Състояние на тестовата мрежа -декември 2021 г

Laradanilova
3 min readJan 17, 2022

--

Миналата седмица дузина членове на екипа на Axelar се събраха от цял свят, за да се срещнат в Торонто, Канада за 10 дни интензивно развитие.

Целите на събирането бяха прости: да се разгърне тестова мрежа с пълен код и да се увеличи броят на поддържаните интеграции в тестовата мрежа. За повечето това беше първата лична среща поради отдалечения характер на нашата работа и ограниченията за пътуване, наложени от Ковид през последните две години. Въпреки това, екипът веднага започна работа, завършвайки редица подобрения на мрежата, след провеждането на тестове, чрез организиране на среща лице в лице за местната общност блокчейнов и достигайки някои нови фази на мрежата, които, по наше мнение, си струва да се сподели.

Днес съществуват:

Повече от 800 участници в тестовата мрежа и всяка седмица стават все повече и повече
Представени повече от 1190 упражнения тестова мрежа
79 регистрирани валидатори, с множество валидатори, работещи в няколко вериги
6 активно тествани мрежи (Terra, Ethereum, Polygon, Avalanche, Moonbeam, Fantom)
Стартира 2 одита за сигурност (NCC Group и Oak Security), 1 (CURE53) е на път да започне

Актуализации на мрежата:

Въз основа на отзивите, получени по време на последната итерация на testnet, бяха финализирани редица параметри на мрежата. Например, увеличихме продължителността на интервала за заключване на знаците, което ще позволи на валидаторите да извършват поддръжка и да свързват повече вериги без санкции в мрежата. Продължителността на интервала за заключване на знаците сега се увеличава до два дни. Допълнителните подобрения включват добавяне на механизми за възстановяване и обновяване на мрежата и интелигентни договори, внедряване микросервисов, изпълняващи различни функции в мрежата (т.е. ретрансляцию по цепочкам), и други оптимизация.

Ключов въпрос: можем ли да интегрираме нова верига за минути?

Отговор: Да, можем!

От самото начало един от основните системни принципи, които възнамерявахме да приложим, беше да осигурим безпроблемна интеграция на новите вериги, независимо от техните съгласувани протоколи.

В продължение на един час, в първия ден от работата на нашия екип на място, един член на нашия екип добавя и активира всичките шест блокчейн мрежи в нашия съд testnet!

Нашата цел е да направим този процес без разрешения, в който всеки блок, който иска да се свърже с мрежата, може да го направи чрез следните стъпки:

Достатъчен брой валидатори трябва да регистрират крайните точки на RPC, за да гласуват за събития от новата верига. Това е доста просто и процесът не включва лесни клиенти или някаква конкретна логика около консенсуса.

2. В мрежата трябва да извършите малък набор от команди за регистрация на веригата.

Следвайки тези стъпки, новият blokcheyn се свързва с мрежата Axelar и следователно с всички други преди това свързани blokcheynam. Този дизайн ни позволи да интегрираме както слоеве 1 като Avalanche и Fantom, така и слоеве 2 като Polygon, както и парашути Polkadot.

Важно е да се отбележи, че тези добавки могат да се добавят към жива мрежа, без да е необходимо да се нулира.

Axelar network е цялостна платформа за развитие на оперативната съвместимост. Различните компоненти (многостранни протоколи, устройства за завършване, стимули) могат

може да се използва от всеки, за да се регистрират нови вериги и да се разшири взаимодействието в цялата екосистема. През следващите седмици екипът ще оцени валидаторите на testnet за тяхната отзивчивост, броя на веригите, които поддържат, и ще отвори повече упражнения в мрежата.

Очаквайте в бъдеще!
Акселяр

Универсална връзка за web3

--

--