Voel jezelf (voor heel even) gladiator

TONGEREN — Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren komt weer geweldig uit de hoek met een nieuwe tentoonstelling. De expositie kreeg de titel ‘de helden van het Colosseum’, en geeft de kijker meer informatie over de gladiatoren. De voorstelling loopt nog tot en met 3 april. Op 12 en 13 maart vond in Tongeren ook al het gladiatorenfestival plaats.

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren loopt momenteel een voorstelling over gladiatoren. De wereld van de gladiatoren, de uiterlijke kenmerken van hen, en nog zoveel meer zijn na de voorstelling allemaal geweten. Je krijgt dit alles niet zoals in elk museum gewoon te zien, maar je beleeft alles alsof je er zelf bij was in die tijd. Je krijgt er op een levensechte manier inkijk in het leven van een gladiator.

De stukken die worden tentoongesteld in Tongeren zijn de echte stukken die zijn overgebleven.

De inkomprijs van de tentoonstelling is heel weinig. De lage prijs van één euro zorgt toch voor een raar gevoel, je begint namelijk te denken van ‘zou het niet goed zijn’. Uiteindelijk blijkt dit ook totaal niet te kloppen. Het enige waarover je nog kan twijfelen na afloop van de voorstelling is of je het nog een tweede keer zou gaan bezoeken of niet.

Audio guide

Het is al langer geweten dat een ‘audio guide’ beter is dan een gewone gids. Je kan immers op je eigen tempo alles rustig bekijken. Heb je even iets gemist, dan legt de audio guide je dat gerust nog een keer uit. Ook het systeem hoe de audio guide werkt, is heel goed voorbereid. Zo moeten er deze keer geen nummertjes worden ingeduwd voordat de mevrouw begint te spreken, maar door de audio guide simpel voor het bijhorende stickertje te plaatsen, regelt de audio guide alles voor jou en speelde de tekst af.

Bij de ingang van de zaal heb je ook nog een keuze tussen twee audio guides. Zo kan je kiezen tussen de versie voor volwassenen en een versie voor jongeren. Dit bewijst nog maar eens dat het Gallo-Romeins Museum niet alleen aan de grote mensen denkt, maar ook de ‘jongeren’ op een eenvoudige manier iets laten bijleren over (in dit geval) gladiatoren.

Presentatie

Tussen alle overblijfselen van de ‘gladiatorentijd’ door staan schermen. Op deze beelden vind je presentaties en extra informatie over de dingen die hierbij staan. Zo kan men op een leerrijke en interactieve wijze nog iets bijleren over de gladiatoren en de streken waarin ze toen leefden. Zo kan je bijvoorbeeld op het scherm dat geplaatst werd bij de maquette van het Colosseum nog wat extra informatie vinden over het imposante bouwwerk.

Zo’n presentaties zijn altijd aanwezig bij een tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum, bij elke voorstelling diewordt tentoongesteld. Dat iedereen iets aan deze beelden heeft, blijkt als je ziet hoeveel mensen aan zo’n schermpje staat. Ook is het mooi om te zien dat de mensen van het museum hebben gedacht aan buitenlandse mensen. Zo was de meeste informatie terug te vinden in vier talen.

De stukken die worden tentoongesteld in Tongeren zijn de echte stukken die zijn overgebleven van vroeger. Zo zijn er onder meer helmen, scheenbeschermers, en andere beschermonderdelen van de tijd van de gladiatoren. Er is zelfs een ruimte vrijgemaakt voor dingen die alleen gevonden werden in Pompeii.

Levensecht

Je ziet eenvoudig dat veel moeite is gestoken in de opstelling van alles. De overblijfselen zijn niet zomaar op een plaats neergezet, er zit een logische volgorde in de beelden. De beelden van twee gladiatoren in gevecht of van een gevecht tussen een gladiator en een dier zijn levensecht. Met oog voor detail zijn deze geplaatst en ze geven je een correct beeld weer van een dergelijk gevecht.

De beelden die geplaatst werden, waren levensecht.

Van het begin tot het einde is de tentoonstelling interessant. Het laatste is misschien zelfs het spectaculairste van de hele voorstelling. Je moet een koptelefoon nemen en een donkere kamer binnenwandelen, waar allemaal (getekende) projecties van gevechten worden getoond. Ook op de grond is een projectie van een gevecht tussen een dier en een gladiator. Wanneer je de koptelefoon opzet, is het net of je zelf in gevecht was met een dier.

De voorstelling werd op een spectaculaire voorstelling afgesloten.

De manier waarop de voorstelling eindigt, is dus echt heel goed gevonden. Je bent zelf (voor heel even althans) een gladiator, en dat voel je ook echt, vooral omdat je het publiek om je heen hoort schreeuwen en dat je het beest waartegen je vecht ook echt hoort.

Iets wat nog heel handig is, komt na de voorstelling. Je kan namelijk je audio guide in een machine steken en je e-mailadres opgeven. Nadien worden alle audiogeluiden die je gemist hebt en die je beluisterd hebt, doorgestuurd naar je emailadres. Op deze manier heb je geen enkel audiofragment gemist en ben je alsnog volledig op de hoogte van de gladiatoren.

Deze voorstelling is een echte aanrader. De moeite die in de tentoonstelling is gestopt en de werken die worden tentoongesteld, zijn alleen al een motivatie om een kijkje te gaan nemen in Tongeren.

(LARS RONDAGS)

Like what you read? Give Lars Rondags a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.