TV 2 vil have folk væk fra Facebook — men kan de det?

‘TV2’s nye direktør vil vriste seerne væk fra Facebook’, skriver MediaWatch. Artiklen er et citat af en Børsen-artikel med den dramatiske overskrift ‘Ny TV2-direktør vil flå dig ud af Facebooks kløer’.

TV 2 (og alle andre danske medier med historik tilbage til før 2007) har det problem, at Facebook er blevet koloenorm. Det betyder, at man mister både mennesker og penge til det sociale medie, der er blevet så stort, at det er gået fra at være en konkurrent til at være en platform.

Andre websites/tjenester konkurrerer man med, platforme eksisterer man på. Derfor er det noget af en udfordring, den nyligt tiltrådte digitale direktør, Anders Blauenfeldt, sætter sig selv og sine kolleger i udsigt:

“Mit gæt er, at 50 pct. af vores seere har en smartphone i hånden, når de ser tv. Og mon ikke vi også kan gætte på, at langt de fleste af dem er på Facebook? Det kan vi i nogen grad udnytte, men jeg vil helst have dem over i mit eget univers.”

Der er flere ting her, der er værd at lægge mærke til:

  1. Det første er, at der her umiddelbart er tale om antagelser. Halvdel af seerne har en telefon i hånden. Tjaeh, det ene gæt kan være lige så godt som det andet. Her er en rapport, hvor tallet er 87 procent.
  2. Næste antagelse er, at de fleste med en telefon i hånden, er på Facebook. Det er helt sikkert en fair antagelse. Nu kan jeg kun tale for mig selv, men de gange, hvor jeg sidder med min mobil, mens jeg ser TV, er jeg også på Facebook. For jeg er også på Twitter, Messenger, WhatsApp (husk, at folk bruger mere tid i instant messaging-applikationer end på sociale netværk (kilde)), mail og på nettet, hvor jeg undersøger ting; ser jeg fodbold, researcher jeg på spillere, under en film skal jeg lige se, hvad det nu var, ham der var med i tidligere.
  3. Ordene “mit eget univers”. Wow. For det første er det, på det personlige plan, farligt at site ‘mit’; det hedder ‘vores’. Det næste er: Har TV 2 et univers?

Hvorfor skal jeg sidde med en TV 2-app åben på min telefon, mens jeg ser fjernsyn? Og selvom det rent faktisk lykkes dem at få mig til det, så vil den jo kun være en del af det, jeg laver på min telefon. For jeg vil stadig være på Facebook, Twitter, Messenger, WhatsApp, e-mail og nettet. Fordi jeg har ting at gøre der. Okay, så vil jeg lige åbne en TV 2-app i fem sekunder for eksempelvis at afgive en stemme, men hvad får de ud af det?

Der er altid farligt at kæmpe mod tendenser. Især når man er et medie, der taler et sprog, som stort set kun forstås i det (lille) land, man eksisterer. Og så er det farligt at lægge sig ud med de store spillere. Det lærte vi selv tilbage i 2008 — sidenhen er Facebook så ironisk nok blevet en megakonkurrent til YouTube på videoområdet (kilde / tak, Søren).

Nogle gange vinder den lille. Men det er sjældent. (Foto: Fried Dough / Flickr Creative Commons)
One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.