Oci su ogledalo duse…

Toliko toga citamo u ocima drugih…. (meni su na ovoj fotografiji malo crvene oci zbog blica (fotografi znaju kao ‘efekat crvenog oka’ ), da ne bude zabune, svasta danas ljudi mogu da pomisle, ha, ha….. :)

Evo sta nauka kaze:

Fizionomičari tvrde da oči mogu biti lepe, plašljive, licemerne, lažljive, vragolaste, blage, čarobne, urokljive, pakosne, magijske, mile, suzne, sjajne, milostive… Izrazi očiju povezani su i s gotovo svim pridevima kojima se u psihologiji označavaju karakteristike ličnosti.

Odavno je poznato da izraz lica i pokreti tela mogu otkriti karakter i osobine čoveka. Pritom su oči najbolji pokazatelj onoga što neko skriva u sebi, one su „ogledalo duše”. Znate li kako na pravi način promatrati neku osobu, o njoj možete saznati više no iz njene biografije! U očima piše sve. U njima se skrivaju misli, osjećaji, ceznje, strahovi, nade… One su najlepši ukras našeg lica, “ogledala duše” koja nas razotkrivaju…”

Zato mislimo lepe misli, govorimo lepe reci (asertivna komunikacija), sanjajmo lepe snove i ta lepota ce da se vidi i u nasim ocima….Zaboravimo uvrede, pakosti, grubosti, pa i ‘prostakluke’ na koje su pojedinci spremni…. NJihove oci i duse ce to da ‘istrpe’…. Okrenimo se onima kojima je pogled bistar, topao i svetao koji nose po jedno sunce dobrote, prastanja, ljubavi i blagosti u svojim ocima…. Ne odgovarajmo na uvredu uvredom vec osmehom, ne uzvracajmo mrznju mrznjom vec ljubavlju…. A svi veoma dobro znamo ono sto se svuda ponavlja svaki dan: ‘Neko to od gore vidi sve….’, pa ‘ko ne plati na mostu, platice na cupriji…’ ne moramo mi da budemo izvrsitelji i naplatioci kazni, ima ko to ‘gore cini za sve nas….’

Pustimo hajkace, bukace, ‘sitne duse’ da rade svoje, a mi ne zaboravimo Biblijsku poruku; “Ne bojte se mrznje oko vas, vec mrznje u sopstvenom srcu…. ‘Ne svetite se sami dragi moji, osveta je moja…’ kaze Gospod….” Zato ne mrzimo, vec volimo sve ljude bez obzira na njihovu razlicitost, da bi nam oci ostale svetle i pogled nezamucen, cist, blag i radostan, da mozemo da budemo ponosni na svoj pogled koji pokazuje dusu i svojom plemenitoscu moze da nas prevede u vecnost…..

Setimo se kako je Mahatma Gandi definisao moto života: ‘obrisati svaku suzu sa svakog oka…..’ , sto znaci biti dobar i predusetljiv prema svakome…..

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.