, ha, ha…… :)

OVDE SAM U CIRIHU (BAHNOFSTRASE-JEDNA OD NAJSKUPLJIH ULICA NA SVETU), NIJE AMSTERDAM, AL’ MOZE DA SE CITIRA PESMA BORE-CORBE: ‘TU LJUDOVI NIKAD NE SPAVAJU, SAMO PUSU I……..’ :) OKO MENE ‘LJUDOVI’ KAO I OBICNO UZIVAJU, PIJU KAFU, SENDVICE JEDU I ‘OKOLO’ GLEDU……..:) VALJDA IH SVOJOM POZITIVNOM ENERGIJOM SVUDA INSPIRISEM DA SE ‘RADUJU’ PA I NA ULICI, AKO-AKO, SAMO TAKO ZIVI NAM I ZDRAVI BILI I STO LETA OKOLO ‘GLEDALI’ I SNOVE SNILI……. HA, HA….. :) (PONEKE OD NJIH ‘SRETNIKA’ I MOJA KAMERA UHVATI, NEKA STOJE SNIMCI, STO BI REKO SOIC ‘NEK SE NADJU, NE JEDU LEBA……’ :) ) SVE ME TO UVESELJAVA JER MI JE ZIVOT AVANTURA I SVAKI MOJ IZLAZAK JE FILMSKE ZVEZDE ‘TURA’ BJELO DUGME KAO DA ME JE IMALO NA UMU KADA JE ISPEVALO PESMU (O MENI NARAVNO, HA, HA): “ Šta bi dao da si na mom mjestu? Da te mrze, a da ti se dive…. Šta bi dao? Šta bi dao za veliku gestu, Mjesto svoga da tvoj život žive? STA BI DAO DA MOZES OVAKO DICI RUKU, A PUK DA TE SLIJEDI…..” :) EHHHH, TO NE MOZE SVAKO, SAMO ‘IZABRANI’ KAO JA, STA CU KAD SAM IM INTERESANTNA, IMAM OBICAJ DA KAZEM: ‘TAKVA SAM PO CELOM TELU….’ HA, HA….PRIJA OVA PAZNJA I BUDEM SVA VAZNA…DALJE NE BIH U STIHU DA NE NALJUTIM, NE DAJ BOZE, NEKE NASE NOVOKOMPONOVANE ‘KREATIVCE’, TREBA I ONI DA SE ‘ISKAZU’…… :)
U ‘STARBAKSU’ SMO BILI I TAMO, STA BI DRUGO NEGO PILI KAFU I JELI ‘JAFFU’……(DOBRO SAD, JA SVE TE BISKVITICE ZOVEM ‘JAFFA’…:) ) :) PROLAZI NEKI SILAN SVET KOME SE JA SMESIM I NE MISLIM O NJIMA AL’ ONI MISLE O MENI IL’ MOZDA GRESIM…?! :) STA CU KAD SAM KAO I OBICNO I OVDE ‘ZVEZDA’ PRAVA, PA ME I ‘STARBAKS’ STAFF OBOZAVA………:) (EHH, KO CE KO LANA…HA, HA, DA UVEK BUDE U CENTRU PAZNJE, I NA ‘TRZISTU VREDNOSTI’ U VRHU TRAZNJE……ZATO MAJKE SAVETUJU CERKE: ‘POGLEDAJ LANU I KAD PORASTES BUDI KO ONA, VIDIS KAKO SVE ‘NOSI’ S’ LAKOCOM KO DA SE ZIVOT SASTOJI SAMO OD FORE I FAZONA….. :) A CERKE MALE OKICE SIRE I POKUSAVAJU DA U SVE STO LANA URADI ILI KAZE ‘ZAVIRE’……… LANA IM BEZ RECI, SAMO OSMEHOM PORUCI: ‘E, DRAGE CURICE NE MOZE TO SVAKO, TO JE BOZJI DAR, A NEKIMA OD VAS JE NAJBOLJE DA ODU U POVRTLARKE I GAJE NAR……A NAR KAO TROPSKO VOCE JE NA CENI, PA CETE BITI I VI IMUCNE BLAGO MENI….’ HA, HA…… :) (I TAKO POZIVESE SVI SRETNO I ZADOVOLJNO I LANA, NASA ZVEZDA PRAVA, I ‘STARBAKS’ STAFF I NJEGOVI POSETIOCI I MAME I CERKE BUDUCE POVRTLARKE I SAV TAJ DIVNI, PREOSTALI SARENI SVET KOJI ‘PROMICE’, A IZA SE CUJE LAJTMOTIV: ‘SVE OKO NAS NEKA SE VRTI, ZIVECU SVE DO SVOJE SMRTI….’ :) )