Omsider: One column to rule them all.

Lars K Jensen
3 min readSep 1, 2015

Én-kolonne-designet vinder frem, og den gode læseoplevelse er i centrum

Design er fyldt med følelser. Hvorfor synes man noget, fungerer — når nu noget andet bestemt ikke fungerer?

En af mine kæpheste er den enkelte kolonne. Ikke noget ved siden af indholdet; kun over og under. Mit ræsonnement er dette:

  1. For det første er det usmart at præsentere andet indhold ved siden af den tekst eller andet, brugeren sidder og kigger på — især når det ikke har nogen direkte relevans til artiklen. Det bliver et forstyrrende element, der mindsker sandsynligheden for at missionen lykkes; at brugeren læser artiklen færdig.
  2. Den naturlige måde at browse/scanne en hjemmeside er oppefra og ned. Horisontal/vandret scrolling fungerer ikke — brugerne gider det ikke. Det er samtidig utopi at tro, at de læser en hjemmeside, som de læser en avisside — først den spalte, så den næste spalte og så videre. Det vil kræve, at de læser artiklen, mens de scroller nedad for derefter at scrolle op igen for at se, hvad der lå ved siden af artiklen i en højre- eller venstrespalte. Det tror jeg ikke, de gør. Ergo: Hvis en højrespalte er hyppigt brugt, er det med overhængende risiko for, at folk ikke læser artiklerne færdige.

Designet med tre kolonner bliver — noget misvisende, hvis du spørger mig — omtalt som ‘Holy Grail’. Men det er bestemt ikke nogen hellig gral.

Jeg tror i stedet på, at ting, man normalt kan placere i en sidespalte ved siden af for eksempel en artikels brødtekst (såsom relaterede artikler, lister over artikler fra den samme eller andre sektioner) er langt bedre placeret under selve artiklens indhold. Det er her — når artiklen er læst, scannet eller scrollet forbi — brugeren er parat til at overveje, om han/hun vil læse mere om den historie, begive sig ud i en anden historie eller noget helt tredje.

Heldigvis for mig — og dem, der er enige med mig — har designet med den enkelte kolonne vundet frem. Medium (som du sider og kigger på lige nu) bruger det, Facebook tester det i deres nye Notes-format og din Facebook-profil bliver også vist som en enkelt kolonne.

Prøv derudover at kigge på feature-artikler hos netmedier, også de danske; de historier, de er stolte af. Mange af dem er såkaldte ‘longreads’ (åbenbart i mangel på et godt, dansk ord) i — you guessed it — en enkelt, lang kolonne. Herhjemme var Kristeligt Dagblad nogle af de første til at eksperimentere med longreads (her er en opsamling), og på Ekstra Bladet (hvor jeg arbejder, i udviklingsafdelingen) var vores første longread om Cuba-krisen.

Mit forsigtige gæt er, at vi kommer til at se meget mere til én-kolonne-designet. Det ser pænere ud, det er lettere at læse, indholdet kommer i en logisk rækkefølge, der tager udgangspunkt i læseoplevelsen. Herudover er et en-kolonne-design meget nemmere at gøre responsivt, og i en opsamling over designtrends for 2014 skrev reSabi, at “One column websites for all resolutions will flourish”.

Lige nu gemmer medierne det til deres profilerede historier, men jeg tror, den positive effekt og oplevelse gør, at layoutet vil spilde ind på ‘almindelige’ artikler også. Når/hvis netmedierne begynder at måle gennemlæsningsprocent kommer vi for alvor til at se et skift i, hvordan de og deres indhold ser ud — i retning af den læsevenlige “tunnel” den enkelte kolonne skaber.

Og et udseende, der tager udgangspunkt i læseoplevelsen, er om noget den hellige gral.

Har du nogle gode/lækre eksempler på designs med en kolonne — eller er du rivende uenig? Skriv en kommentar herunder :-)

--

--

Lars K Jensen

I work with journalism, data, business and analysis in the Danish media industry. 🌐 larskjensen.dk