För någon vecka sedan var vi och provkörde nya Nissan Leaf. Efter en rätt grundlig undersökning var jag ganska säker på att vår nästa bil skulle bli just en Leaf. Alltså helst så vill jag kunna säga att det skulle bli en Tesla, men verkligheten är en annan, så är det bara.

2018 Nissan Leaf. Copyright Nissan

Det blev ingen Leaf. För att elbilen ska täcka våra behov så behöver marknaden mogna mer, tråkigt men sant. Jag hade gärna gått över till eldrift, men nu blir det några tusen mil till på vår befintliga dieselbil.

Det händer dock så otroligt mycket på den här fronten och inom några år kommer vi ha ett helt annat utbud att välja mellan. Bara en sådan sak som att vi i Skåne har Uniti som utvecklar den urbana elbilen. Vi har Volvo Cars och Volvo Trucks som gör stora satsningar både på bil- och lastbilssidan. Jag längtar efter att se vad nischtillverkare Koenigsegg ska hitta på. För att inte tala om nya typer av transportsätt som är på tapeten, mobilitet som tjänst och autonoma bilar.

Volvos lastbil Vera är under utveckling. Copyright Volvo Trucks

Jag tycker detta är superspännande och därför bjöd vi in Unitis VD, Lewis Horne till samtal i min och Balázs podd Way Ahead. Ni ska bara veta vad som försiggår ute i vår vackra värld! Det är allehanda knasiga (knasiga fram till att det accepteras, då är det inte knasigt längre) och en hel del vettiga initiativ som kommer påverka var och en av oss framöver. Framtiden känns fantastisk, även om det inte blev en ny eldriven familjebil just denna dag.

Här hemma pratar vi en del med vår 11-åring om att:

Jösses det är bara några år till dess att du får börja övningsköra och ta lätt mc-kort!

Men frågan är nog snarare om det över huvud taget kommer vara relevant att ha ett körkort om 10 år.

Vad tror du?